Followers

10 Dec 2010

A Brief Tale About My New Part Time Job

This is just a beginning of my new life. As new year is approaching, as well as my new age (Ohh yeahh I am no much younger), I've decided to carry on my plan to become an insurance agent.


Why so sudden?


I love sharing experience with friends. *See.. I am doing it now. I choose 'this policy' as I found it suitable and works for me. I am all covered-up. Beshh..beshh... 
Flexible and no hassle.
Besides, I never meet an agent then became good friends after that before this. 
Yes... Agen yang jual policy tu kat aku skang masih lagi menjadi bes fren even though aku skang dah tercampak kat Lumut. 
Dia yang uruskan segala keperluan aku andai diperlukan.


Mengikut experience, sesetengah insurans biasanya cover kematian akibat kemalangan, kecederaan akibat kemalangan dan kecacatan kekal akibat kemalangan.
But, 'this policy' ... which I found it awesome provides coverage for 36 types of critical illnesess like sakit jantung, kencing manis, blindness... oh... 36 jenis penyakit tu aku rasa macam dah cover segalanya! 
There's a lot more benefits as well to be explained about. 
And.. I am explaining this as a policy holder - with experience.

Berapa orang yang ada insurans, made payment each months and knows everything about what they are paying for? Some of us bayar semurah mungkin, berpadanan dengan gaji mereka untuk insurans kesihatan.. Tapi, adakah ia benar-benar mencukupi? 
Adakah agen insurans tu sudah explain sejelasn-jelasnya kepada korang? 
kalau dia explain sejelasnya pun, korang jelas ke? 
Ke korang hangguk je? Hee..hee..

 Ada jugak yang banyak duit, beli bermacam-macam polisi insurans dari pelbagai syarikat insurans. 
In the end, diorang pun tatau how much they have already paid for the entire year. 
And problem starts to appear when you suddenly hospitalized sebab kanser, but end up you still need to pay for hospital bills sebab insurans yang ko bayar tu tak cover medical bill untuk kanser
Just cover accident je.. 
Sakit lain takleh. 
kena pakai gedik kredit card lak. Ada pulak yang berhutang pastu.

Persoalannya...
Adakah hidup kita ni kemalangan seburuk-buruknya diterjemah dalam bentuk
  • kemalangan kenderaan..jatuh moto, kena langgor kereta, lori, bas, basikal..
  • kemalangan naik pengangkutan awam eg: kapal terbang, bas, ketapi, lrt
  • kemalangan di tempat kerja.. eg: tersepit mesin, terkepit pintu, terlanggar dinding (hingga menimbulkan kecederaan yang sungguh kesian)
  • kemalangan yang berlaku dengan tak semena-menanya eg: ditimpa pokok tumbang, ditimpa buah durian yg gugut, disengat tebuan etc..

Itu semua pun dikira kemalangan kan?
Tapi camana lak kalu tetiba anda disahkan menghidap menyakit paru-paru berair, sakit jantung, strok, buah pinggang? Adakah itu dikira BUKAN KEMALANGAN? 


 Ada polisi yang tak cover tau semua ni.
Jadi, bagi yang concern about having an insurance policy, pastikan semuanya cover supaya pembayaran anda berbaloi-baloi Ok.


Ohh.. there's more.

Kalau sakit-sakit yang camtu akhirnya menyebabkan kamu takleh kerja, then sapa yang nak bagi duit beli beras kat family kamu?
oh yeah.. kalau bayar insurans, of course le ada pampasan. 
Mati pun ada pampasan. 
Cedera pun ada pampasan.
Hilang kaki tangan , diberi pampasan. 
Then, what will happen next? 
Apa jadi lepas suma pampasan tu diberikan? 
What will happen to the family that was left behind?


So, this policy that I am sharing is not just some insurance. To me, it is like future planner. 
It LISTENS to your needs every now and then.
Kalau ada pape nak claim, pun tak susah. Just HALO je agen aku tu, main email-email jek. 


Terkini, aku peknen kali kedua ni, dapat saguhati beb! HAHAH.. 
Rm Rm gak la. Masyuk sikit bulan ni.


 Dah 3 tahun dah Makbed sign up utk policy ni.
Daripada pengalaman yang menarik ni, aku memang strongly suggest, silalah lah ada insurans. 
Then my agen tu suggest aku jadi agen gak.
Sebab dia kata aku cakap ape pun, orang caye je. 
Eh..camtu plak? 
Masa tu, aku memang dah nekad dah..
Dah register untuk exam but suddenly terpikir... aku nak pindah Lumut nanti, what if kat Lumut nanti takde cawangan insurans tu? 
Haa.. camne..? Sapa nak guide aku.


Maka impian aku ke laut je...


Akan tetapi, recently aku dipertemukan dengan seseorang ini. Yang merupakan manager di jajahan Lumut, Manjung, Sitiawan. 
HAHAHAa... Ciwi kot. 
Terus aku gi cakap kat dia, aku nak jadi agen. Tihihhiiii...
 Maka, yesterday night aku dah dapat training.
Dah diajar serba sedikit pasal ni. 
What I need to day next is to prepare some $$$ to sit for an exam. Kena gi amik lesen dulu la pulak. 
Mana leh serbu je tak pakai helmet ye  dak? 

if there is no aral, I'll become an insurance agent in a month. 
Wish me luck bebehs.


Ohh.. no worries. Aku masih lagi seorang receptionist. Aku cuma cam bosan gila dok kat meja ni tanpa buat pape.
And , I will always blogging. 
Bloggy In My Heart kan?



makbed: explaination aku tentang insurance tu dibuat menggunakan term sendiri aje supaya korang tak muntah bila baca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram