Followers

22 Dec 2010

Boleh Baling Baby Pulak? Ko ingat tu roti canai ke?

MasyaAllah..

Apa ni?
Boleh baling-baling camtu je?
Aku cubit Oni pun aku peluk dia balik , pujuk. 
Baling? 
Standard la budak nangih.
Kalau dapat anak bisu camne?
Tak bersyukur ko ni.
Bapak apa la...
Sesuka ati je ko baling dia atas katil.
Owwhh... tidak. 
Sungguh insaf. 
Kesian nya baby tu.
Kenapa lah manusia boleh hilang pertimbangan sampai macam tu sekali. 

Wahai baby yang koma,
Ibu Auni doakan kamu segera pulih.
Dan andainya kamu pulih, semoga kamu sihat tanpa apa-apa komplikasi. 
Namun, Allah lebih tahu yang mana terbaik untuk kamu.


Semoga Allah memelihara hati kita dengan rasa mawadah wa rahmah.
Jauhkanlah dari hati yang hitam dan amarah yang merosakkan


Sila KLIK untuk berita

21 Dec 2010

Mi Rebus Terhangat Di Pasaran







Saya sangat suka dengan angka tertera di atas. Kalau tak nampak, buleh klik gambar yang penuh kedamaian itu ye.


Hari ni teringin nak makan mi. Tetiba teringat mi hailam masakan mak. My mom is the best cook. Cara mak masak mi hailam memang tak sama macam orang lain masak. Kalau cari kat tenet pun, tak jumpa. Biasanya, mak akan guna cara yang paling simple, ingredient yang tak renyah dan susah nak cari. But, hasilnya sungguh lumayan menyelerakan.


Lalu, dengan adanya teknologi terkini, aku sms Mak minta resepi mi hailam beliau. MAk dah bagi dah dulu. Tahun lepas kot. Malangnya, masa tu aku nulih resepi tu atas kad raya sape ntah. Aku ngan peknen kan Oni masa tu. Dah lama pastu, ntah mana terbangnya kad raya tu. Maka ilangla resepi mi hailam mak.


Lama sgt tunggu Mak balas mesej anak dia yang gelojoh sbenonye aku pun telepon la Mak. Mak bebel... Dia kata dia dok tengah taip mesej bagi menjawab soalan aku tu. HAHA... Cuba la bersabar sikit wahai Makbed.

JAdi.. Mak pun cakap dalam telepon aje sementara aku salin dalam buku nota. Pengajian jarak jauh ni. Heee...


 Dah selesai bagi resepi mi hailam, mak tetiba datang idea nak bagi resepi lain pulak.


 "Mak baru belajaq resepi baru dari Tok. Mi rebus. Yang ni senang ja...Gerenti sedap."


 Tengok, Mak pun BARU blajaq masak dari Tok. HAHHAA.. Lawak lak dengo. Aku tak berapa gemar sangat ngan mi rebus ni. Mi bandung pun aku tak suka. Kalau gi kedai makan, jangan harap le nak order menu tu. Sebab, aku penah order mi camtu turned out ntah pape ntah rasanya.

Tapi sebab Mak kata GERENTI SEDAP, dan MUDAH, aku pun amik je ilmu yang diperturunkan kat aku. Lepas habih salin resepi, memang nampak mudah dan macam sedap je. Terus teringin nak makan mi rebus. Pe lagi... terus gi Giant la beli bebarangnya.


 Balik keja, aku terus masak. Ni aku share kat sini. Memang senang aje cara nak masaknya.


 Bahan-bahan:



  •  Mee kuning (sebungkus), celur dan toskan.
  •  *1 sudu besar udang kering
  •  *4 biji bawang merah 
  •  *10 batang cili kering


(blender yang bertanda * dan asingkan)


  • 2 biji ubi keledek
  • 3 batang carrot

(rebus kedua-duanya sampai empuk dan blender sampai hancur dengan air secukupnya)


  • 20 ekor udang ..nak lebih pun buleh. lagi sedap.



cara-cara...

Cili kering yang dah diblender dengan udang kering dan bawang tu ditumis daam minyak panas, sampai la naik minyak. Tutup api. Alihkan sambal tu masuk periuk, campur sekali dengan ubi keledek dan carrot yang direbus tadi. Kacau-kacau sampai sebati. Pastikan bahan blender tu semuanya hancur betui yek. Masa nak blend ubi ngan carrot tu, air lebih pun takpe. Itu untuk kuahnya. Ok, pastu, rebuslah campuran cili kering ngan ubi tadi. KAcau-kacau.. kendian, masukkan udang. Biarkan mendidih. Then, jangan lupa masukkan garan dam gula secukup rasa.


 Bahan hiasannya ialah:

  • Tauhu yang digoreng dan dihiris nipis.
  • Bawang goreng
  • Daun bawang
  • Telur rebus
  • Sawi yang sudah dicelur
  • Taugeh yang sudah dicelur


 Cara makan:
 Boh mi, boh sayur2 suma, boh le kuah. Boh dalam mulut.



Hasil percubaan pertama aku, buleh le kata menjadi. Cuma, aku terlebih letak cili kering. Ada la dalam 20 bijik lebih kot. Aku kan peminat pedas yang ekstrim. Terlebih pedas la pulok mi rebus aku. Hahaha.. berpeluh aku ngabihkan sepinggan mi. Pastu tambah lagi. Elok abih makan je rasa mcm baru balik jogging.

Gambo takde. Tak cun sebab sayur tak cukup. Inche Kitchi ka anti taugeh, bawang goreng dan sawi. JAdi, tak cantik le mi tu.

Kalau dah semua setuju....

Beberapa hari ini akhbar memaparkan perancangan pernikahan pemain bola sepak sensasi negara Zaquan Adha Abdul Razak dengan pelakon Ayu Raudhah Che Wan. Apatah lagi keluarga Zaquan juga bersuara menyatakan persetujuan mereka terhadap hubungan cinta pasangan muda itu.

Bila cakap pasal Zaquan pasti kita teringat kisah kembarnya Aidil Zafuan yang pernah mencetuskan kemelut keluarga apabila berkahwin secara senyap-senyap dengan pelakon Rita Rudaini dua tahun lalu. Mereka kini sudah memiliki seorang anak comel. Hubungan dengan keluarga juga dingin gara-gara pernikahan itu.

Ayu dan Rita, dia wanita dari Utara tanah air itu lalui nasib yang berbeza bila memilih kembar kacak itu sebagai pasangan hidup.




Ayu nampaknya lebih bertuah kerana awal-awal lagi keluarga Zaquan menyatakan persetujuan. Berbeza dengan nasib Rita yang masih belum dapat memulihkan hubungan sepenuhnya dengan keluarga yang sama. Semoga hubungan Rita dan keluarga mertua juga bakal pulih.

Zaquan membuat pengakuan kepada majalah URTV pasal perancangan keluarganya merisik Ayu selepas Hari Raya Aidilfitri nanti serta perancangan keluarga kedua-dua belah pihak untuk menyatukan mereka Januari depan. Jadi sahlah cerita pasal hubungan mereka bukan gosip semata.

"Insya-Allah mengikut perbincangan dengan keluarga, jadualnya (nikah) Januari nanti. Bagaimanapun kami masih berbincang dan mencari tarikh yang sesuai dalam bulan itu.

"Saya tak mahu bertunang lama-lama. Majlis merisik pula insya-Allah... selepas Hari Raya Aidilfitri nanti keluarga saya ke rumah Ayu. Buat masa ini kedua-dua belah pihak sudah pun berkenalan dari dekat," kata Zaquan.

Zaquan juga mengaku tertarik dengan Ayu kerana tutur kata dan bahasa adik kepada Rozita Che Wan itu yang lembut dan sopan.




"Paling penting dia menghormati keluarga dan kawan-kawan saya," sambung Zaquan lagi.

Ayu dalam kenyataannya kepada akhbar kompak sensasi, Kosmo meluahkan rasa gembira apabila kehadirannya diterima oleh keluarga Zaquan. Pastinya Ayu tidak mahu melalui apa yang dilalui oleh Rita dulu. Apabila keluarga itu membuat kenyataan terbuka menerima hubungan mereka, pastinya dia sangat gembira.

"Saya bersyukur hubungan kami direstui oleh keluarga kedua-dua belah pihak, tetapi tentang tarikh perkahwinan, masih belum ditetapkan lagi kerana belum ada sebarang perbincangan.

"Keluarga pihak lelaki pun kata akan datang (merisik) tidak lama lagi, jadi kita tunggu sajalah. Keputusan bukan di tangan saya, tetapi pada keluarga kami," kata Ayu yang menjalin hubungan mesra dengan Zaquan sejak setahun lalu.

Rita bagaimanapun enggan mengulas perkembangan adik iparnya itu.

""Saya tak ada kena mengena (dengan hubungan mereka)... saya tak nak campur," kata Rita ringkas dan penuh makna melalui khidmat pesanan ringkas SMS.



sumber: Manga Online



makbed: Nampak perbezaannya kalau menikah KENA cara dengan yang menikah tak KENA cara...Biar takde majlis besar asalkan mendapat restu dan redha semua terutama sekali ibu bapa kedua pihak. DOA itu penting. Kepada yang sudah bertemu jodoh, yang baru melansungkan pernikahan , Makbed ucapkan tahniah. Anda maju setapak lagi.

15 Dec 2010

Perlu ke add pakwe lama dalam fesbuk?

Sedang gatal lubang telinga sampai ke tekak ketika menulis entry..


Aku jarang sangat check msg dalam inbox fesbuk. Sampai beratus-ratus yang belum check. Kalau msg dari Ben Ashaari, peniaga-peniaga yang memang aku berurusan dengannya dan kengkawan yang biasa ngan aku memang aku check le. Kalau yg tak kenal, malas nak buang kederat.


TAdi, baru perasan ada msg dari sesorang. Dia suruh aku add dia jadi kawan dalam fesbuk. Huahauhuahua.. Ekceli, ramai je orang nak add dlm friend list tu, tapi, kena tapis gak la. Maklumlah, artis kan. Tapi yang ni spesel sket. Ngape?


Sebab dia ialah X-man.


Siapa X-Man?


X-Man ialah lelaki yang telah dipangkah dalam menyertai apa-apa laman sosial yang ada kena mengena ngan Makbed. Kerana, dulu dia ialah ex-pakwe aku. Dulu dan dulu... Dulu. Dulu. Dulu. Sebut manyak kali macam nama rakyat Papua New Guinea lak. 


Soalan:
Perlu ke menjalinkan hubungan persahabatan dengan pakwe lama?

Kalau tanya Makbed, aku jawab TAK PERLU. Kalau setakat terserempak tengah jalan, tengah shopping ke tengah makan-makan ke, cukup lah dengan say hi. Tak delah aku benci. Takkan pulak aku nak lari lintang-pukang bila nampak pakwe lama. Tapi, nak tegur tu tidaklah. Kalau dia yang tegur, aku jawab. Nak cakap aku sombong ke, serombong ke, terpulang. TAk luka pun. HAHAHAHAAA..


Aku ada reason sendiri. Sesetengahnya menjawab takde salahnya berkawan dengan kekasih lama. Terpulang. Aku rasa selamat dengan cara gini. Kepala pun tak sakit.

Pertama, menjalinkan persahabatan dengan pakwe lama adalah tak perlu dan tidak pulak menjadi dosa sebab dia bukan mahram. Apatah lagi kalau si dia sudah berumahtangga dan kita sniri pun sudah ada keluarga. Jadi, atas urusan apakah aku nak bersahabat dengan dia. Atas dasar 'dulu, kita pernah couple'?

Melainkan pakwe lama aku ada buat bisnes tudung ke, bisnes apa-apa yang best-best, pastinya ada pekdah aku bersahabat ngan dia kan? Leh la mintak diskaun... NGEHEHEHEE...~


Kedua, bersahabat dengan pakwe lama berkemungkinan besar menimbulkan fitnah. Fitnah dari bermacam aspek. Lebih mudah terdedah kalau add dalam fesbuk. Susah nak explain. Tapi, aku dah tgk manyak dah jadi. Setan di mana-mana.


Ketiga, yang lama itu biarlah lepas. Personally, aku malu mengenangkan zaman jahiliyah tu, dating-dating ngam pakwe-pakwe lama yang sudahnya tak kemana. Pastu mengenangkannya pun cam menyakitkan hati je.
Wakpe nak buat sahabat kan?

Keempat, aku yang meninggalkan pakwe tersebut. Oh..pastinya bersebab. Aku tak perlu tunggu sampai hati aku ni koyak-rabak kerana lelaki. Tinggalkan. Cari yang lebih baik. Jadi, apakah perlunya aku add dia dalam fesbuk kan? Kalau dia ok ok aje, takpelah. Dia mungkin maafkan aku. Kalau dia nak balas dendam camne? HAAA.. tak ke dasyat tu? Ngeri..Ngeri..


Kelima, tak semua orang sporting. Kang kalau bini dia salah paham camne? Haaa.. Kan Kan.. Ntah-ntah yang cakap nak add tu bukan X-Man, tapi bini dia. Mana tau kot-kot bini dia tau password fesbuk laki dia ka. Haaa.. habehh.


Kesimpulan, tak perlu menjalinkan persahabatan dengan pakwe lama. Kalau dia bagus untuk, takkan lak dia jadi BEKAS KEKASIH kan? Percayalah, kesudahannya akan menyakitkan hati kita gak, si perempuan. Kerana kita memang lemah segala. Lelaki ni bukan bukan boleh percaya semua. Ada je bohong dan auta.

10 Dec 2010

A Brief Tale About My New Part Time Job

This is just a beginning of my new life. As new year is approaching, as well as my new age (Ohh yeahh I am no much younger), I've decided to carry on my plan to become an insurance agent.


Why so sudden?


I love sharing experience with friends. *See.. I am doing it now. I choose 'this policy' as I found it suitable and works for me. I am all covered-up. Beshh..beshh... 
Flexible and no hassle.
Besides, I never meet an agent then became good friends after that before this. 
Yes... Agen yang jual policy tu kat aku skang masih lagi menjadi bes fren even though aku skang dah tercampak kat Lumut. 
Dia yang uruskan segala keperluan aku andai diperlukan.


Mengikut experience, sesetengah insurans biasanya cover kematian akibat kemalangan, kecederaan akibat kemalangan dan kecacatan kekal akibat kemalangan.
But, 'this policy' ... which I found it awesome provides coverage for 36 types of critical illnesess like sakit jantung, kencing manis, blindness... oh... 36 jenis penyakit tu aku rasa macam dah cover segalanya! 
There's a lot more benefits as well to be explained about. 
And.. I am explaining this as a policy holder - with experience.

Berapa orang yang ada insurans, made payment each months and knows everything about what they are paying for? Some of us bayar semurah mungkin, berpadanan dengan gaji mereka untuk insurans kesihatan.. Tapi, adakah ia benar-benar mencukupi? 
Adakah agen insurans tu sudah explain sejelasn-jelasnya kepada korang? 
kalau dia explain sejelasnya pun, korang jelas ke? 
Ke korang hangguk je? Hee..hee..

 Ada jugak yang banyak duit, beli bermacam-macam polisi insurans dari pelbagai syarikat insurans. 
In the end, diorang pun tatau how much they have already paid for the entire year. 
And problem starts to appear when you suddenly hospitalized sebab kanser, but end up you still need to pay for hospital bills sebab insurans yang ko bayar tu tak cover medical bill untuk kanser
Just cover accident je.. 
Sakit lain takleh. 
kena pakai gedik kredit card lak. Ada pulak yang berhutang pastu.

Persoalannya...
Adakah hidup kita ni kemalangan seburuk-buruknya diterjemah dalam bentuk
  • kemalangan kenderaan..jatuh moto, kena langgor kereta, lori, bas, basikal..
  • kemalangan naik pengangkutan awam eg: kapal terbang, bas, ketapi, lrt
  • kemalangan di tempat kerja.. eg: tersepit mesin, terkepit pintu, terlanggar dinding (hingga menimbulkan kecederaan yang sungguh kesian)
  • kemalangan yang berlaku dengan tak semena-menanya eg: ditimpa pokok tumbang, ditimpa buah durian yg gugut, disengat tebuan etc..

Itu semua pun dikira kemalangan kan?
Tapi camana lak kalu tetiba anda disahkan menghidap menyakit paru-paru berair, sakit jantung, strok, buah pinggang? Adakah itu dikira BUKAN KEMALANGAN? 


 Ada polisi yang tak cover tau semua ni.
Jadi, bagi yang concern about having an insurance policy, pastikan semuanya cover supaya pembayaran anda berbaloi-baloi Ok.


Ohh.. there's more.

Kalau sakit-sakit yang camtu akhirnya menyebabkan kamu takleh kerja, then sapa yang nak bagi duit beli beras kat family kamu?
oh yeah.. kalau bayar insurans, of course le ada pampasan. 
Mati pun ada pampasan. 
Cedera pun ada pampasan.
Hilang kaki tangan , diberi pampasan. 
Then, what will happen next? 
Apa jadi lepas suma pampasan tu diberikan? 
What will happen to the family that was left behind?


So, this policy that I am sharing is not just some insurance. To me, it is like future planner. 
It LISTENS to your needs every now and then.
Kalau ada pape nak claim, pun tak susah. Just HALO je agen aku tu, main email-email jek. 


Terkini, aku peknen kali kedua ni, dapat saguhati beb! HAHAH.. 
Rm Rm gak la. Masyuk sikit bulan ni.


 Dah 3 tahun dah Makbed sign up utk policy ni.
Daripada pengalaman yang menarik ni, aku memang strongly suggest, silalah lah ada insurans. 
Then my agen tu suggest aku jadi agen gak.
Sebab dia kata aku cakap ape pun, orang caye je. 
Eh..camtu plak? 
Masa tu, aku memang dah nekad dah..
Dah register untuk exam but suddenly terpikir... aku nak pindah Lumut nanti, what if kat Lumut nanti takde cawangan insurans tu? 
Haa.. camne..? Sapa nak guide aku.


Maka impian aku ke laut je...


Akan tetapi, recently aku dipertemukan dengan seseorang ini. Yang merupakan manager di jajahan Lumut, Manjung, Sitiawan. 
HAHAHAa... Ciwi kot. 
Terus aku gi cakap kat dia, aku nak jadi agen. Tihihhiiii...
 Maka, yesterday night aku dah dapat training.
Dah diajar serba sedikit pasal ni. 
What I need to day next is to prepare some $$$ to sit for an exam. Kena gi amik lesen dulu la pulak. 
Mana leh serbu je tak pakai helmet ye  dak? 

if there is no aral, I'll become an insurance agent in a month. 
Wish me luck bebehs.


Ohh.. no worries. Aku masih lagi seorang receptionist. Aku cuma cam bosan gila dok kat meja ni tanpa buat pape.
And , I will always blogging. 
Bloggy In My Heart kan?



makbed: explaination aku tentang insurance tu dibuat menggunakan term sendiri aje supaya korang tak muntah bila baca.

3 Dec 2010

TEKANAN YANG MENEKAN

AMARAN: Entry berbaur tekanan jiwa



Ketensenan melanda membuatkan aku amat teringin nak let it out!!!! 
Hep me! Hep me! Rasa mcm stuck dalam kotak kasut jek. Saya nak kotak besar sikit buley???



PENGASUH BELUM BALIK LAGI TAU. 
Hadoiyai. 
Dia amik cuti balik kampung dia di Labuan sebelum raya haji hari tu. 4 Nov. 
Ok, cube tengok kalender ye kawan-kawan. HAri ni brape haribulan? Aku bukannya nak kutuk beliau atau pun bebal ngan apa yg berlaku, cuma kot kalu aku luah kat sini, aku rasa lega sikit.
Kang cakap aku tak bersyukur lak. 


Kata cuti sampai 22 haribulan je. Then, sampai 22 haribulan, dia cakap tiket takde lagi.
Transit kat Lok Kawi. Standard la askar ni kan suma tunggu teket free. So, menda free memang la lagu ni gayanya. Apa ko ingat ko sorang je suka fre-free ni? Pakat la tunggu turn. Sapa naseb bek, dapat la balik cepat. Sementara nak dpt teket tu, diorang 3 beranak ni diberi bilik penginapan. 


Memula kata tunggu sampai 30 haribulan. 30 haribulan paling lewat katenye. 

Then, semalam sms aku lak. Kata teket sampai Jumaat ni takde. Jumaat ye..iaitu hari ni. Minggu depan tak sure lagi. 


 ZA ESK X ADA FLIGHT LA ABG DAH PENING DAH NI KAT TRANSIT NI DAH PENUH SESAK 1 BILIK 2 KELUARGA KONGSI
*sms tanpa sebarang tanda bacaan. Sila letak tanda bacaan mengikut kesukaan sniri.

pastu ada lagi sms nye...

 ABG MT ARI ISNIN KLU ADA DUIT AKAK DAH BELI TEKIT SENDIRI DAH AKAK RISAU PSL AUNI JE SKRG DAH LA MKN KAT LOK KAWI NI X CUKUP KLU LMBT JE  AMIK MAKANAN HABIS TERPKSA LA BELI
*lawak la ejaan tekit tu. Tiket sebenrnye.


 then aku pun balas , cakap Oni aku nak tinggalkan kat nursery je. Sebulan ni. Niatnya, aku nak test dulu sebulan Oni camne. Kalau ok, aku proceed. Kalau tak, sempat la sampai pengasuh ni balik sampai Lumut. Cube tgk ayat sms dia bebetul 'Kalau ada duit'... hahahahaha..  bijak sifir sungguh pengasuh aku ni. Semua msg di atas memberi aku kesiimpulan bahawa dia AKAN minta duit dari aku. Bukan tak penah dia wat camtuh. Tapi kali ni aku takkan mengalah. *chewah! Banyak le sangat duit aku nak bagi sponsor. Mau aku tak bagi gaji 4 bulan kang kat dia pasni.


Ohh.. dia balas lak.


 X PA LA KLU MCAM TU TP KALU AKAK DAH BLK HTR AUNI DGN AKAK BYR LA NUSRY  BERAPA ARI JAGA X BG AKAK BLN NI PUN TAK PE


 Wahh.. demand ko yek. Haa.. Tengok le camne sebulan ni. Banyak sangat songeh ko. 
Kalau ikut hati kejam dan tak berterima kasih atas budi baik dia menjaga Oni selama ni, aku memang nak hantar Oni terus gi nursery. Tapi, pikirkan selama hari ni pengasuh tu cuma jaga Oni seorang je. Dah le jaga macam anak sendiri lak tu. Hmm... kalau dia gila untuung, takkan le sanggup nak jaga Oni je. Musti dia amik anak orang lalin lagi ramai-ramai. Betul tak kengkawan?


 Aku tau dia sayang anak aku. Jadi, aku rasa aku patut bagi chance kat pengasuh ni. 
Lagipun, aku rasa Oni ni kecik lagi nak hantar gi nursery yang ramai budak tu. Risau kalau dia takleh sesuaikan diri. 


 TApikan, Oni ni pelik sikit. AKu expect menda lain, lain pulak yang jadi. 
Tadi, aku bawak dia sekali masa survey nursery kat Manjung. Haih, ok la pulak dia berborak-borak ngan bahasa dia ngan kengkawan sebaya dia kat situ. KONPIUS lak aku. 
Dengan anak Epi, Ameenah yang tembun, Oni siap tepuk-tepuk bontot lagi konon nak kasi tido la. 
Oni kalau ngan baby, wahhh... Kalah aku kot. PAndai je dia dodoikan baby, tepuk momtot pelan-pelan. Nampak sangat le sifat kekakakkan dia tu. 
Pasni blajo tuko pampes lak ekk Oni ekk.


Tadi Epi rekemenkan satu lagi pengasuh kat Teluk Muruh. musim cuti sekulah ni, budak tak ramai duduk nursery. So, bagus lah untuk Oni kot?
Esok aku nak gi umah akak tu nak tgk. Kalau ok, aku tinggal je kat situ. 







Wahh..

Lagi satu tensi.


 Bambam Bee dah kuar wad. Tapi, aku still takleh drive lagi. Kabel plug koyak pulok. 
HAIH!!! HAIAH!! WACHAA!!! 
Aku tetiba rasa cam lapar gila sampai buleh telan orang sebaik sahaja mendengar berita tersebut. 
Nih sampai bila nak suruh Gemok antar aku gi keje ni? 


 RASA NAK MAKAN SESUATU YANG SANGAT SEDAP, tapi takto apa dia. 
Disebabkan bambam bee takde, aku takleh nak drive gi tempat tu. HARI NI INCHE KITCHI duty pulok! HAAAHHHH.... nak marah nak marah ni. 
LAPAAAARRRkan sesuatu. 



Untuk meredakan kemarahan dan kekecewaan di atas yang berlaku, aku cepat-cepat muhasabah diri.




 Aku bernaseb baik sebenarnya. 

  •  Tengah-tengah kecoh Oni tak de pengasuh, Faz Kinchi leh jaga Oni untuk Minggu Pertama. 
  • MInggu KEDUA dan KETIGA ketiadaan pengasuh, Oni diambil-alih hak penjagaannya oleh Mak aku. 
  • MINGGU KEEMPAT ketiadaan pengasuh, tetiba Gumox and the gang pulok datang atas sebab-sebab bisnes dan amat berbesar hati nak menjaga Oni sepanjang tempoh mereka di Lumut. LEGA!!!!
  • Ketika ketiadaan Bambam Bee, kehadiran Gumox amat membantu sebab Unser beliau digunakan untuk menghantar dan menjemput aku di tempat kerja. Driver? Gumox and Kering la.. 
  • Ketika aku serabut dengan kekalutan hidup sepanjang bulan ni, ada pulak Miza dan Hamsiah di rumah yang tolong aku masak siang dan malam selain menjaga Oni secara bergilir.
  • Ketika takde sapa nak bawak aku gi pasar utk beli barang dapo yang habih, Fiza pulak wujud kat situ untuk jadi runner beli barang dapo dengan menggunakan moto je.Hah.. dia kan minah rempit. Aku takleh nek moto kot. Ngeee...
  • Aku tak sakit pinggang sangat bila Oni merengek nak dokong sebab tukang dokong ada ramai. 7 orang semuanya termasuk laki aku. Leh rilek. 
  • Ketika aku resah nak cari nursery, ada gak kawan yang tolong aku temankan gi cari. Thanks Epi. 
  •  KEtika segala permasalahan ni terjadi, Inche Kitchi tetap cool dengan kawan-kawan aku yang datang ni. HAAH... Kalau takde izin beliau, camana lah bebudak ni nak bertapak kat umah aku sampai seminggu ye dak? Naseb bek laaa laki aku ngam ngan diorang ni. Walaupun terpaksa berkorban tak main game , sbb pc dia dikonker Fiza yang sibuk men game dan berkorban remote tv sebab kena beralah ngan Miza Miza ni suka citer melayu jek, laki aku tetap maintain slamber. Aku lak yang rimas tengok si Fiza men game sampai bergado dek berebut ngan Gumox ngan Kering.





makbed: apa kah menu yang paling best kat Secret Recipe, selain dari kek?

1 Dec 2010

Semalam yang Memenatkan

Hari ni Gumox, Fiza dan Miza antar aku gi keje bersama Oni. Bambam Bee kuar wad petang ni. Esok leh drive sniri gi opis dah. So long car pooling!

Gumox call aku cakap nenek dia nazak dah. nak kena balik segera. Jadi, Fiza, Miza, Hamsiah dan Kering ditinggalkan dan dia dijangka kembalik pada hari Jumaat ni. Oni still dijaga diorg. Pengasuh gitau aku smlm tiket flight dia hari Jumaat ni. harap-harap berlakulah seperti yang dikatakan. Kalau dia tak balik lagi withiin this week, aku kena say bye bye la kat dia. Hantar Oni gi nursery suda. Menyampah.


Semalam, aku gi balik kampung. Kampung dekat je dan kampung itu pun bukan kampung aku. HAAA.... Selepas selesai segala urusan, aku bergerak gi umah Mak Miza di Ayer Tawar. Miza dah lama tak jengok mak dia sejak-sejak dah kaye ni ecewah.. so aku mengingatkan beliau jangan jadi anak derhaka. TApi sbenonye, tetiap kali Miza datang umah aku kat Lumut, dia sure gi jengok mak dia punye. Ngehehehe...


Sedap nya makanan mak dia masak. Lauk-lauk kampung aje. Takde banyak pun. Mak dia hepi sngguh bila kami ramai-ramai serbu rumah dia. Kalli terakhir aku jumpa Mak dia aku rasa 6 bulan lepas kot. Heee... Tapi tu singgah kejap je. Ini memang pegi stok nak selongkar dapur umah dia. Fiza lak sesampai nye terus capai basikal, gi ronda satu kampung. KEsian..dok kl tak penah buleh nek basikal. 

Sebelah umah ada pokok mangga. Aku soh Fiza kaitkan mangga muda untuk aku makan. Lepas makan nasik, aku kerat cabai burung kecil-kecil, then gaulkan bersama gula dan kicap. MAKAN SENGSORANG je sebab yang lain suma tak sanggup nak tahan masam. Ehh..habih pulak sebijik mangga. Nyuumm..nyum..








Kalu gambo Kering ni musti time tido. Nih la akibatnya tido tidak mengikut jadual. Main game sampai ke pagi tak tido-tido, pastu gi sana sini. Boleh tahan la 26 jam, lepas tu ko nampak tanah pun ko rasa macam tilam. Ni la buktinya. Letak kepala je, terus hanyut. 



Sempat gak gi tengok Bambam Bee kat bengkel. Dah siap dah sembur cat. Seksi nye beliau kan kan kan. Dalam nih tak nampak clear sangat. Kalau terer, tekalah apa warna baru Bambam Bee?





 Besok leh bawak dah... SONOK!

27 Nov 2010

BERITA MAKBED

BERITA TERKINI



LUMUT 27 Nov - Telah dimaklumkan bahawa Pengasuh Oni masih lagi ditransit dan belum mendapat tiket pulang.Tarikh penerbangan akan diberitahu semula apda hari Isnin ini. Memang lembab sikit bila cakap soal transit ni. Siyes lemau! Oleh itu, Makbed didapati telah menggaru kepalanya sekali lagi. Walaupun Ibu MErtua Makbed telah menawarkan diri untuk menjaga Oni buat beberapa hari ternyata tepat jangkaan beliau, namun adalah mustahil bagi Makbed untuk berpisah dengan Oni lagi.

Sejak berpisah dengan ibu beliau selama beberapa hari, Oni didapati telah berubah menjadi ultraman budak yang baik , sangat baik dan berbudi bahasa. Apalah agaknya Atok dia kat umah ye? Tiada lagi tangisan mengada-ngada tanpa sebab. Buktinya, Makbed boleh memasak beberapa jenis lauk di dapur tanpa rasa bersalah. Cuma, kegemaran Oni menyepahkan rumah dengan gilang-gemilang bertambah apabila Atoknya menghadiahkan set pinggan-mangkuk dan periuk belanga baru baru-baru ini. Mujurlah Oni tidak membuat permintaan melampau dengan mengarahkan ibu beliau memasang alat penyaman udara seperti di rumah Atoknya. Oni kembali tidur di depan tv , di atas tilam yang tersedia sama seperti rutin hariannya sebelum ini. Cuma, pastikan kipas tambahan dihalakan ke arah beliau untuk memastikan tidur yang berpanjangan sepanjang malam. 


Berita ini mungkin boleh dikira berita baik memandangkan isu yang MAkbed hadapi ketika ini. Secara tidak semena-menanya Wan Gumox dan rakan-rakan menghubungi MAkbed mengatakan mereka akan datang hari ini dan bermastautin di rumah selama beberapa hari untuk kerja-kerja kempen bisnes mereka di sekitar Lumut, Manjung dan Sitiawan. Bersyukur ke hadrat Allah kerana urusan Makbed dipermudahkan. PENGASUH SEMENTARA DATANG LAGI. YYEYYY!!!!!


BERITA TAMBAHAN:
Deria bau Makbed bertambah hebat apabila aku berjaya menghidu menda yang sepatutnya terbau 3 hari selepas kejadian. Aku saspek ada cicak mati dalam umah ni tapi aku dah selongkar semua tempat yang berkaitan namun gagal menemui mayat saspek. TApi, baunya Allah je yang tau. Menjadi lebih mistik apabila Inche Kitchi kata dia lansung tak bau pape. Tu la..bulu idung tebal sangat sampai terkeluar carta beb! Tapi memang aku terbau sesuatu yang busuk. Kenapa orang lain tak bau ni? Sila jangan salahkan ibu mengandung. Inche Kitchi mengandaikan bahawa kemungkinan besar mayat itu berada di dalam suis kipas kerana terdapat semut-semut beratur dengan taatnya menuju ke dalam rekahan di sebalik suis tersebut. Memula rasa cam tak logik tapi lepas dah cari tak jumpa-jumpa aku rasa betul la kot menda tu dalam tu. 

HAIH cicak.. tak de tempat lain ke nak mati pun....... Camana nak bukak menda suis tu. MAk ko tak ajar ke jangan main karan nanti kena kejutan letrik?



Sekian berita untuk kali ini. Salam Satu Malaysia.

oni balik dah

YEYYY!!!

ONI sudah balik rumah.
Sekarang beliau sedang menyepah-nyepahkan rumah.
Jadi Makbed takleh blogging skang.
Kena kemas rumah

26 Nov 2010

KSR Safety Drive aka Treasure Hunt

LPP-Kg BAru-Ayer Tawar-Batu Hampar-Pantai Remis-LPP


Opih aku wat event best la pulak besok. Hukhukhuk.. 
Cam jeles je bila dengar hadiah-hadiah lumayan yang disediakan.



Kenapa Makbed tak join KSR LPP Safety Drive aka Treasure Hunt?




Alasan TERUTAMA











InsyaAllah, Sabtu ni siaplah kot Bambam Bee punya make over. 






Alasan seterusnya....






Nak gi amik Oni kat Ipoh malam ni....







Alasan lain-lain


Inche Kitchi duty la pulak besok!



Itulah saja alasan saya. Sekian.

23 Nov 2010

Second Pregnancy - The Second Check Up

Aku gi A10 seawal jam 7.45 pagi hari ini.
Dapat angka giliran bernombor 2012. 
YES.... kejap je la.
Cuma 12 orang je.

Cam biasa..
rutinnya ialah
gi wat UPT
then timbang berat
pastu gi buat ujian tekanan darah


UPT - positif
berat terkini - 60 kg
tekanan darah - 110 / 70


 OK 
LULUS


 Sila ke kaunter menunggu di depan



Misi panggil untuk consultation. 
Disebabkan semalam aku demam, aku disuruh jumpa doctor pada hari ini. 


Doctor belum datang lagi.
Kena dengar Ceramah Penyusuan Susu Ibu la pulak
Start jam 9 pagi.
Boring..Boring..

Pehtu, tengah-tengah dok ceramah tu, nombor aku dipanggil
Oh, bukan nak jumpa Doc
tapi nak jumpa Sister untuk upacara scan baby


Baby sihat
Dah ada degupan jantung
Nampak denyut-denyut 
Tapi baby still kecik lagi


 ...Kena sound ngan Sister bila nak bangun dari katil scan tu...

 Nak bangun dari pembaringan tu jangan le terus bangun. Orang mengandung kena bangun pelan-pelan. Mengiring dulu, pastu baru bangun. Jangan bangun dari posisi baring. Terkejut pinggang tu kang.

oo.. camtu ke? Patut le asyik la salu sakit pinggang. 
Siyes jahil pasal ni. 
Ha.. Mak buyung sekelian. Take note OK.

Lepas scan, duduk balik kat tempat ceramah. 
Sambung dengar ceramah,
Jam 10am, ceramah dah habih.
Doctor tak mai lagi ni.
Mana lak doc ni....?


Dah tunggu lama sangat, gi makan dulu.
LAPAR
pagi tadi aku makan Coco Crunch je 
dah gigil-gigil dah ni
Ajak Inche Kitchi makan


Jam 11 am
dah abih makan
Doc tak sampai lagi!
Haiyahh!!
Mane ni.. Org nak gi keje laa

Mak Buyung dah bosan dah ni





Mak buyung yang lain mula keresahan. 
Ada yang cakap nak balik
nak postpone check up
Yelah..
banyak yg datang bawak asben
asben pulak ado yg duty 
time keje kan skang ni
Inche Kitchi cool je
tunggu kat luar
awal-awal tadi dia dengar gak ceramah penyusuan susu ibu tu

Aku tanya Misi
Misi cakap Doctor lewat sikit hari ni
ada 16 kes kat HATL
kes orang nak beranak la kot
Doc ada sorang je
hmm
memang la
kat sini Doc tak cukup
dah makin pupus dah doctor skang

Ada mak buyung lain dah siap balik
meja konsultasi pun dah kosong
 


Ala..alang-alang dah lewat, biar la lewat
Takde masa dah aku nak tangguh check up gi hari lain
buang masa lak
Aku minta time slip la kang
Sapo suh bagi aku dok lama-lama kat sini


jam 12.00 baru Doc sampai
LEGA..
NAk check tu kejap je


Sampai giliran aku,
dia check napas suma
Owhh.. aku ada sedikit semput lagi
But since ubat suma dah ada, so dia suruh aku makan je ikut jadual
Then dia bagi ubat tahan muntah lagi
tak sure la tu ubat tahan muntah atau ubat angin
Then dia bagi time slip
Kol 8am sampai 12.15pm
wa..kemutnye
tulih la sampai pukul 12.30pm

Pesanan penaja
jangan makan jajan berupa keropok Cheezel sebab banyak garam
dan jangan makan jeruk asam sebab air jeruk tu manis dan berasid
kalau lapar, sila makan makanan ringan berupa
BURGER DAGING, NUGGET, pedal goreng, hati goreng
waaahhaaa.. ade ke jajan camtu?
maksudnya
makanan berat bagi orang normal adalah jajan bagi orang pregnant
camtu ek?
Leh la makan Spicy chicken McDeluxe la pasni
wat jajan sambil tgk tv
pop corn adalah jajan yang tak digalakkan sebab manis
iskkk
aku ni nak makan pun susah
ada keinginan baru makan
Berat tak naik
Should I worry?




 Hari ni Makbed dihantar oleh Inche Kitchi
naik Wira Kurau
sebab
Bambam Bee kena hantar gi make over

Bambam Bee nak transform lagi.



Secara rasminya Makbed sampai opih jam 1.15 pm hari ni. Memang tidak disengajakan. Harap maklum.

19 Nov 2010

Makbed BERTUKAR menjadi MAK MENTUA SARIAH pada hari ini ye kengkawan

Di petang yang hening...





Aku:  LPP, Selamat petang..

Dia:  Hello.... (suara tak clear)

Aku : Hello...

Dia:  Hello... NI rumah mak mentua Sariah kee??

Aku:  HAA? BUkan. Ini LPP.

Dia: TAk berapa dengar la. BUkan rumah Mak Mentua Sariah ke?

Aku: Bukan.....






makbed: Nak wat spekulasi ni. Agak-agak la kan, apsal la makcik ni cari MAK MENTUA SARIAH ??

Memerlukan Idea Fesyen 'Orang Gemuk' terkini.. kerana diriku begitu berharga

Rindu Oni. 








Tengok kanan....








Tengok kiri.....









"



"


"










TADA!!!!!! Senyuman DARLIE.




Makbed mem'beruk'kan diri
Beruk cute pe kan?
Setengah orang suka letak gambar comel dalam blog....
Aku pun suka gak
Tapi..
semua orang tau dah aku comel
HUAHUAHHAUA
kan kan kan
So takyah letak salu
nanti orang boring
Lain la kalu aku bujang 
leh promote diri
Skang ni, kalu aku boh gambo lawa pun,
laki aku gak dapat kredit
Bertuah laki dia dapat bini lawa tapi pemalas ni..
Haa... gitu la lebih kurangnye..





Hari ni Jumaatun
Hari selekeh di tempat kerja
haruskah Makbed beli baju baru?
sebab baju macam membosankan
tak nak pakai baju lah
tudung dah vogue
baju lak selekeh
tapi
lately memang sangat malas nak bersiap 
gi keje kekadang baju haram tak iron
kalo iron pun secara tak ikhlas
kedut pun tak hilang
baju sendiri tak iron
baju Inche Kitchi lagi la tak
dia iron sniri
nasib baik la dia tak mementingkan kehenseman
heee....
SAYA BERAZAM MAHU JADI LEBIH RAJIN SELEPAS INI
KORANG, SILA BAGI SOKONGAN!
~zzzzzZZZZzzzzzZZZzzz~

Gi keje..
calit sikit Safi Rania 
tu pun sebab takut itam kan
kena sun burn
 pastu boh bedak Pixie Lott
Eye Liner itam
kekadang eye liner itam semalam pun masih melekat kat mata
MAkbed malas nak cuci muka
 mana la ada pencuci muka pun
Bebaru ni Inche Kitchi belikan MC Ocean punye produk
Bau cam limau mandarin
sedap pulak
semangat sikit nak pakai 
tapi kejap je
on off..
MALAS
Kalau sempat boh lipstik
kalau malas, dah buleh jalan dah...
Pakai tudung, pakai baju
terus blah


Kat opis,
lepas solat selalu kan mekap balik
aku tak de dah
kalau ada baby powder kat situ
itu je la yang aku tempek
biar la putih selepong cam tepung gomak
ahahhahaa
Orang sekeliling pun perasan
aku tak begitu menjaga penampilan
ye ahh,,
pakai le pape pun,
 nampak gemok gak
eii... 
perasaan hampeh kembali lagi

Camne ni?
Hari ni rasa nak demam
selsema je
Bila rasa nak demam
mata kan panas-panas
Makbed tak pakai contact lense
pakai spek je
skali ada lak pengulas fesyen lalu-lalang
"Eh, buleh tak jangan pakai spek. Nampak cam orang tua la.."
Haih.. aku sengeh je.
Hoi HALLO... aku mmg tua kot. Ko expect umo aku berapa daa?
Owh..selama ni adakah aku nampak muda?
Kalau aku nampak muda, silalah tengok Inche Kitchi...
dia lagi NAMPAK muda dari aku


Apa yang kita NAMPAK, tak akan sama dengan apa yang kita DAPAT
hape aku membebel ni?



tua ek? Sapa nak sponsor aku wat lasik?




Ada idea tak tentang fesyen ibu pregnant yang menawan sikit? Kasi link kalu ade ek.



Sekian saja dari Meja Nenek Kebayan Makbed






 


Harry Potter and The Deathly Hollows Part 1








Citer ni bagi aku besh la jugak walaupun ramai yang cakap boring. Maybe sebab ado Part 1 kan? But , aku rasa memang perlu ada PArt 1 sebab kalau tak citer tu akan jadi sampai 5 jam. Atau pun jalan ceritanya pendek dan tak lengkap sebab nak pendekkan masa. Banyak gak la scene comel-comel lawak diorang tiga orang ni. Lawan-lawan tak banyak sangat lagi sebab this part was more on the journey finding the Horcrux. Ahhh.. Sedey sebab Dumbledore dah mati. Cam tak caya je. Boleh hidup balik kot nanti. Ke dia buat-buat mati je kan?


Tak sabar nk tunggu part 2 keluar pulak. Yeeahh! Korang yang tak tengok lagi, please keep your expectation a bit lower. Nanti frust lak.

7 stars for this one. Ngehehe...


Sebelum gi tgk Harry Potter, aku ajak Inche Kitchi cari Spagetti Carbonara dulu. Tang mana lagi, kalau bukan Pizza Hut. Pekena spageti ngan Manggo Lassi, pergghh... Memang kenyang tak hengat pastu.


Cam selalu lak makan pizza kan? Wahh...selera besar sungguh kali ni.

Lelaki 'Seksi' di Jalan Raya? Kekeke...

KUALA LUMPUR: Gelagat seorang lelaki kurang siuman berpakaian seperti wanita seksi yang sering mundar-mandir di sekitar kawasan Taman Samudera di sini menimbulkan keresahan penduduk setempat.
Bukan itu saja, aksinya sebagai ‘polis trafik’ di jalan utama di situ turut mencuri tumpuan orang ramai yang melalui kawasan berkenaan.

Tinjauan Harian Metro mendapati lelaki berkenaan menjadikan ruang bawah jejambat berhampiran susur masuk ke Taman Samudera itu sebagai tempat tinggalnya dengan menjadikan kotak dan akhbar sebagai alas tidur.
Menurut seorang penduduk, Md Kassim Abdul Aziz, 50, kehadiran lelaki berkenaan dikesan di kawasan itu sejak tiga tahun lalu.

Katanya, lelaki itu akan kelihatan pada waktu petang ketika dia pulang ke ruang di bawah jejambat terbabit untuk berehat.

“Dia akan keluar dari bawah jejambat itu pada waktu pagi dan mundar-mandir di sekitar kawasan itu. Ada masanya dia akan memberikan isyarat lalu lintas kepada orang ramai yang lalu di situ.

“Ada aduan daripada orang ramai mengatakan dia mengotorkan kawasan sekitar, tetapi setakat ini dia tidak mengganggu ketenteraman awam walaupun ada pejalan kaki yang lalu berhampiran,” katanya.

Abdul Aziz berkata, kerana simpati melihat keadaannya yang tidak terurus, dia pernah memberikan wang kepada lelaki berkenaan untuk membeli makanan, tetapi ditolak dengan cara baik.



makbed:  haaa... ni sapo ni? Baik mengaku lekas. Kot ye teringin nak jadi polih traffik pun, pilih la dresscode yang menepati citarasa. Dia ni musti mamat mata-mata gelap ni. Sedang buat penyamaran kat situ. HApe? Kome ingat orang gila kat Malaysia ni suma bebetol gila ke? Tett!

18 Nov 2010

Nak gi dating!!

Bagi menghilangkan kekosongan jiwa, Makbed posing ngan tudung baru lagi.
Epi, tengok, aku dah promote tudung ko dah. 
Ngehehheee~






Ala... tak nampak sangat bijiks nye. Tapi Makbed sangat suka dengan kaler dan material tudung ni. 
Jatuh cinta kepadanya. 
Bijiks tu kan, ari tu Oni boh dalam mulut je.
BUdak tu kan, ape je la yang tak dimasukkan dalam mulut? 




Ni nampak cam clear sikit. Ekceli ado lagi bijiks-bijirin-bijan kat belakang tu ha.... 
Epi bagi suma tudung-tudung kat aku untuk dijual. Sebab aku kan rajin.
Haa.. sape nak beli tudung camni, harganya murah aje. Cantik la tu. RM 20 sehelai. Kang kalu sempat, Makbed upload gambo-gambo kaler yang ado. 
Kalau dok sekitar Lumut, Manjung, Sitiawan, tak yah la pakai pos.
Makbed antar je. Kalau yang nak kena pos tu, bagi la alamat dan duit tambang skali ek. 
Tambang untuk tudung tu sampai je. 
BUkan tambang untuk Makbed gi kat tempat korang. 



Besok, ada lagi satu jenih tudung lagi. Hmm.. Aku pakai esok. Promote. Siap ado nama lagi tudung tu. Confirm korang takkan beli kalau dengar nama tudung tu, tapi lepas pakai, memang lawa. Inche Kitchi kata lawa...


Malam ni nak gi dating. Memola, nak ajak Inche Kitchi gi Giant. Nak pau dia sket. 
Beli barang umah. 
Nak organize bilik kain aku yang dah macam pusat pelupusan sampah dah. 
Hishh...~ Rimas. 

Pastu, nak gi candle light dinner kat mane ntah. Char koteaw blakang stadium kot?
BUleh naaa.. Bagi chance kami dating. 
Pehtu, baru nak gi tengok Harry Potter. 
Yippiee...!
Dah lama tak tgk wayang neh. 


Best kan, tak suka je boleh cerai.





Entry emosi...


HOi lelaki-lelaki~


Kamu ingat kamu kekal hensem dan gagah sepanjang usia ke?

Kajian ni memang bukan boleh dibuat main-main. Masa kawin tu nak je. Masa 'nak' pon, slamber je. Tapi, bila si isteri tu dah tak cantik, gendut, gelebeh, boleh lak kamu ceraikan dia? Agak-agak la kan, sapo punya keje la menggelebehkan dan menggendutkan isteri kamu tu? 


Nak yang solid-molid, bak la duit. Ini tak.. dah le ko kawin ngan dia mintak diskaun. Mintak harga patut je.  Orang tua letak hantaran tinggi-tinggi, pandai la argue. Dalam Islam kata mas kahwin paling baik di sisi Islam ialah yang terrendah. Hah, tetiba pandai di situ. 
Tapi, bila masuk bab nafkah isteri dan anak, main lepas tangan pulak. 
Bila bini sakit, tak cantik, tak menarik, gemok , ditinggalkan. 
Ni ikut sunnah nabi mana lak ni?


Wahai lelaki,

Harap-harap korang sedar la yang bakal isteri korang yang nak kawin ngan korang tu bakal menghadapi kesukaran di masa depan.
Sudah lah kamu asyik 'nak' aje setiap malam..Lepas dilayan, kamu tido aje. Khabar isteri di sebelah memang lansung tak tanya dah.
KAmu sedap sendiri, isteri kamu lak tak lama pastu menanggung muntah, tak lalu makan, sakit pinggang, gemok, dan akhirnya sakit nak beranak. 
Kamu ada cakap ke nak share sikit.
Takde kan? Buat tatau je.
Siap cakap bini lembab berjalan. Sebab gemok.
Bila dah beranak, nak kena berpantang. 
Cakap nak pantang 100 hari je dah buat bunyi cam lembu nak kena sembelih. 
Suruh wat 44 hari je. Ikut basic. 
Tapi pastu, bini kamu gemok, tak fit, kamu marah. 
Nak ceraikan dia. 
Time pantang tu ada tak kamu beli dia set bersalin Sendayu Tinggi? Nona Roguy ke? 
TAk kan... 
Suruh pakai yang murah-murah je. jimat kos.


Kalau yang merokok tu lagi la teruk.
Degil nauzubillah. Berlagak giloh.
Tak de rasa timbang rasa langsung kat bini ngan anak yang dok bau asap rokok dia. 
Kahwin ngan dia dah le dapat sakit, dapat kanser plak. Nak tanggung tu punya la azab. Kan bagus kalu dia sorang je rasa azab tu. 
Apsal lak laki ko isap rokok sedap2, bini ko kena penyakit kanser? 
Senang-senang je pastu ko ceraikan dia. Kalau tak nak cerai, sanggup tak hantar bini gi treatment, Bio cepat mampos. Buleh kawin baru.




BAru tadi ni, Makbed dikhabarkan yang mak kepada sahabat aku disahkan menghidap lung cancer. Stage 4. Tak de sejarah kanser dalam family. Tapi, suami merokok. Kena lunch cancer sebab jadi secondary smoker. Haa... so skang ni salahkan sape? Salahkan bini jugak? sapa suruh kamu gi sedut asap rokok tu? Nak tanya gitu ke?



Kalau isteri curang dengan lelaki lain sebab tak cukup layanan batin, dikatakan jijik.
Hina
. Tak sama hinakah kalau suami bermain cinta ngan orang lain tanpa nikah? 
Ye laaa... nak nikah takde duit, 
Yang dok ada ni pun tak larat tanggung. 
Menyalahkan isteri je kejenya. "Bini saya asyik beraaaaaanak je", katanya. 
Dia tak tau yang besok-besok ni anak yg berderet tu la yang nak bawak dia gi syurga atau neraka. 
Suami lagi redha tengok tv, tengok bola, main fesbuk dari ajar anak-anak mengaji. 
Suami lagi suka gi lepak ngan kengkawan dari teman isteri baca Quran. jadi imam pun tak penah. 
Sori... Nak imam, gi smayang mesjid la. 
Pastu, bila anak-anak jadi half-breed, separuh manusia separuh iblis, bijak je diri menyalahkan isteri, tak pandai jaga anak. 
Yang dia tu wat ape kat umah tu? 


Tak suka denga lelaki yang sungguh ego dan sangat bijak serbi-serbi padahal bila hulur surat khabar tulisan jawi, merangkak-rangkak bacaanya. Jangan taktau, surat nikah yang ditulih jawi pun belum tentu dia tau baca. Silap-silap , nama dia eja salah pun dia tak perasaan. 
Tau-tau je, bini dia bersuamikan orang lain *rekaan semata-mata 
. So, to ladies, beware. Jangan pandang remeh. 
Nak cari suami berkualiti, cemerlang, gemilang dan terbilang ni payah. 
Biar lah tak hensem, tak berduit banyak pun takpe, asalkan jujur dan bertanggungjawab dan mengamalkan ilmu agama dalam kehidupan.
BUkan hanya TAU je, tapi tak buat. 


Akhir kalam... Makbed nak cakap....

Mau yang lawa-lawa, sediakan lah ongkosnya. Jangan main cakap saja. Tak de menda free kat donia ni. [KLIK]







Best kan, tak suka je boleh cerai.





Entry emosi...


HOi lelaki-lelaki~


Kamu ingat kamu kekal hensem dan gagah sepanjang usia ke?

Kajian ni memang bukan boleh dibuat main-main. Masa kawin tu nak je. Masa 'nak' pon, slamber je. Tapi, bila si isteri tu dah tak cantik, gendut, gelebeh, boleh lak kamu ceraikan dia? Agak-agak la kan, sapo punya keje la menggelebehkan dan menggendutkan isteri kamu tu? 


Nak yang solid-molid, bak la duit. Ini tak.. dah le ko kawin ngan dia mintak diskaun. Mintak harga patut je.  Orang tua letak hantaran tinggi-tinggi, pandai la argue. Dalam Islam kata mas kahwin paling baik di sisi Islam ialah yang terrendah. Hah, tetiba pandai di situ. 
Tapi, bila masuk bab nafkah isteri dan anak, main lepas tangan pulak. 
Bila bini sakit, tak cantik, tak menarik, gemok , ditinggalkan. 
Ni ikut sunnah nabi mana lak ni?


Wahai lelaki,

Harap-harap korang sedar la yang bakal isteri korang yang nak kawin ngan korang tu bakal menghadapi kesukaran di masa depan.
Sudah lah kamu asyik 'nak' aje setiap malam..Lepas dilayan, kamu tido aje. Khabar isteri di sebelah memang lansung tak tanya dah.
KAmu sedap sendiri, isteri kamu lak tak lama pastu menanggung muntah, tak lalu makan, sakit pinggang, gemok, dan akhirnya sakit nak beranak. 
Kamu ada cakap ke nak share sikit.
Takde kan? Buat tatau je.
Siap cakap bini lembab berjalan. Sebab gemok.
Bila dah beranak, nak kena berpantang. 
Cakap nak pantang 100 hari je dah buat bunyi cam lembu nak kena sembelih. 
Suruh wat 44 hari je. Ikut basic. 
Tapi pastu, bini kamu gemok, tak fit, kamu marah. 
Nak ceraikan dia. 
Time pantang tu ada tak kamu beli dia set bersalin Sendayu Tinggi? Nona Roguy ke? 
TAk kan... 
Suruh pakai yang murah-murah je. jimat kos.


Kalau yang merokok tu lagi la teruk.
Degil nauzubillah. Berlagak giloh.
Tak de rasa timbang rasa langsung kat bini ngan anak yang dok bau asap rokok dia. 
Kahwin ngan dia dah le dapat sakit, dapat kanser plak. Nak tanggung tu punya la azab. Kan bagus kalu dia sorang je rasa azab tu. 
Apsal lak laki ko isap rokok sedap2, bini ko kena penyakit kanser? 
Senang-senang je pastu ko ceraikan dia. Kalau tak nak cerai, sanggup tak hantar bini gi treatment, Bio cepat mampos. Buleh kawin baru.




BAru tadi ni, Makbed dikhabarkan yang mak kepada sahabat aku disahkan menghidap lung cancer. Stage 4. Tak de sejarah kanser dalam family. Tapi, suami merokok. Kena lunch cancer sebab jadi secondary smoker. Haa... so skang ni salahkan sape? Salahkan bini jugak? sapa suruh kamu gi sedut asap rokok tu? Nak tanya gitu ke?



Kalau isteri curang dengan lelaki lain sebab tak cukup layanan batin, dikatakan jijik.
Hina
. Tak sama hinakah kalau suami bermain cinta ngan orang lain tanpa nikah? 
Ye laaa... nak nikah takde duit, 
Yang dok ada ni pun tak larat tanggung. 
Menyalahkan isteri je kejenya. "Bini saya asyik beraaaaaanak je", katanya. 
Dia tak tau yang besok-besok ni anak yg berderet tu la yang nak bawak dia gi syurga atau neraka. 
Suami lagi redha tengok tv, tengok bola, main fesbuk dari ajar anak-anak mengaji. 
Suami lagi suka gi lepak ngan kengkawan dari teman isteri baca Quran. jadi imam pun tak penah. 
Sori... Nak imam, gi smayang mesjid la. 
Pastu, bila anak-anak jadi half-breed, separuh manusia separuh iblis, bijak je diri menyalahkan isteri, tak pandai jaga anak. 
Yang dia tu wat ape kat umah tu? 


Tak suka denga lelaki yang sungguh ego dan sangat bijak serbi-serbi padahal bila hulur surat khabar tulisan jawi, merangkak-rangkak bacaanya. Jangan taktau, surat nikah yang ditulih jawi pun belum tentu dia tau baca. Silap-silap , nama dia eja salah pun dia tak perasaan. 
Tau-tau je, bini dia bersuamikan orang lain *rekaan semata-mata 
. So, to ladies, beware. Jangan pandang remeh. 
Nak cari suami berkualiti, cemerlang, gemilang dan terbilang ni payah. 
Biar lah tak hensem, tak berduit banyak pun takpe, asalkan jujur dan bertanggungjawab dan mengamalkan ilmu agama dalam kehidupan.
BUkan hanya TAU je, tapi tak buat. 


Akhir kalam... Makbed nak cakap....

Mau yang lawa-lawa, sediakan lah ongkosnya. Jangan main cakap saja. Tak de menda free kat donia ni. [KLIK]







Oni dah tinggal ngan Atok

Aku dah sampai umah......




tanpa Oni.




Sunyi rumah ni. 


Sepanjang jalan balik, hujan lebat sangat. Biasanya aku suka hujan. Dalam kereta bleh peluk Oni. 


Tapi tadi, tahan sejuk je la sengsorang sementara Inche Kitchi drive. 

MAkbed kuar umah jam 9 malam. 
MAsa aku kuar, Atok dia tengah main buai dengan Oni. Atok baru buat buaian tu untuk dia. Happy kemain lagi si Oni.

Semalam masa sampai-sampai, nangeh. HAHAHA.. Biasala. Mula-mula jumpa orang memang camtu. Tapi setengah jam pastu dia ok la. 

 MEmang aku tak cium dia pun masa nak keluar *Sebak. Sebab kang dia nampak, dia bleh rasa aku nak kuar tinggal dia pulak. Tapi, sebelum-sebelum tu memang aku dah muah-muah dia banyak-banyak. Aku salinkan pampers dan buatkan susu untuk dia. 

Masa tu dia sebok lagi main ngan Atok. 

Haih...suka sungguh la Atok dapat jaga cucu dia. 


Kol 10.30 malam aku call MAk tanya Oni caner. MAk kate Oni ada gak cari aku , tapi Abah tutup lampu dah sebab dia dah merengek nak tido, dah start tenyeh-tenyeh mata. Haa..betul la signal nak tido dah kuar tu. Aku sedih, tapi lega gak la dia tak nangeh lama. But, leh bayangkan kot perasaan Oni kan?

Tak lama pastu, Mak SMS lagi, cakap Oni dah lena dalam buaian yg Atok buat. Kang baru nak alihkan dia gi ke tilam. 


Leganya.... Dia dah tido.



Errmm... Ibu lak camne nak tido ni??



Tak pela... At least aku rasa lega sebab ada pakcik-pakcik dan makcik Oni ramai kat umah Sik tu nak menjaga Oni. 





 Pengasuh balik hujung bulan ni paling lewat.



Emosi tak stabil.
Esok la Makbed citer...
2 hari bersama Oni
version tak sedey punyo.
Kalau tulih time ni, kang suma orang nangeh lak bace. 












16 Nov 2010

Sedih ni aaaaa......

Allah je la tau perasaan aku yang mellow sekarang ni. Uhuuhhu...~

Please... gembirakan aku. Korang, i need your strength. Pinjam..Pinjam..


  Pagi ni Oni nangeh lagi. Semalam, masa aku amik dia hujan lebat. Bila sampai je depan pintu umah Isha, Oni terus nangeh bila nampak aku. Lari-lari then peluk. Macam tak jumpa lama. Alahaii... ngape la wat Ibu jadi serba salah ni. Tapi, kejap je nangeh. Then dia patah balik kat Isha. Aku suruh dia muah Isha dulu sebelum balik. Dia pun akur dengan arahan lisan aku. 


On the way ke rumah, dia bebel panjang. Ntah hape la yang dia ceritakan. Aku pasang lagu yang baru aku upload dari lappy ke pendrive.. Written In The Stars. Oni cepat tangkap bila dengar lagu-lagu yang selalu dia dgr. Dia hangguk-hangguk , tandanya dia tengah menikmati lagu tu. Cam lawak lak tgk kepala kecik tu head-banging. Kalau malam-malam pasang Channel Oasis, dgr matsuroh, dia akan goyang badan kiri kanan macam org tgh berwirid. Tu la bezanya.


Aku perasan badan ONi panas sikit. Temperature went up tu 38 degrees as I put the forehead thermometer on her head. Alah.. ni demam sbb nangeh kuat tadi ke? Cepat2 aku kasi dia makan ubat demam. Nangeh je macam baby bila aku masuk dapo. *Biasa la tu. Tapi kali ni dia nangeh macam tak kasi aku gi memana pun. Cemana lak tak gi memana? Nak kena masak nasik. Lapar la....  Ayah dia keluar jam 8.30 malam tu, ada dinner. Tinggal aku berdua je ngan dia. Aku masak bubur nasik. Makan ngan Oni sama-sama. Oni makan banyak jugak. Lepas dia makan, aku buatkan susu dan tak cemana ntah, kitorang dua-dua tertidor. Sedar-sedar Inche Kitchi dah ado kat sebelah dah. 


Pagi ni bila aku dah siap pakai tudung sume, aku kuar tengok Oni tido sebelah Ayah. Kaki beliau atas leher ayah dia. HAHAHAH.. apa style tido camni? Aku panggil Oni 3 kali, then dia pun bangun. Tenyeh-tenyeh mata. Pastu ngeliat sambil menguap. Ehh..ado air liur basi lak kat mulut sampai ke pipi. Oni sengeh-sengeh je pagi tu. Aku suruh dia amik bantal busuk ngan Koko masuk beg. Dia pun ikut je apa aku suruh. 

7.30am, kami da dalam kereta. Oni ok lagi. Dok head-banging dengar lagi Written In the Stars. Aku pun sama gak layan dia. Gelak-gelak budak tu tengok perangai gila Ibu dia. HArap-harap tak dela Oni nangeh teruk macam smlm. 


 Harapan tinggal harapan. 


 Bila sampai je depan pintu umah Faz, Oni dah wat muka resah. Dia tak pandang pintu pun. Dia tengok tangga. Aku tekan lak loceng, lagi dia meronta-ronta tak nak aku lepas kan dia. Bila Faz bukak pintu, dia dah mula nangeh. Isha dah bangun. Buat muka cute kat ruang tamu. Aku masuk ngan Oni, duduk bersila atas kapet. ONi peluk aku, tersangkut kat bahu sampai ke sudah. Sikit pun tak turun. Nangeh je.... Camanelah ni... 

Kalau ikut, aku memang tak nak tinggalkan dia cam tu. Tapi apakan daya ku. Sementara nak diam tu, aku borak-borak ngan Faz. Lama-lama Oni pun dah ok sket. Dia turun, dan boleh jalan sniri ke depan tv. Pastu, ntah apsal ntah tetiba nangeh balik. Aihh..macam drama la pulak. Cepat2 Faz pujuk dia. Dan aku pun mula melangkah keluar dengan diiringi tangisan Oni yang makin nyaring. 


Pelan-pelan aku turun tangga. Hati ni nak menangih dah ni. Camanalah pulak dengan besok? Besok Oni dah kena tinggal ngan Atok. Tu je yang terbaik. Daripada Oni nangih tiap2 kali hantar kat umah orang, baik aku tinggal terus kat umah Atok. Takyah amik-amik. Oni pun tak terganggu emosi. Aku rasa la kan.. Aku pun tak terasa berat setiap kali nak meninggalkan nya


Tapi, camana nak berhadapan dengan situasi meninggalkan Oni ni? Lama tau... HUaaaa....


Esok tinggal. 
Khamis keje.
Jumaat keje. Petang tu balik Sik balik.
Duduk sampai Ahad kat Sik.
PAstu tinggal lagi ONi. 
Sampai la hujung bulan.








Herannya...

Camanalah orang lain boleh tinggal anak kat parents jauh-jauh, jengok anak sebulan skali je? Camana boleh tinggal anak kasi orang tua bela sampai besar? Tak rindu ke? Tak terasa kosong ke? 


Skang ni pun aku dah terasa kosong....



Setakat la ni, Oni penah tinggal kat orang paling hebat pun sehari semalam je... Tu pun pasal nak gi KL, tgk premiere. HAHaa.. Sanggup balik tengah malam, demi nak peluk Oni cepat-cepat. Tapi, tu tinggal kat pengasuh dia. Takde la aku risau sangat. Sebab Oni memang dah biasa sejak kecik-kecik lagi. Kalau dok ngan pengasuh tak balik-balik pun dia ok je.... 


Apa beza dok ngan pengasuh dengan dok ngan atok ek??

Sama-sama la kita saksikan kesudahannya...






 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram