Followers

14 Jan 2009

Scan

Dasat life aku nih. Aku rasa org normal tak hidup macam aku.

Last Tuesday, I went for check-up. Hussh... aku ni tgh confuse. Aku ni pregnant brapa minggu sebenarnye nih? Doktor pertama aku check (kat klinik) dia kate aku pregnant 8 minggu. Ikut tarikh period aku pada bulan 10. doktor kedua, check-up masa tu kena masuk ward. Scan tak nampak. BUat vaginal-scan, doktpr kata baby aku ni approximately 4 minggu 4 hari. Kena tgu next scan untuk tgk brapa bulan sbenarnya kandungan aku.

FYI, scan pertama buat kat private clinik. Scan kedua, buat kat hospital kerajaan.

OKeh, aku tunggu kira-kira 3 minggu untuk check-up seterusnya. Scan kali ke-3... Doktor lain ni. Dia kata dah 11 minggu. 11 minggu maknanya dekat 3 bulan dah tu. Perut aku ni memang dah ala-ala buncit dek makan banyak sebelum pregnant,. Skang ni aku pun tak dapat bezakan perut aku ni perut versi buncit makan ke, atau versi buncit mengandung.

Aku antar percaya dgn tak je kandungan aku ni berapa usia sebenarnya. kalau last scan tu kata 4 minggu, hari ni aku dah 7 minggu la patutnya. kalau last scan masa tu aku 8 minggu, maknanya skang ni memang le dah masuk 11 minggu.

Masa scan bebaru ni, tak nampak jelas baby nya. Cuma nampak kantung bulat. Kemungkinan besar, disebabkan rahim aku terbalik atau terlipat ke dalam atau definisi omputehnye 'Retroverted Uterus' so, baby aku agak sukar dilihat kalau guna scan yg biasa.

Aku risau. Memang tak ada tumpah darah atau pape yg berwarna merah yg keluar. Kalau keluar mustahil aku tak perasan, kan. Risau betul aku. Sekarang ni, ada masa perut aku rasa perit-perit, mcm kena tarik. Tak de la sakit. Tapi sesekali aku terkejut bila tgh tido. apalah yg berlaku dalam perut aku ni. Nak sgt aku tengok baby aku. Huuu... nampaknya bulan depan aku kena pegi lagi. Doktor minta aku pergi scan aje.


4 weeks...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram