Followers

27 Oct 2009

Holiday Is Over, Back to Work!

Today is the second day. Everything seems fine. I had the warmest welcome wishes ever (as well as 'booty inspection' to see whether I'm back in shape or had lost it for good!~) since I've been 'missing' for 3 months confinement.There were lots of stuff to recall - nak ingat balik extension lists, couriers how-to especially they've change the service from DHL to Asia Express and sharpen my multitasking capability (juggling between answering phone calls, data-entree, incoming visitors, fesbuking and tv tempatations ", )

Good news - Hubby send me to work for this entire week. Konon bagi semangat utk kerja as well as monitoring Auni with her baby sitter.

I am still blending in with my new title , working mommy. Berat hati bercampur bimbang meninggalkan Auni dengan Kak Ita, tapi aku tiada pilihan. Opps... ada sebenarnya. Quit and baby sit her myself. Tapi, sanggup ke? Now I know how tiring it is. Bersyukur juga aku dapat baby sitter yang memahami keadaan aku yang berseorangan menguruskan diri dan anak.

Seawal jam 6.30am aku bawa Auni ke rumah Kak Ita yang letaknya cuma selang 3 tingkat dari rumah aku. Sebak memandang mata Auni yang tidak mengerti apa-apa tu. I get the chance to sip a cup of coffee after that. I am out for work at 7. Kak Ita will normally wait downstairs at the carpark to send her daughter off to school. Auni pun ada sekali. Hehe.. sekarang Auni sudah pandai jalan pagi-pagi. Good for her. I will fetch Auni at 8pm (or earlier) as agreed. Kak Ita cakap pukul 8 paling lewat, sebab dari pejabat dicampur dengan kesesakan jalan raya lagi. Dan aku pastiya perlu bersolat Magrib dan makan dulu. Jadi, pukul 8pm sudah membantu aku selesaikan macam-macam. Susah kalau berseorangan menguruskan baby ni. How wonderful my life is...

Kak Ita pun sedang mengandung 4 bulan. I have a little concern about her as she is diabetic. Kakinya sudah bengkak! Seperkara tentang dia , dia sangat suka baby. Yelah... kalau tak macam mana nak jadi baby sitter kan? Keturunannya memang diabetic. She lost her first baby due to that - belum sempat keluar lagi dah mati dalam perut. 3 year later, Syafikah was born. And she got pregnant again now, after 10 years in age of 35.

Tadi dia cakap, dia terjatuh bilik air. Nasib baik tak ada apa-apa. Tapi aku suruh juga dia pi klinik. Haih... aku ni masih tak boleh tengok kalau orang dalam kesusahan. Yang pastinya, sesusah mana pun aku dari segi kewangan, ada lagi orang yang lebih susah. Seperit mana pun hidup berjauhan dengan suami, perit lagi hidup dia. Hidup dekat2, tidur sebelah-sebelah pun suami masih buat hal. Aku pun tidak mahu membebankan Kak Ita tapi dia sangat suka Auni. Mungkin dia sunyi dan Auni can cheer her up. Mujurlah cuma sebulan saja aku perlu tinggalkan Auni. Kak Ita mungkin perlukan extra rest bila perut dia makin membesar. Orang kencing manis ni, perut dia akan jadi sangat besar! Kesian dia.

Auni pula sekarang sudah pandai main 'buih-buih' air liur. Bila dengan Mama Ita, dia baik. Meragam bila dia balik rumah especially masa nak tidur. Sudah tentu masa bergurau senda dengan dia sudah berkurang sebab Ibu balik kerja keletihan. That's the price to pay of being a working mom.

InsyaAllah, things will be in order soon. I met with my manager yesterday to talk about possibilities to be transfered to Lumut site. And I talked to the HR manager as well. He will check if there is any openings. Hopefully there is! If not, I have to tender my resignation and find a new job in Lumut. Of course it is not a decision that I eager to make, but it's a wise one. God know how I love being in this family but, FAMILY FIRST says boss.

Semalam dapat makan-makan sambil gelak dengan Enot and Ily. It's been a while... and I really miss those moments.. (cehh.. macam banyak kali je aku makan dengan Ily kannnn...?)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram