Followers

10 May 2011

~nak nangeh buleh?~



Aku nak tulih siang-siang pasal ni, tak feel. Sebab waktu siang aku kurang rasa. Ni dha malam, tengah malam to be exact, masalah ni datang. So, aku menulis sambil menjiwai kesakitan yang aku alami ni.


  • Perut ketat - tummy hardening. Korang tengok belon yang kalau kena tiup makin besar, belon tu nampak merening je kan. HAa... perut aku camtulah. Siap leh nampak urat-urat hijau lagi. Dah macam incredible hulk version buncit je aku nengok.
  •  Baby gerak masa perut tengah keras tu. Masyaallah... masa gerak tu rasa sesak jap napas. 
  • BAby sedu masa aku nak tido. Hahaaa... bunyi lawak kan? Tapi, bayangkanlah time ko baring, tetiba perut ko melompat-lompat dengan girang. KO sedu pun bahu ko terangkat sikit kan? BAby dlm perut pun camtu gak la. Camana nak wat bagi berenti?
  • Bila telentang, dada sesak. Bila mengiring ke kanan, baby turun ke kanan. Bila ko nak tukar posisi tapi ko terlupa yang perut ko ada baby dan ko tukar laju-laju, ko akan mendapati perut sebelah kanan ko besar. BAby amik masa sikit nak tukar kedudukan. Tapi, baby aku lebih suka aku mengiring ke kanan. Kiri, huuu...sakit. 
  • Peha besar, effectnya sampai ke celah kelengkang. Lenguh!
  • Skang musim panas. Apa pun takleh buat. Bergerak sikit je peluh. Even makan pun  peluh. Tapi, badan tak busuk plak? 
  • Disebabkan badan selalu peluh, bawah perut aku pun peluh sekali dan ia mencetuskan kegatalan. Kalau garu lebih-lebih, banyak pulak 'jalur gemilang' @ stretch mark aku besok-besok. Yang dok ado ni pun blum ilang lagi.
  • Pelipat kaki, tangan dan leher gatal yang amat. 
  • Sembelit.
  • Breast bengkak especially bila malam. 
  • Takleh tido!!!!
  • Pinggang dan belakang tak selesa. Nak kata sakit, mcm tak pun. Tapi...... humm.. tak selesa lah. 
  • Emosi sentap kurang, cuma aku makin kerap rasa nk marah je. Sebab badan tak selesa.... 

Semua menda di atas perlu dilalui dengan SABAR. 


Kalau sesapa ada tips untuk membuatkan aku bertenang di baki-baki tempoh kehamilan ni, gitau lah aku....


aku nk letak gambo perut org pregnant tapi cam ngeri lak nengok. lawa gi perut aku. 
heeee....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram