Followers

30 Sep 2010

Tak Cukup Kasih Sayang Rupanya.....

Kesihatan yang belum lagi bagus. Pas baton kat Oni pulak. Lepas aku wat entree pepagi tadi [KLIK], aku tido jap. Jam 9 , dah bangun mandi suma, aku ngan Inche Kitchi bawak dia gi klenet.

 Haha.. Lama tak pi klinik ni. Last gi klinik Oni belom boleh jalan. Skang, habih satu klinik diteroka. Satu je yang tak berubah, dia tetap tak suka kat doktor cina tu. HAHAHAHAHA.... Muka macam nak bergaduh je bila dia pandang Dr. Ling. Hapeda.... Tu la doktor paling lawak penah aku jumpa. Suka dia bila nampak Oni yang dah besar. Kali ni, Oni dah lembut ati sikit ngan Dr. Ling. Boleh le pujuk soh dok atas penimbang. Selalu tu taknak. Tapi, tahan sekejap je la tadi. Pastu merengek-rengek mintak dokong. Seb bek la aku ni jenis tak pakai rantai panjang-panjang cam mami jarum tu. Kalu tak dah lama mati terbunuh dek tercekik ditarik Oni. 

 Elok je keluar dari bilik Dr. Ling, terus diam. Pehtu buat-buat ramah ngan Ayah Auni, macam takde pape berlaku. Ntah mana pegi ntah air mata tu.. Dalam klinik tadi berhamburan sampai melekit pipi. DRAMA je lebey budak ni.

 Hari ni aku amik annual leave menjaga Oni. Camtulah kebiasaannya. Anak demam ni tanda kurang kasih sayang, kata BOS CANTEK satu masa dulu. Memang betul. Dan cara nak bagi dia baik demam segera ialah dengan peluk dia selalu penuh rasa sayang. Kena pujuk-pujuk, cakap lembut-lembut, puji-puji. Kalau aku tak wat camtu, alamat demam dia berpanjangan la. Sampai seminggu pun penah dia ni. Penah sekali tu Oni demam lama gila. Last sekali Doktor bagi aku MC 2 hari soh JANGAN KEJE. Jaga anak je sampai baik. Dia kata Oni kurang kasih sayang. WAHAHAHAHAH! Alhamdulillah, kejap je. HAri kedua MC, dah baik beb. 

 Skang dah tido da. Susah nak bagi dia makan ubat skang. Manyak la cekadak dia. Jalan terakhir, masukkan ubat dalam susu. HAHAHA... You've been drugged. Kuikuikui.. TErus lalok. HAmek ko! Sampai tetiba menari-nari masa dengan lagu Justin Bieber, Somebody to Love. Goyang-goyang, hentak kaki. Iskk..Lawak la nengok. TAk sempat nak wat rakaman tadi. Demam nak buleh menari kot? 

 Akhir kate, kome tengok le gambo-gambo ni untuk cuci mata ek.. 
















Sama comel tak muka kitorang??

Entree pagi-pagi. Oni demam

Entree pepagi buta!


Tengah best-best tido, jam 5 pagi aku terjaga. TErkejut berok gak la aku bila nengok Oni DUDUK sebelah aku. Diulang. DUDUK!!! 
Amende dia wat DUDUK pada jam 5 pagi when she was supposed to be sleeping?

 Inche Kitchi pun tak tido. Golek-golek sebelah Auni. Ibu Auni pun bangun dengan malasnya sambil gosot-gosot mata dan bertanya, "awat tak tidoq?"


"Auni tak sedap badan..." kata Ayah Auni dengan laloknya.
 Aku pun raba dahi Auni dalam kegelapan. HOH!! PAnas gilerr! TApi Auni tak nangih pon. MAybe hidung dia tersumbat dan tekak dia gatal sebab dia asyik dok "EHEM..HEMMMM...." dari semalam. Kesiannya anak Ibu ni. 

Mata nampak cam ngantuk je. Iskk... Aku gi dapo , amik PARACETAMOL. Memula aku amik temperature dulu. Haih, suda 39 kilogram darjah celsius. Tinggi gak ni. TApak tangan Auni pun rasa panas bila dia tepuk-tepuk pipi aku. Aduhaii.... 
Naseb baik la ko tak merengek. Dia cuma taknak tido je. 

 Maka dalam kegelapan tu, dia pun menjelajah sekitar bilik. LEpas Inche Kitchi suapkan ubat yang diluahkan selepas itu, Auni sambung golek-golek atas tilam. Dalam jam 6.00, giler sejam ko golek Auni dah mula tenyeh-tenyeh mata dah. HA, petanda yang BAGOS! 

Aku angkat dia taruk atas katil then garu-garu belakang dia. Nih memang style mujarab untuk bagi tido selain dari tepok bontot. Belajar kat sape lah ni ye. Dalam setengah jam pastu, dia pun tido - dengan mulut ternganga. Kesian.....
 PAstu, aku sms Kak Anne cakap aku maybe masuk lewat. Tidak dilupakan, Pak Hamid yang aku salu tumpang gi keje tu. JAm 9 kang, aku nak bawak dia klinik. sakit kepala aku menjadi-jadi pulak kat tengah-tengah mata , atas bhidung aku dek selsema yang tak surut-surut. Sahih Auni berjangkit dengan aku ni. Dah rasa cam majerin migrain pun ade.

 Pukul 7, aku panaskan nasik , goreng telur mata kerbau.Perah limau nipis atas nasik, boh kicap manis , lada hitam sikit then MAKAN.................... Makanan RUJI masak pregnant dulu. Sedap lak. HEHHE...Lapo giler. Semalam makan mac and cheese je.

 

27 Sep 2010

The Choba Jaya Saga - Daging Masala



Penah makan Daging Masak Hitam versi Mamak? Ada yang panggil Daging Masala. Makbed panggil Daging Masala sebab ada taruk rempah yang dipanggil GARAM MASALA dalamnya.Aku makan masakan Ibu Mertuaku dan rasanya memang sukar digambarkan dengan kata-kata. Wajib tanya resepi nih. Tapi, Ma kata kena tengok dia masak, baru paham. Kalau ajar kot telepon je susah nak paham.


Masa beraya di umah Ma ari tu, dapatlah aku belajo ngan Ma cecara nak masak lauk ni. Walaupun aku cuma berpeluang kupas bawang je sebab Oni asyik mintak dukung, tapi aku tengok Ma masak sampai habih.

 Dan aku berpeluang mengaplikasikan masakan ni 3 minggu kendian. HAHAHA... Wajib ada menda yang lupa kan! Cuba je lah.. Selagi tak buat, memang akan terus lupa.


 Bahan-bahan yang diperlukan :

Daging - 1 kilo (amik la bahagian batang pinang, atau yang urat-urat tu)
Bawang merah 10 bijik 
Bawang putih 5 ulas
Halia seinci
Cili kering 15 - 20 biji. 

 *Blender suma bhn di atas

2 sudu garam masala
Kicap pekat
Buah pelaga 3 biji
Kulit Kayu Manis sebatang
Bunga Lawang 3 biji
Bawang besar 1 biji - hiris
Bawang putih 2 ulas - hiris
Halis setengah inci - hiris
Serai 1 batang


 Cara-cara:

 Memula, perap dulu daging yang dah dipotong-potong ikut suka nak besa mana. Perap dengan cili yang diblender bersama bawang-bawang dan halia. Boh 2 sudu garam masala. Then, masukkan sedikit kicap pekat dalam tu. Gaul sebati. Pastu, masukkan dalam peti ais. Perap. Lagi lama perap lagi besh. 

 Pastu, bila nak masak, kuarkan le daging tu. Tumis serai, bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Tunggu sampai wangi, baru masukkan hasil perapan tadi. Kalau nak lagi hitam, tambah la lagi kicap pekat.

Masak sampai daging lembut. Boleh tambah air bila nak kering. Pastu, tambahkan secawan air asam jawa. Kalau tak suka masam, kurangkan. Tutup periuk. Jengok2 sama la kang kering pulak kuahnya, tak pasai je hangus terbakar lauk ko kang. 

 Bila agak2 nak masak, masukkan gula dan garam secukup rasa. Lauk ni gerenti pedas. So, kalau nak kurangkan pedas, boh gula lebih. Makbed mmg suka pedas2. 


Pepandai la ekjas. Yang penting untuk masak lauk ni, kena ada GARAM MASALA. And, PERAP. Tu jek!  Sedap makan ngan nasik minyak. Nak cicah ngan ketupat pun sedap.

Ramai kawan Makbed baru kawin. Boleh try wat lauk ni masa mertua datang. Kompem terbeliak bijik mata diorang. Pastikan cuba jaya dulu sebelum tunjuk bakat depan diorang ek. Makbed tak bertanggung di atas sebarang ketidak-sedapan yang berlaku.



Ni le hasilnya. Mengiurkan tak?


makbed : boleh tambah tepung jagung kalau nk kuah pekat. kalu nak berkilat pulak, boh le madu.

21 Sep 2010

Entree Retro : Khas Buat Kawan-Kawan Pusat Panggilan berjenama TET!!!

Entree Retro. Teringat kenangan silam. Biar se'tak best' mana pun kenangan tu, ia tetap sebahagian dari diri ku. Kenangan yang lepas menjadikan kita belajar. Kenangan best untuk dikenang. Kenangan tak best untuk kita ingat, supaya tak buat lagi. 


Pemburu Malam. 


Ni gambo masa aku kijo di KL. Taknak lah citer beria tapi kalu tak citer, gambar-gambar yang sterusnya ni akan mungkin menimbulkan fitnah. Nilah dia dunia call-center berjenama tett! *sila rujuk poster kat belakang kitorang. Aku kerja shif malam. Memang selalu dishif-malam kan atas permintaan diri sendiri. Dulu memang gilo workaholic. Tak penah lekat umah. Balik umah tu untuk tido je. Ekzos belalang tempur aku tu memang sentiasa panas je la. Tak sempat sejuk, dah start balik. Keluar. 

Takde gambo ngan belalang tempur sekaligus gagal membuktikan Makbed ialah minah rempit tersohor suatu masa dulu. HAHAAHA.. 

gi kenuri kawin Azli.
Aku memang kawan ngan laki je masa ni. Bukan sebab Makbed gatai, taknak kawan ngan pompuan, bukan. Sebab dah memang kerja aku hanya dihadiri oleh laki je. Nak wat camno? Hmm.. time ni masih single rasanya. Ade gak la Abg Saiful  *rujuk gambar rekemenkan kawan dia buat kawan pakwe tapi aku wat dono je. 
Dia cakap
" Haliza, kalau awak selalu bekerja cam ni, balik bulan pun dah tinggi, bagaimana kamu nak berpakwe? Sampai bila, Haliza. Sampai bila?" 
Ayat dia memang selalu skema macam Jins Samsudin gayanya. 

Masa aku kenal Inche Kitchi, aku masih lagi bertugas di sini, bersama mereka ini. Susah dan senang, gelak dan golek-golek, terbahak-bahak atas kapet , dengan diorg lah. Tak penah aku ditch diorang sekalipun aku dah berpunya. Sebab, walau aku dah berpunye, kepunyaan aku itu jawoohhh!!!  Anyway, aku terus kenalkan Inche Kitchi kepada diorang, dan diorg kepada Inche Kitchi sebaik sahaja berpeluang berbuat demikian. Ini untuk mengelakkan berlakunya rasa cemburu dan curiga. Jadi, Inche Kitchi sudah mengetahui dan memahami setiap akar urat persahabatan aku dan memudahkan aku menjaga persahabatan aku bersama mereka itu.

acara makan besau setiap bulan , sambut besday

Walau gaji tak besar mana masa keje sini skang dah besar dah kot aku dan mereka hepi sungguh. Bila balik kerja, jika ada kelapangan semua akan spend time gi makan nasik lemak kat Kampung Baru, takpun just lepak kat McD Ampang Park. Keje shift malam adakalanya memerlukan waspada especially bila balik umah. Hohohoho... Staff pompuan shift malam ni biasanya aku ngan Miza je. Kitorang diberi keutamaan time tu. Tak sure kenapa. Dah lupa sebab! Tapi, tiap-tiap malam sebelum balik, kengkawan lain yang keje sekali ni akan check moto aku, tgk angin ado ke, kalu lampu rosak, sepak dulu bagi menyala... Lepas check , baru konvoi balik. Syukim lah yang selalu teman aku sampai ke destinasi. Faiz pun selalu gaks. Kalau tayar pancit, diorang akan tunggu sampai le settle suma, baru jalan. Kalau tak settle, diorang kena hantar balik.

Skang, banyak yang dah kawin da. Team baru dah masuk. Yang muda menggantikan yang tua lama. Ada yang dah resign, dapat better offer termasuk aku. Some of us choose to stay loyal. Dan yang stay tu dah jadi orang penting dah. Hambali dah anak 2 dah kot. Miza dan aku masing-masing ada sorang. Yang lain-lain belum dengar khabar berita lagi. 

 Entree ni untuk korang sebab aku tetiba teringat kisah dulu-dulu bila aku tengok gambo yang tertinggal dalam laptop aku yang kusimpan dari pendrive lama. Pendrive yang tak sampai 1 gig pun. HAHAHHA..


Yang ni memang takleh nak dok diam je. Selalu kena marah ngan supervisor. Tapi encik supervisor sayang kitorang.

Aku salu kena buli ngan Supervisor ... BANCUH AIR untuk diorang. Cilakak! Aku lah tea lady anggun kat sana. Tapi, aku syoq gak at least aku leh lari kejap dari menjawab panggilan tak berhenti-henti tu. Kantoikan diri sendiri. Ko nak jawab 100 panggilan selama 8 jam? 


Sebahagian kecil dari mereka yang berperanan besar dalam hidup aku.
.

Khas untuk kengkawan yang tahu siapakah diri anda...

Aku tak berpeluang nak ucap timakasih pun atas budi dan jasa anda kat aku. Apsal 'anda' ni? Mekasih sebab jaga aku time aku susah dan senang. Aley, rindu nak makan masakan ko. Syuk, ko memang dah terlampau banyak jasa sampai tak leh nak sebut dah kot jadi aku besarkan nama ko. Mekasih buat rakan-rakan lain yang pernah berkonvoi sama teman aku balik. Thanks buat Ecam yang bawak aku gi wat repot tengah-tengah malam buta sebab moto hilang kena curi kat Yap Kwan Seng. KAlaulah kengkawan takde, memang aku nangih dah. Korang memang penyeri kehidupan. Sorry sebab tak berpeluang jumpa korang lansung lepas aku decide nak pindah Lumut. Insyaallah, akan aku ziarah tempat keje korang bila ada peluang, bawak Liza Jay Junior sekali.

Wat kengkawan yang takdo gambonya, korang masih segar diingatan. Abg Azzam especially, yang banyak sagat kasi ilmu. Azlan Ghazali, Saiful Akmal, Abang Syukri , Abang Faizul, Haaziq, Fuad, Sudin, Boy , Lokman, Abang Rizal dan semua rakan-rakan yang pernah aku train dulu. Kalau ingat kat aku, ok la. Tak ingat, nak wat camno. Yang penting... Kak Watie yang telah mencari jodoh untuk aku. Semoga sihat hendaknya. Calon dia yang akhirnya layak menjadi suami. HEHE....Kak Watie je wakil call center yang dtg ke majlis kawin aku dulu. 

Kak Watie aka BENTARA GURU. Natijah memperkenalkan calon suami untuk aku ialah beliau kehilangan sweater power puff kesayangan di tangan seseorang. Opps!
 Hah... Tu ade je kawan pompuan! Gambo di atas ialah gabungan rakan TGV dan Call Center Mcd. Makbed memang suka melebarkan sayap persahabatan. Tidak tertakluk kepada rakan sekerja aje. Sapa yang dah kenal lama tu, memang tau dah. Ada yang tak suka, tapi cam biasa lah. Menda baik kann? Buat je... Dah tak pepasal Inche Kitchi terlah terpaksa menterjebakkan diri dengan rakan-rakan aku. Seb baik beliau professional. 

Oh ada rupanya gambo Kak Huda. Gambar dirakam masa upacara gathering 'peringkat cawangan' diadakan. aku ngandung masa ni 2 bulan kowt.
 Semoga kita berpeluang jumpa lagi y'alls. Miss you. Sapa-sapa yang bace tu, rasa nak print tempek kat notice board Call Center, aku izinkan. Aku sedang menggunakan kuasa blogger untuk mengingatkan kengkawan bahawa kengkawan memang senang nak cari. Memana pun ada. Tapi, kawan yang remain kekal di hati memang susah. Nak menjaga persahabatan, pun susah. As for me, you guys are still here in my heart as the way it should be. The memories are imperishable. 

 While I'm writing this, I took a chance to call my dear friend, Syukim. Call henpon dia. Aku tak expect dia angkat sebab keje CC ni kan takleh nak jawab telepon selalu. But, tetiba dia jawab plak.

 Tau tak camana dia jawab telepon?

"Call Center , HELLO?"

 Aku cam terkesima jap. Pastu aku bantai la gelak sampai berair mata dan tidak mempedulikan orang lain.

 "Apsal camtu jawabnya. Aku tepon henpon ko la. Bukannya opis!"

Dan Syuk pun jawab..
 "Ha'ah kan. Eh.. apsal ek? Aku ingatkan store McD call...." Aku leh bayangkan dia dok garu kepala time tu.

Tu dia...Sampai camtu sekali. Kerja dengan penuh penghayatan. Kalau Mak dia call pun aku pasti dia akan tersasul jawab telepon camtuh. Aku pon. HEHE...
Salam rindu dari Lumut buat kengkawan di sane. 
Liza Jay.


Liza Jay: tetiba teringat prank call yang dibuat Ecam kepada Nahar menggunakan nama WISMA CENDOL Jalan Cangkol sebagai destinasi penghantaran. Memang menderita pendarahan dalaman lepas tu gara-gara gelak tak berhenti.

Makbed Eksiden






Berlaku kejadian yang menterkejutkan!

Pagi ni rasa cam nak lewat. Bangun awal tadi. Tapi ntah la dok kelebek hamende lama sangat, tetau je dah jam 7.20 am. Cecepat aku dukung Auni masukkan dalam kereta. Sempat ke nak gi Giant Manjung nak tumpang keter Pak Hamid? Takpe la.. jalan dulu. Selesai suma tugasan, tengok jam dah pukul 7.40 am. Aku tipon Pak Hamid sebelum bertolak, dia cakap sempat gi kalau nak tumpang dia. So, aku terus la bergerak. 

 Sampai kat simpang bertraffic light aku pun ready nak brenti. Lampu kaler hijau tapi sebab ada pak polisi berhelmet kekura menjaga lalu-lintas jadi semua orang kena ikut isyarat tangan dia. Pagi-pagi sekitar 7-8 pagi memang sesak kat area umah aku nih. 

Tetiba aku nampak ada satu moto yang kelajuannya tak macam nak berhenti walaupun pak polisi berhelmet kekura menunjukkan isyarat BERHENTI. Iskk.. penunggang moto ni tak nampak kah? Aku dilaluan kiri moto tu pulak laluan tengah , sebelah kanan haku. Tapi aku masih lagi dalam posisi bersedia untuk berhenti. 

 DAAANN..... DUmmm!!! 
 
 Moto tu hentam bontot kereta Rexton berplet ZL kat depan dia. Mamat tu dah try brek tapi tak sempat. Brek tak brekfast makan. Mamat tu terbang solo melintasi hud depan kereta aku. Macam citer Mission Impossible beb! Bezanya mamat tu jatuh tertomoih kepala dulu jatuh atas jalan. Memang lansung tak hebat. Nasib baik sangat aku sempat brek emegensi. Aku dah bagi makan brek aku da. Muncung kereta aku tak mencium badan dia. Moto dia terlanggar sikit Bambam Bee. Tapi since tak de bunyi kuat aku assume Bambam Bee tak cedera.

Aku berhenti serta-merta. Terus pasang lampu kecemasan. Pastu terus kuar kereta , tengok mamat yang terpelanting depan kereta aku tu. Hah, dah dok bawah kereta aku dah! Kaki dia je la. HAHAHAHA.. Mamat tu sure pening lalat sebab dia jatuh teruk juga. Aku penah eksiden ala-ala camtu dulu. Risau gak takut tangan dia patah ke hape sebab dulu tangan aku patah wo! Aku nampak serpihan lampu pecah berselerakkan atas jalan. Ada throttle moto lak tercabut. Moto dia lak mula menitiskan air mata minyak hitam. But, moto still leh jalan gi. Kena repair sikit.  Kesian lak aku tgk dia. Aku tanya dia ok ke tak. Boleh bangun ke tak? Dia slamber je bangun. Angkat moto dia nak alih ke tepi. Oohh.. ok la tu. Aku baru nak papah tadi. HAHAHAHA.. dah rugi di situ! 

 Masa tu pak polisi berhelmet kekura jalan terkedek-kedek dengan machonya ke tempat kejadian. PAstu dia telepon sape ntah. Aku lak dok tercegat kat situ. Hmm.. tgk kereta cam hoke je. In fact, aku tak langgar orang ni pun. Aku dah lewats dah ni. Terus tipon Pak Hamid cakap kensel nak tumpang. Aku tanya la pak polisi berhelmet kekura samada aku nak stay kat situ atau dah boleh gerak. Dia suruh tunggu kejap. Nak wat repot. 

 Ohh. takpe ahh. Aku tunggu. Aku tipon Inche Kitchi tak angkat2 la pulak. Berak kot. Ado dua tiga orang yang berhenti tengok suma tanya aku dah gtau Tuan Kitchi ke belum. Aku sengih-sengih la cakap DAH. Padahal..........  . Jangan riso... Bukan aku yang terlentang atas jalan tuh.

 Pak polisi mintak pengenalan diri nak berkenalan ngan aku ke dan lesen memandu. Pehtu dia tengok muka aku ngan kereta aku lak. Aihh.. Nak cari perbandingan ke apa ni? MAybe dia tgk muka aku ngan kereta ni nak sama agaknya. PAstu dia cakap, "Akak, kereta akak Ok kan? TAkde rosak kan?"

 Aku angguk je.

 "Kalau camtu, Akak gi je lah kerja. Kang lewat lak."

 La.. suruh jalan pulak. Kalau suruh jalan awal-awal tadi kan senang. Ih..Ih..IH... Cair mekap Makbed taw. Mangsa kemalangan tu pulak rajin lak bercakap. Tak sakit ke bang? Tangan dah luka, darah mengalir. Tak perasan ke? Aku lak pantang tengok darah-darah meleleh ni. VAmpire konon. Kang aku amik kain terus aku lap kang.  Pastu dia minta maaf kat aku tanpa sebab. Dia cakap "Sori kak. Kalau saya langgar kereta akak tadi, saya minta maaf. Saya tengok kat lain tadi. Tak pasan Rexton ni brenti."

 Hee... dalam hati aku cakap kalau ko langgar kereta aku memang aku ada reason nak tuka cat kereta baru. Ngapelah ko tak tgk depan? Kalau otak ko bersepai kat tengah jalan ni camne? TAkyah minta maaf kat aku kot. Minta maaf ngan kereta kerajaan Malaysia yang ko laggar tu. HHEHEE... silap-silap kena poton gaji. Dush..Dush..Dushh..

LAst sekali aku kena drive sendiri gi kerja. Nasib baik on the way tu nampak kereta Pak Hamid kat belakang. Selamat aku dari berjalan jauh. Cakap nak kurus, tapi pemalas bersenam. *Hari ni pakai kasut tinggi la.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram