Followers

6 May 2011

TIPS KENTUT TAK BERBAU
  • Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kadar lemak. Makanan tinggi lemak menghasilkan sejumlah besar karbondioksida dan beberapa di antaranya akan dikeluarkan tubuh dalam bentuk gas.


  • Mengurangkan jumlah udara yang anda telan. Elakkan bercakap dan tertawa sambil makan,

  • Mengunyah gula-gula getah dan merokok menyebabkan udara yang anda hirup juga menjadi berlebihan.

  • Elakkan pengambilan makanan pedas kerana mereka boleh meningkatkan debit asam lambung yang boleh menyebabkan kerengsaan.

  •  Kelebihan pengambilan minuman yang bersifat asam juga perlu dielakkan, seperti teh, kopi, minuman bersoda, dan alkohol. Ini cenderung menyebabkan iritasi pada saluran gastro-intestinal. Juga, kurangkan kebiasaan minum dengan menggunakan straw. Cara ini boleh menyebabkan udara lebih banyak masuk ke dalam saluran pencernaan.

  • Kurangkan makanan yang menimbulkan gas, seperti kacang-kacangan, kembang kol, kubis, brokoli, kacang, dan pisang.


  • Setelah makan ada baiknya anda berjalan-jalan atau melakukan aktiviti seperti menaiki tangga untuk kalori terbakar dan tidak terkumpul di dalam perut. Aktiviti fizikal membantu pencernaan bekerja lebih baik.

  • Elak makan telur. Mesti!


  • Kentut kat kawasan lapang dan berangin kencang seperti kat padang. Kalau ada kipas kaki, kentut je depan kipas tu. Cepat sikit bau tu hilang.Ia mungkin melucukan dan dianggap tidak masuk akal tetapi Pegawai Kesihatan Persekutuan Amerika Syarikat (AS) dijangka segera mengeluarkan laporan yang memberi amaran kepada umum mengenai faedah kentut.

"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan pelbagai penyakit berbahaya seperti sakit kepala, gangguan pada mata, emfisema, lelah, bronkitis sakit jantung dan lain lain. Setiap tahun, kira-kira 130,000 rakyat AS telah pulih daripada perbagai penyakit disebabkan menghidu kentut dan ramai lagi berasa lega daripada penyakit serius kerana terlalu lama terdedah kepada keadaan itu," kata seorang doktor yang bertugas dengan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS.

Katanya, orang ramai mesti menyedari menghidu kentut sebenarnya menabah khasiat untuk kesihatan orang lain.

Menurut laporan yang akan dikeluarkan CDC, setiap tahun kentut memulihkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin ahmar,30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Disebabkan masalah makanan tidak teratur, kini ramai rakyat Amerika menghidap kembung perut.

Menurut laporan itu, purata penduduk AS kentut 14 hingga 23 kali sehari.aku cilok dari blog AZIZUL HAKIM.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram