Followers

27 Dec 2009

THE CHOBA JAYA SAGA - Sotong Goreng Tepung

Streamyx masih blom OK! There goes my Sorority Life and Farm Ville in Facebook. I skipped planting seeds after my last harvest because of this. It just giving me headache waiting all sites to load. Takes forever! Damn!

Let's skip the anxiety. Buat sakit hati je citer pasal menda ni~

I've been thinking to create another blog for all those simple recipes I've tried. But, I may not be able to maintain more than one blog. Despite that, I actually have another blog called Al-Qalam, where I put good and serious articles that I collected and some of the articles inside was written by myself. Haih... tu pun jenuh nak update sebab aku lebih suka Kisah Klasik Untuk Masa Depan. log resp

Aku baru cadang nak boh nama blog resepi aku tu camni : KOLEKSI RESEPI UNTUK ORANG BUJANG, ORANG BALOQ DAN YANG SAMA WAKTU DENGANNYA. Hehhe.. ok ? Mostly resepi dalam tu untuk dimakan oleh dua orang je. Pasni, maybe nak boh resepi makanan baby ke.... Makanan kucing ke. Atau makanan untuk lembu kambing kat kampung. HAHAHAHHAA... wat lawak bodoh la pulak.

Hape kate korang ? Dalam blog tu, korang buleh share resepi korang gak. Resepi simple-simple je. Tak yah bahan-bahan berlambak. Suma bahan yang memang dah ada kat dapur.

Aku tau dah. Enot sure banyak resepi untuk orang malas. Pe kata Enot? Dan all reader? Nak ke aku wat blog baru untuk resepi? Atau, aku boh je dalam blog ni - kira selit-selit cam iklan le.

OK...

Alang-alang dah tulis ni, aku nak share la satu lagi resepi choba jaya aku yang seterusnya. Takleh le nak bangga diri sebab dah ramai dah yang masak menda ni pun. HAHAH...

Tajuk resepi ni ialah : SOTONG JADIAN hee...
hehee.... selalu korang dengar harimau jadian je kn... were-wolves = serigala jadian. Ni sotong jadian. Sebab, bila goreng je soton tu 'bertukar'



Bahan:

Cam biasa , ini untuk dua orang makan ye.

  • 4 ekor sotong putih yang besor-beso dan gumok.
  • 5 sudu besar tepung gandum.
  • 1 sudu tepung beras
  • 1 sudu tepung jagung
  • garam
  • lada sulah/black pepper
  • 1 biji telur

Cara-caranya....
  1. Potong sotong kecik-kecik, agak2 sedap nak masuk mulut. Potong bulat2 tau.
  2. Pastu, basuh sampai bersih dan toskan airnya. Biar kering betul2.
  3. Then, gaulkan soton itu dengan garam dan lada sulah/lada hitam. Kalu suka pedas, boh rempah kari secukup rasa. Ketepikan.
  4. Tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung digaul bagi rata. Ketepikan.
  5. Telur yg sebijik tu, kasi pecah dam mangkuk lain. Kacau sikit2 sbb nak bagi kuning telur dan putih telur bercampur.
  6. Celupkan sotong yang dah dilumur garam tu ke dalam telur.
  7. Pastu, angkat sotong yg berlumur telur tu, campakkan dalam tepung pulak. Golek-golekkan bagi tepung meliputi sotong tu.
  8. Dah tu, dalam minyak yang panas, gorenglah sotong yang dah digolekkan dalam tepung tadi. Goreng tenggelam ye. minyak kasi lebeh sikit.
Cube le try. Ad yg letak bikarbonat soda nak bagi garing. Kalu nak letak cukup le setengah sudu kecik je. Tapi, tak boh pun takpe. Tak kena tangkap polih pun~ huahuahuahuahua.

14 Dec 2009

Hari Ulangtahun Main Kawin-Kawin .. yeeeeeeeeeeeeehaw!

SELAMAT ULANG TAHUN PERSANDINGAN KAMI YG PERTAMA

ehem ehem... paham-paham jelah kalau nak nikah gantung, pastinya akan sambut banyak anniversary. Jadi, pada tarikh ini iaitu 14 Disember tahun 2008, ada lah hari persandingan aku dan suami dan juga merupakan hari gembira aku. Di hari inilah aku bercantik-cantik dan di hari inilah juga aku jadi PERMAISURI di seluruh kerajaan SIK, Kedah.




Kepada rakan2 yg hadir especially yg tgh beratur dlm gambo di atas JUTAAN TERIMA KASIH diucapkan kerana bersusah-payah datang walaupun jauh.


Opps... time ni aku dah peknen beberapa minggu. Tapi, aku taktau pun. Esok pas knuri tu aku demam seminggu. Lepas tu, servis bertukar tangan, laki aku lak demam seminggu. Ropanya....

ada isi.............!

Thanks to my family, adik2 ku yg berpenat lelah, my kazens.... Malina, Nabila, Hanim, Anith, Adillah, Tasya.. hmm sape lagi..? OO.. Arif, Aspa, Pidah, Wahid... Makciks, Pakciks, dan semua org kampung yg bergotong royong berebut nak masak lauk kenduri dan lauk pengantin. Seryes, time masak lauk lagi meriah dari kenduri sbenonye.

Nak tulis pepanjang pun takde idea. Belakang lenguh la. Dah petang. Nak mandikan Auni.



9 Dec 2009

The Choba Jaya Saga - Ayam Kunyit New Moon. peeewiittt!

Rasa nak cuba masak resepi lain pulak. Asyik makan kari je bosan gak. Aku lak tak suka nak masak renyah2 sebab yg nak makan cuma aku dan hubby aje. Kang sedap sgt kang aku la yg makan lebih. HEHEH....

JAdi ini la resepi choba jaya aku yg entah ke berapa ni. Aku abadikan kat sini supaya org suma leh 'tiru' resepi ni. Bahan2 suma estimated untuk 2 org. So, org takde anak pun boleh masak. Yg bujang pon buleh try. Senang je....

Bahan 1:
6 ketul isi ayam yang dipotong kecik2. (kalau beso2 kang lambat masak lak)
1 batang serai (ketuk)
2 biji cili hidup dan 2 biji cili api yg diblender dgn sebiji bwg merah yg jenis besar tu.
1-2 sudu kunyit
1 keping asam gelugor

Bahan 2:
blender suma bahan ni
1 biji bawang merah beso
2 ulas bawang putih
1 halia yg dipotong beso ibu jari

Cecaranye....
Lumurkan ayam dgn garam dan kunyit pastu ketepikan. Panaskan minyak, tumis serai sampai wangi. Pastu masukkan bahan 2 yg telah dikisar. Bila dah garing sikit, masukkan cili merah yang dikisar tu pulak. Kacau bagi rata. Kalau nk kuah banyak, tambah air. Bila dah garing sikit, msukkan ayam. Gaul-gaul sampai rata. kalau kuah kering, tambah air. Biar sampai ayam tu masak. Tambah gula sikit dan kemudian boh garam secukup rasa. Last skali, boh asam gelugor. Biar kejap, pastu tutup api.

Rasanya mmg sedap. Choba jaya menjadi. BUleh masak lagi pasni. Aku namakan nye

22 Nov 2009

Auni 3 bulan

Hai bloggers...

Dah lama aku tak conteng-conteng dalam ni. Aku agak sibuk kebelakangan ni. Bayangkan rumah pun tidak berkemas, baju pun sudah seminggu menggunung tidak berbasuh. Semalam aku basuh sedikit demi sedikit dan masalah aku sekarang ialah aku sangatlah malas nak lipat baju yg dah dibasuh tu.

Hari ini Auni sedah genap 3 bulan usianya. Aku agak risau sebab Auni ada kebiasaan buang air besar dengan kekerapan 2 hari sekali. Diulang, 2 HARI SEKALI sahaja! Aku tak rasa hal itu normal tapi bila aku rujuk doktor dia cakap tiada apa yang perlu dirisaukan. Auni tak menangis pun, masih kekal ceria dan minum susu seperti biasa.

Cuma tadi aku di'kejut'kan dengan hasil buangannya yang berwarna kelabu taik hanjing pula. Masa Auni genap 2 bulan dulu, macam tu juga warna najisnya - kelabu kehijauan. Tapi, kali ni kelabu totally kelabu. Kata orang tua, najis bertukar bulan. Haih, macam kelakar pula bunyinya. Sambut besday je, taik tukar kaler? Macam tu ye.....?

Tinggal 2 minggu sahaja lagi tempoh aku akan berada di syarikat. Selepas ini, aku akan tinggal bersama suami. Gembira bercampur sedih. Namun aku yakin ada rezeki aku bekerja di sana nanti. Tiada apa yang tinggal buatku di bumi KL ni. Aku kini dah ada Auni. Tak sanggup rasanya membiarkan Auni membesar tidak terurus. Berjauhan dengan suami ni susah sebenarnya apatah lagi aku tiada siapa di sini yg membantu. Ibu bapa bekerja, sama juga dengan mertuaku. Minggu ni hubby balik menjengok kami berdua. Suka betul Auni bila bersama Ayahnya. Hubby pun tergelak-gelak melihat keletah Auni yang suka membebel tanpa sebab walaupun matanya sudah hampir terpejam.

Auni sudah pandai bermain dengan jari. Jari-jemarinya yang halus tu disumbat dalam mulut seolah-olah jari2 tu sangat sedap. Pantang melihat rambut ibu terurai tidak terurus, dia akan tarik. Suaranya makin nyaring dan Ibu sudah tau bezakan tangisan lapar dengan tangisan mengada-ngadanya. Waktu tidurnya pun lebih teratur dan jarang terjaga. Semoga berterusan begitu sehingga di Lumut nanti.

Apa nak buat bila di Lumut nanti?

Aku tetap dengan perancangan asal, mahu bekerja. Aku tidak memilih kerja sangat. Boleh saja kerja di McDonald Manjung kalau dah tiada sangat jawatan kerani di sana. Takpun, aku boleh bekerja di wayang kat Setiawan tu. Hahah... tu memang dah kepakaran aku kot? Hakikatnya, aku tak kisah sangat. Janji aku boleh mengisi masa aku dengan kerja dalam masa yang sama mengisi poket aku sendiri. Lagipun aku ada loan yang perlu dibayar setiap bulan.

Masa aku hantar hubby pulang, dia sempat pesan. "Nanti bila di sana nanti, kawan lah dengan bini si Bidik. Kesian pula tgk dia sorang2 di blok. HAri2 nampak berjalan kaki ke rumah Wana tengahari panas-panas tu."

Hmm........
Masa aku dalam tempoh berpantang di Lumut, Ida dan Wana kerap juga datang menjenguk. Kak Farz lagi awal datang bila Auni berusia sehari. Maaflah aku kurang arif tentang pangkat suami-suami mereka, tetapi nama-nama yg disebut ni semuanya isteri-isteri navy. Tak lama lagi, aku bakal jadi penghuni tetap Kem TLDM Lumut dan menyertai mereka. Chaiyok!!!

Pengalam baru bakal tiba. It's good though. At least I have new stuff to write in here for you guys to read.

Wana baru 'diisytiharkan' hamil. Epi pun hamil anak kedua. Wah wah.... seronok nya. Siapa pulak nak pregnant lepas ni. Ida Kurau, bila lagi?

3 Nov 2009

Oni-chan demam

Malam Hubby tinggalkan kami dan dia pulang ke Lumut, Auni meragam. Dia mula menangis selepas Magrib sehingga jam 9 malam. Dia tak mahu lansung diletak, hanya nak dipangku dan didodoi. Mata mahu tutup tapi ditahan, tak mahu tidur. Lama-lama, dia bebal sebab dah terlalu letih dan mengantuk.

Tangisan Auni tak macam selalu. Pitchingnya yg tinggi dari selalu buat aku tambah risau. Sudahlah aku tidak banyak pengalaman uruskan baby kecik camni, aku berseorangan pulak tu. Aku taktau nak mengadu kat sapa masa tu dan terus-terang, aku mmg panik. Walaupun AUni nangih, tapi dia tetap minum susu. AKu check perut dia, tak kembung pun. Tapi, kalau dia terus-terusan nangih cam ni, kejap lagi musti perut dia masuk angin.

Aku yg bingung, hanya terpandang baju Hubby yg dia tinggalkan. Tatkala Auni masih nangih, aku amik baju tu aku cium. Aku tatau nak wat camna dah. Kalau betul AUni tak sihat, aku akan bawa dia pi klinik. Tapi aku amat bimbang kalau Auni tak sakit, cuma dia 'diganggu' sesuatu memandangkan dia yg masih lemah dan aku pun lemah jugak - tgh period lak kan!

Aku msg HUbby gtau keadaan Auni. Pastu aku msg Enot. AKu pun tatau ngape aku msg dia tapi aku nak msg jugak. Auni di kebanyakkan waktu tidonya dia bersama ayahnya. Ada kemungkinan AUni menanti ayahnya tidurkan dia dan sebab tu la dia meragam. HUbby suruh aku dodoikan seperti dia buat selalu... dan aku buat.

Adeh, tak jalan gak. AUni macam tercari-cari sesuatu di ketiak aku ni. PAstu, dia nangih. Apa yg dia nak sebenonye ntah. Aku amik baju hubby dan hamparkan di atas dada aku, kendian aku tiarapkan Auni atas tu seperti cara kebiasaannya dia tido.

Suara dia makin perlahan. Tak lama pastu dia tido. Haih, nak Ayah jugak tu. Walaupun dia budak kecik, tatau apa-apa, tapi betulkah dia tak tau apa-apa?? Walaupun dia baby, takleh underestimate dia gak kan?

Nasib baik ada baju HUbby. Kalau tak, jenoh le juge. Aku sebenarnya dah nangih sama ngan AUni sbb aku betul2 hilang punca. Sadis.... Masa tu jugaklah aku nekad, aku dah tak moh dok jejauh lagi. TAkde tapi-tapi dah.

Hari ini, di pagi ini sepatutnya aku sudah dalam perjalanan ke tempat kijo, tapi aku duduk depan lappy dan blogging manakala AUni lak tido di sebelah. Auni demam di hari kedua ketiadaan Ayahnya. Cepat2 aku bawak dia ke klinik sebaik saja aku ambil dia kat KAk Ita. Mujurlah AUni tak meragam seperti malam sebelumnya. Dia masih minum susu cuma tak abih je. Dan perut dia kembung. Doc ckp Auni demam biasa. Tiada apa yg dirisaukan. Sesekali AUni batuk. Doc dah bagi ubat demam dan ubat batuk. Dedua ubat ni bagi AUni ngantuk dan rehat tapi aku masih kena kejutkan Auni untuk minum susu.

Semalam, dia tidor sniri tanpa perlu aku dodoikan. Tak yah letak atas dada. Maybe sbb ubat tu kot dia cam lalok sket. Jam 9 dah tido. Ada la dua tiga kali dia menangis di tengah malam, dan badan dia berpeluh-peluh. Meragam juge tapi aku buleh handle la bab tu. Aku selimutkan dia dgn baju ayah dan dia tenang lepas tu.

Sesekali dia nangih tgh malam. Maybe mimpi ke apa. BAdan dia berpeluh-peluh. AKu sapukan air asam jawa kat dahi. Memula aku letak Cool Fever kat dahi, tapi menda tu cam beso sgt dari dahi dia. AUni lak rimas. Bila aku letak, dia gesek-gesekkan dahi dia kat bantal kasi menda tu tanggal. Dah taknak tanggal, dia bebal lak.

Aku tak hantar dia gi baby sitter ari ni sbb aku nak jaga dia sniri. Auni demam sbb rindu kat ayah dia so aku nak temankan dia. Lagipun, kang jangkit lak kat 2 budak yg Kak Ita jaga tuh. Luangkan la masa ngan dia time tgh tak sihat nihh...

1 Nov 2009

BABAI AYAH...

I brought Oni-Chan to my workplace recent Friday. Kebetulan aku mmg diberi MC sebab Khamis tuh aku kena semput. Dah ber'mc' tu aku amik peluang merehatkan diri di rumah sementara Auni ditinggalkan kat baby sitter.

Jam 3 aku gi amik dia dan dia dah siap dimandikan. Aku sampai opis pun pukul 4pm lebih kurang dan tingkat 8 adalah tempat pertama aku singgah. Acik Noks nak jumpa. Setengah jam la jugak Oni kena uli-ili "aidilfitri" kat sana, pastu bergerak gi level 13A laks jumpa para peminat yg dah ready nak cium dia. Feera kemain lagi posing2 buat cam anak aku ni Dakota Fanning lak. Hehhe.. PAs setengah jam kat situ, aku ngan Oni turun gi level 13 lak jumpa Acik Enot ngan Acik Nad. oppss... Acik Ily tak datang pulak. Tak dpt le Oni berjumpa Acik Ily.

Kak Nad, Auni & stroller


Enot dan Oni

Hubby dah balik dah ke Lumut. Dia balik ngan Kurau dan wifenya. Tadi aku dan Auni hantar gi MINDEF sbb diorg janji nak jumpo kat situ. Sebelum balik, Hubby sempat le peluk2 anak dara dia. Huu... sedihnya nak kena tinggal.

Maka tinggallah aku dan Auni berduaaan. Nasib baiklah AUni tak nangih masa aku drive tadi. Skang, Auni tgh tidur. Di luar hujan lebat betul. Brapa kali dah dia terjaga sbb terkejut dgn bunyi guruh. Harap kami boleh melalui malam ni dengan baik , terutamanya Auni. Ayahnya dah tinggalkan T-shirt , manalah tau Auni meragam nak bau ketiak Ayah lak. Kalau tak Auni meragam, Ibu pulak meragam. HAHAH... Rasanya AUni tak pernah berjauh ngan Ayah. Tgk la macam mana malam ni.

HUuu..... apsal aku dah tak kuat dan tough cam dedulu??? HAIH~ dah tak mo dah cam ni. Tak mo....!!!!

29 Oct 2009

tak sehat

Hari ni aku tak sehat. Semalam batuk2 penat. NAsib baik ada ventolin yg aku dh stenbai kat rak. Dah lama tak kena asma nih. Masa ngandung, tak de asma. Umah banyak sgt habuk, aku jadi semak kpala lak. HIshhhh!!!

Auni seems fine leaving with her baby sitter. Tapi, dia kekal nakal dan slalu usik Kak Ita - pas mandi je dia kencing.... HAHAHA! Kat aku dia dh tak buat dah. Ni kat Kak Ita plak. Bila dimarahnya Kak Ita, Auni sesengih menampakkan gusi yg merah. HAih.... satu2 senyuman tanpa gigi yg paling cantik adalah senyuman bayi.

Bila sampai kat aku, Auni dah tido. Biasanya dia akan bangun jam 10 minta susu atau nak lampinnya ditukar. Lepas tu, dia dh payah nk lelap. Aku nak kena dodoikan pulak. Auni suka tido atas tilam yg lembik. Tilam lembik tu aku bagi kat baby sitter. Aku beli tilam baru yg leper untuk play pen dia.. tapi dia tak suka tilam tuhhh. Aiyah!

Sekarang aku mmg rasa tak sehat. Malam ni kalu tak ok lagi aku nak kena gi klinik. Pastu aku kena soh hubby baby sit Auni satu malam, kasi chan aku tido plak. Aku sgt tidak cukup rehat..........

27 Oct 2009

Holiday Is Over, Back to Work!

Today is the second day. Everything seems fine. I had the warmest welcome wishes ever (as well as 'booty inspection' to see whether I'm back in shape or had lost it for good!~) since I've been 'missing' for 3 months confinement.There were lots of stuff to recall - nak ingat balik extension lists, couriers how-to especially they've change the service from DHL to Asia Express and sharpen my multitasking capability (juggling between answering phone calls, data-entree, incoming visitors, fesbuking and tv tempatations ", )

Good news - Hubby send me to work for this entire week. Konon bagi semangat utk kerja as well as monitoring Auni with her baby sitter.

I am still blending in with my new title , working mommy. Berat hati bercampur bimbang meninggalkan Auni dengan Kak Ita, tapi aku tiada pilihan. Opps... ada sebenarnya. Quit and baby sit her myself. Tapi, sanggup ke? Now I know how tiring it is. Bersyukur juga aku dapat baby sitter yang memahami keadaan aku yang berseorangan menguruskan diri dan anak.

Seawal jam 6.30am aku bawa Auni ke rumah Kak Ita yang letaknya cuma selang 3 tingkat dari rumah aku. Sebak memandang mata Auni yang tidak mengerti apa-apa tu. I get the chance to sip a cup of coffee after that. I am out for work at 7. Kak Ita will normally wait downstairs at the carpark to send her daughter off to school. Auni pun ada sekali. Hehe.. sekarang Auni sudah pandai jalan pagi-pagi. Good for her. I will fetch Auni at 8pm (or earlier) as agreed. Kak Ita cakap pukul 8 paling lewat, sebab dari pejabat dicampur dengan kesesakan jalan raya lagi. Dan aku pastiya perlu bersolat Magrib dan makan dulu. Jadi, pukul 8pm sudah membantu aku selesaikan macam-macam. Susah kalau berseorangan menguruskan baby ni. How wonderful my life is...

Kak Ita pun sedang mengandung 4 bulan. I have a little concern about her as she is diabetic. Kakinya sudah bengkak! Seperkara tentang dia , dia sangat suka baby. Yelah... kalau tak macam mana nak jadi baby sitter kan? Keturunannya memang diabetic. She lost her first baby due to that - belum sempat keluar lagi dah mati dalam perut. 3 year later, Syafikah was born. And she got pregnant again now, after 10 years in age of 35.

Tadi dia cakap, dia terjatuh bilik air. Nasib baik tak ada apa-apa. Tapi aku suruh juga dia pi klinik. Haih... aku ni masih tak boleh tengok kalau orang dalam kesusahan. Yang pastinya, sesusah mana pun aku dari segi kewangan, ada lagi orang yang lebih susah. Seperit mana pun hidup berjauhan dengan suami, perit lagi hidup dia. Hidup dekat2, tidur sebelah-sebelah pun suami masih buat hal. Aku pun tidak mahu membebankan Kak Ita tapi dia sangat suka Auni. Mungkin dia sunyi dan Auni can cheer her up. Mujurlah cuma sebulan saja aku perlu tinggalkan Auni. Kak Ita mungkin perlukan extra rest bila perut dia makin membesar. Orang kencing manis ni, perut dia akan jadi sangat besar! Kesian dia.

Auni pula sekarang sudah pandai main 'buih-buih' air liur. Bila dengan Mama Ita, dia baik. Meragam bila dia balik rumah especially masa nak tidur. Sudah tentu masa bergurau senda dengan dia sudah berkurang sebab Ibu balik kerja keletihan. That's the price to pay of being a working mom.

InsyaAllah, things will be in order soon. I met with my manager yesterday to talk about possibilities to be transfered to Lumut site. And I talked to the HR manager as well. He will check if there is any openings. Hopefully there is! If not, I have to tender my resignation and find a new job in Lumut. Of course it is not a decision that I eager to make, but it's a wise one. God know how I love being in this family but, FAMILY FIRST says boss.

Semalam dapat makan-makan sambil gelak dengan Enot and Ily. It's been a while... and I really miss those moments.. (cehh.. macam banyak kali je aku makan dengan Ily kannnn...?)








23 Oct 2009

Auni dah 2 bulan...


Time goes fast... Auni is 2 months already. Everything happens like a blink of eyes. Senyuman dia begitu comel dan menenangkan sesiapa yg memandang. Life tak meriah kalu tak dengar dia 'membebel'. Tangisan Auni dah makin kuat. She has few crying tones, I've noticed. So many things I've learned in this 2 months and yet, there are more to come.

Auni masa berusia 2 hari. Mata hitam dia besar. Mata putih sikit je. Masa ni dia ada kuning.

Mata Auni dah bersinar-sinar. Pantang nampak Ibu & Ayah senyum, dia pun nak senyum sama. Tembam kann....?

2 bulan dah... Eii.. Aku rasa mcm baru sgt. Aku masih ingat lagi camana rasa tendangan Auni dalam perut aku. Aku ingat lagi camana susahnya aku nak berjalan sekitar 3 minggu nk bersalin tu. Tu pon sempat lagi aku meronda-ronda, gi shopping kat Giant walaupun jalan dah kengkang dah. HAHAH...

Tak sangka aku berjaya melalui prose bersalin dengan jayanya. Terer jugak aku ni! :-)

Skang, aku boleh peluk anak aku, cium bau dia yg wangi, pandang wajah dia bila dia tidur, lihat dia senyum dan pujuk dia bila dia nangih. Tu pun ada jugak la time tak best bila aku kena bangun memalam nak bagi dia susu dan tukar pampers dia. Tapi, dah namanya anak manusia mestilah berak kencing ye dak? Kang kalo tak berak ngan kenciing aku gak yg susah hati.

Auni masih nak tidur atas badan. Lagi nyenyak dia tido tak bangun2 kalu dia tido atas badan aku. Paham2 jelah Ibu dia punya body yg macam tilam nih. Baek dia punya parking kepala dia kat dada. Sedap tido sampai meleleh air liur. Camana lah Ibu tak terjebak sekali?

Wajahnya yg setenang air (kalao ada lagi la yg lebih tenang...) melegakan sesiapa yg melihat. Adakala, terbit rasa insaf bahawa kita yg terasa hebat skang ni dulu-dulu pun fragile dan helpless macam ni jugak.


Tiada yg lebih best melainkan segalanya pasal Ibu. Walau ketiak Ibu busuk, walau Ibu tak mandi 3 hari, walau gigi Ibu tak bergosok, Ibu tetap perfect untuk saya...! Oh, Ibu.. Kau lah tilam VONO ku. AHAKS!!~


This will be the last article written in Lumut. Tomorrow we will head back to KL. My cuti2 Malaysia ends this Sunday and MOnday I will start working.

22 Oct 2009

Sharing is Caring


Amoih... kemain hepi lagi akak-akak di sana tatkala aku gtau masih ada seat lagi utk tgk primiere New Moon 25 Nov nanti. Walaupun aku tak de kat opis tu, tapi aku boleh bayangkan kekecohan dan kegedikzan mereka especially Kak Nad. Ahaks! Hmm.. tetiba lak ngaku Edward Cullen tu husband dia. Ngaaa... Kesian Edward Cullen - bini bersepah. KAHKAHKAHKAH!

Thanks to Fatin yg gtau aku pasai primiere tu sementelah aku ni jauh dari info2 terkini pasai Twilight. Untuk pengetahuan suma, New Moon akan mula ditayangkan di Malaysia pada 26hb Nov 2009. Dalam keterujaan aku dapat tiket yg dibooking dan dibelanja dengan jayanya oleh sahabatku Fatin, aku rasa cam gatal nak share ngan peminat2 Twilight kat opis aku. Alah, ramai je yg minat tapi yg minat bebetol sampai hingaq satu opis tu ialah Enot, Ily dan Kak NAd. Hmm.. aku kabarkan kat Enot. Haha.. aku tau dia musti jeles punye sbb aku gi tak ajak dia. Dah nama pun limited seat kan.

Tapi hari ni, aku saja test tanya Fatin, mana tau kot2 ada seat lebih, release sbb tak dapat payment dari org yg booking. Apa salahnya try. Lagipun, best apa dapat tgk sama2? Ramai2....
Dan bagi aku... maybe itu ajelah acara terakhir nak ber'horey-horey' dgn kengkawan sebelum aku berangkat ke Lumut kelak. Tgk wayang, primier lak tu (BERBAYAR LAGI TAU! sebelum ni asik tgk free jek!) dan di Pavilion lak tpt tu yg mana aku tak pernah sekali pun pegi coba2 tgk wayang kat sana.

Ekceli, aku ngan Fatin jadi sgt rapat sbb Twilight juga. She is always ahead of me. Dia dh lama dah tgk Twilight, dan baca novel Twilight. AKu je start lambat sket. Tapi, aku berjaya beli semua empat2 jilid buku Twilight lebih dulu dari dia (sbb aku ada credit card dan aku sgt gigih.) Pastu aku saje bagi Fatin baca Breaking Dawn sbb nak kasi dia ciwi. HIKHIKHIK... Dulu, aku teringin nak jadi Power Rangers. Sekarang, aku ngan Fatin berangan macam budak kecik yg bercita-cita nak jadi Ultraman Taro , tapi kitorang tukar ikon la - nak jadi vampire. MUAHAHAHAHHAAA...!
Fatin pakai spek. Nih tgh nak tgk citer pe ek? Lupa la...


It's good when we have friends to share everything even the craziest thing ever!

Pastu, aku perkenal Twilight kpd Enot yg ketika itu tgh jiwa kaco. Hari2 asik nangih je. PAstu meracau-racau (aku suka kata dia meracau-racau.musti dia hangin.hehehe..) AKu bagi tgk DVD Twilight, pastu aku bg dia baca novel Twilight pulak. Tak cukup tu, aku kasi dia CD Twilight pulak kat dia buat hadiah (kebetulan aku dpt free dari member aku yg tgh sibuk2 nak kasi hadiah kawin kat aku..) Aku rasa Twilight tu bagi dia ok sket kott. Pastu dia pun mula berangan nak jadi cam Bella yg bertuah berpakwe kan Edward Cullen. Sorang lagi Bella wannabe sudah muncul!


HEhee... Tu lah kesan Twilight pada aku. Mengeratkan hubungan persahabatan. Dari tak berapa close, menjadi lebih close. Tu pasai Twilight ni spesel sket bagi aku. Bukan setakat pasai Edward Cullen aje, tapi segalanya ttg karya tu. Hishh... Edward Cullen tu kalo masok jadi calon utk next US President, aku rasa menang gamaknya ye..~

Kerana mahu berkongsi kegembiraan dan keterujaan akan kedatangan New Moon ni aku minta Fatin (yg susah2 sediakan tiket utk aku) untuk booking skali tiket untuk 3 lagi sahabat yg baru2 je rapat ngan aku (sbb diorg yg ajak aku kawan ngan diorg, ngaaaaaaaa..........) supaya kami semua dapat sama-sama berkongsi air mata, ketawa, kagum, dan apa je yg bakal berlaku ketika menonton movie itu nanti. Besh oo tgk movie dgn kawan2.

Kenapa aku ckp camtu?

Sbb.... aku dah biasa sgt tgk movie sorang2. Dah terlalu biasa. Sampai dah jadi bosan! Walaupun boleh tgk wayang free, aku tak mau tengok wayang sbb aku sorang2. Takde geng.
dapat gambo pipi je Ily... Tembam lak tu! WAKAKAKA...

Hmm...
Berada di Malakoff tu mmg happy sebenonye, tapi aku hanya berada di tempat aku di reception kaunter. Aku senyum, aku ketawa. Tapi, mengenali kawan2 yg 3 org tu, mmg buat aku ketawa bebetul. Ish..ish.. naseb baik aku tak branak awal masa tu. HAHAHAHAH.... Ni gambo kenang-kenangan masa Enot ajak aku gi makan kat Chilli's. Tima kasih ... sesusah ajak aku. Mana de org kat opis tu penah ajak aku gi makan2. Maklum lah, aku ni receptionist yg berdesikasi.

16 Oct 2009

Demi Keluargaku...

Lagi seminggu lagi aku nak mula bekerja. Hinss..HInss..HInss... Rasa malas pun ada but aku rindu nak jumpa kawan-kawan. HAri ni, Mak datang rumah. Nak melawat cucu.

Esok, Mak Mentua pulak mai.

Lusa, our match maker, Kak Watie pulak menyusul. Dah setahun tak jumpa dia. Rinduuu....!

Saja aku membelek blog ni. Lama tak da entree baru membuatkan aku sesaja je nak tenyeh2 keyboard ni walaupun hakikatnya aku takda idea. HOnestly, aku tak da mood nak meluahkan apa yg terbuku di hati meskipun banyak yang aku nak jeritkan. Tapi, aku agak musykil dan tak tahu menyusun kata. Mungkin otak aku beku kott?

Tak cukup tidor. Argghh... Selama 9 bulan mengandung, 3 bulan terakhir kehamilan aku mmg dah lansung tak merasa nyenyaknya tidur. Bila dah bersalin, sakit pulak. Walaupun badan letih, ditambah dengan sakit, ada pulak baby kecik asyik nangih ja, mmg tak da chance lansung nak tidur lelap sampai mimpi-mimpi jadi Power Rangers mcm dulu-dulu. Hheheheaaa... Bila dah sihat sikit, anak pulak makin aktif. Time kita nak tidur, dia pulak taknak tidur! Nak kena layan dia la pulak. HAdeehhsss....... Huuu... huu...

Semuanya boleh menguji kewarasan. Tu pun sempat gak buat blog. Sebenarnya aku tunggu 'lauk yg aku masak kat Cafe ni siap. Ada 15 miinit lagi lahhh!!'

Aku dah buat keputusan. Mahu tak mahu, suka tak suka, aku dah tak boleh mengharungi semmuanya berseorangan seperti masa aku mengandung hari tu. Situasi dah berbeza kini. Hidup cuma sekali. Kawin pun sekali je. Jadi, demi rumahtangga dan anak aku yang masih comel-comel dan baru nak kenal dunia, aku rela tinggalkan kerja aku di KL dan tinggal dengan suami di Lumut. Aku tak sanggup bazirkan masa membesar Auni tanpa kasih sayang kedua ibu dan ayahnya. Aku bukannya ibu tunggal! Hakikatnya, aku sudah tak mampu nak tanggung tanggungjawab ini sendirian. Aku letih.

Aku memerlukan org utk menjaga aku. Sakit demam aku. Dan aku mahu suamiku lebih terurus makan pakainya. Aku nak jadi normal. Hubungan jarak jauh macam ni is not working, for me. And , to me, it is not worth a try at all. Gilo mau risikokan harta-harta kesayangan aku yang sememangnya milik aku tanpa perlu kena kongsi dgn sesapa semata-mata kerana kerja aku sekarang?

HU.. aku tau. RUGI. Sbb company aku paling heaven skali akan dirasakan tatkala hujung tahun tiba. Bonos nya banyak. Tapi, aku tak boleh menunggu bonos sahaja. Aku cuma seorang pembantu pejabat. Kerja aku hanya di meja penyambut tetamu. Gaji bulanan aku habis untuk bayar sewa, bil, astro... Padahal, segalanya jadi double kerana kami suami isteri tinggal berasingan. Bagi aku, itu satu pembaziran yang sgt besar apatah lagi kami kini dah ada anak. Macamana nak buat saving kalau hidup macam ni?

Bila dah jauh, nak kena stand-by duit minyak pulak utk berulang-alik setiap minggu. Kalu tak naik kereta, naik bas. Dan masa bertemu cuma 2 hari. Dan belum tentu setiap minggu boleh bertemu. Semuanya kena bajet. Berbaloikah? Berbaloikah buat semua ini?

Ye.. aku sayangkan kerja aku. Gaji aku. Bonos... Warrgghh... Tapi, besok2 bila aku mati, apa pulak aku nak jawab bila di soal Allah ttg perlaksanaan tanggungjawab aku sebagai isteri dan ibu? mengingatkan itu saja, sampai terbawa-bawa dalam mimpi dan terpancar jelas kerisauan di wajahku setiap hari.

Solat istikharah telah 3 kali aku tunaikan. PAda mulanya aku tak rasa apa pun. Pada hari kedua, baru aku nampak. Begitu juga pada hari ketiga dan aku mula rasa keputusan ini tidak mungkin salah. Dan aku perlu bersangka baik dengan Penciptaku kerana dia lebih tahu mana yg terbaik. Mungkin rezeki aku di tempat lain.

Esok, aku akan beristikharah lagi.

Oh, by the way.. aku sebenarnya boleh bekerja di sekitar Manjung atau Setiawan. Ada kekosongan di bank-bank sekarang. Hemm... seorang Pakcik aku yg kerja di salah sebuah bank di sana dah janji nak tolong aku dapatkan kerja di sana. Dia suruh aku submit resume saja. Itulah ikhtiar aku.

Semoga dipermudahkan. Amin!

2 Oct 2009

Auni - Pil Perancang

Hari ni ialah HARI LAWATAN KLINIK yg pertama utk Auni selepas 6 minggu dia lahir. Alhamdulillah... Auni membesar seperti anak-anak biasa. TAkda masalah. Berat terkini 4.2 kg, panjang 57cm dan ukuran lilitan kepalanya 36cm. AUni sihat walafiat dan dia nampak sgt cherioooo.... mcm ibu dia. Kan KAn KAn...

Auni suka naik kereta. Asal naik kereta je dia tido. Kalau dia tak tido pun, dia dok melayan perasaan sengsorang sampai la terlelap sendiri. Jarang sgt menangis. Oh, Auni dah boleh pandang tepat ke mata ibunya dan matanya sudah boleh menangkap pergerakan. Cuma tak lah begitu sharp. Dia juga dah boleh senyum (gambar senyumnya masih gagal utk di'snap'. )

Aku plak berat mcm tak turun. Berat terkini - 63kg. Tekanan darah memuaskan. Dan aku ditanya soklan cepumas - samada aku nak merancang atau tak. Memandangkan kehidupan aku dan suami pun masih di peringkat setahun jagung kata org, jadi adalah pekdahnya kalau aku merancang. Tu pun, kalau di hospital kerajaan ni, diorg tanya dulu samada suami izinkan ke tak utk merancang. Kalau suami tak izin, diorg tak kan bagi pil perancang tu.

As far as I know, there are 3 types of contraceptive pills. Pil yg ada hormon campuran iaitu estrogen dan progestogen (eg: Marvelon, Mercilon, Nordette, Microgynon, Gynera), pil yg mengandungi hormon progestogen sahaja (eg: Noriday) pil ni sesuai untuk ibu yg menyusukan bayi dan ketiga pil pencegah kehamilan kecemasan (yg aku tatau nama brand nya) dikhususkan untuk mangsa2 rogol dan yg sama waktu dengannya.

Aku pernah makan pil jenis MArvelon (pada mulanya aku lansung tak tahu itu ialah pil perancang) kerana masalah hormon yg sangat kronik. Aku ada masalah pertumbuhan rambut dan kulit yg sensetif. LAgi plak, aku ada masalah tekanan darah rendah. Tapi, yg paling teruk skali ialah rambut aku la. Beberapa kali aku membotakkan kepala dek masalah aku ni sampaikan aku dah lansung tak minat nak simpan rambut panjang. Pil itu sgt membantu. Hasilnya, tanpa kusedari rambutku yg sekian lama asyik gugur je semakin pulih. Kulit aku jadi tegang dan lebih anjal (mcm dlm iklan la pulak) dan jerawat sgt sukar nak membiak apatah lagi menambah populasi di atas kulit muka aku. Aku tak pernah ada senggugut dan kitaran haid aku normal. Aku tak ada masalah kegemukan. I was in my best shape during those moment. Tapi, make sure jgn lupa makan ubat lah ye.

After half a year consuming the pills, I decided to stop a month before my wedding day. Aku kawin bulan Ogos, aku brenti sebulan sebelumnya iaitu bulan Julai. My friends noticed that I gained a few kilos and then I started to go to gym to shake some of it off. Haiyahhh! I did not 'prasan' at first, but 2 months later my weight went up so spectacularly from 49 kg to 54 kg. See...! Lain org lain kesannya.

It was November when I got the great news - I was pregnant! It was really a suprise as I did not expected it. I may need about a year over to get myself pregnant due to the pills I've taken - that was what I thought would happen. Nampaknya, aku salah. Hubby pun terkejut jugak sbb aku leh pregnant that soon. Aku happy dan sgt bersyukur sbb dikurniakan zuriat secepat itu.

Skang, aku dah pun bersalin. Dah hampir 2 bulan dah dan aku akan memulakan kembali pengambilan pil perancang. Aku dah buat ujian darah , dan aku tak ada masalah untuk ambil pil. Sumpah, aku takut nak pakai implanon. HAHAHHA... Maybe aku akan pakai marvelon atau aku cuba mercilon. Tgk la camana. Hospital ada bagi aku NOriday, tapi aku tau aku sure gemuk bila makan pil jenis tu.

Dan buat masa sekarang, aku masih makan jamu dan aku juga mengamalkan minum Bidadari. Bagus minum Bidadari nih. Terasa seperti bidadari pulak. KAHKAHKAH!

26 Sep 2009

COLIC and some solutions

Kalau dh namanya baby@bayi tu, mmg tak sah la kalau perut tak masuk angin (walaupun ada juga sesetengah baby yg takda masalah colic lansung - hmm..bertuahnya mak dia). Org dewasa pun kalau perut masuk angin dah tarik muka 14 dah.Apa korang buat kalau perut korang kembung? Minum ENO, sapu minyak angin atau pun minum air halia.

Jadi org dewasa nih senang. Bleh bedal memacam ubat sbg eksperimen. Kalau baby ni, dah le dia takleh cakap. Reti nangih je. Masa memula tu menggelabah le juga aku ni apasal la anak aku asyik nangih je tak kira time. Tido tak lelap, pastu asal bangun je nangih.

Nak kata anak aku ada sawan tangis, mmg takde kot. Sbb ada gak time dia tak nangih contohnya time mandi, time tido memalam, time duduk dalam kereta dan time dia 'melepek' atas badan org sebagai medium 'peniduran'nya.

Masa Auni umur 2 minggu lagi dia dh mula ada colic, cuma aku tak tau how bad it was. Bila aku recall balik, baru aku tau yg slama ni dia muntah2 susu tu adalah sbb perut dia tak sedap. Aku ingat sbb dia tak suka itu susu daa..........

Auni menyusu badan cuma 3 minggu. Lepas tu aku mula bagi susu formula dan susu badan. Sebabnya... kita cerita di lain topik. Ada org kata, kalau bagi susu formula, baby cepat masuk angin. Tapi, aku ada sorang member yg sampai sekarang dia bagi anak dia minum susu badan, anak dia di usia 2 bulan pertama asyik kembung perut juga. JAdi, punca baby kembung perut ni, bergantung kepada susu dan bagi yg menyusu badan, bergantung kpd pengambilan makanan si ibu.

Baby Auni semakin kerap menangih lately. Dia menangih lama, dan sgt sedih bila dgr. Aku boleh jadi cemas bila dia nangih dgn nada suara yg tinggi. Nadanya seperti bagitau aku yg dia tgh sakit. Bagi susu pun tak mau, puting pun takmau. Kengkadang, hati aku tak tenteram. Rasa nak menangis sbb aku rasa aku gagal nak tenangkan dia. Aku taktau apa kehendak dia. Aku taktau macam mana nak legakan dia sekaligus melenyapkan tangisan yg meruntun jiwa tu.

Mak kata, biasalah baby kena kembung perut. Menda tu temporary je. Jgn le sesedih sbb anak aku bukannye kena penyakit kanser. (Slamber je Mak aku sound...) YELA! Aku kan ibu dia. Aku rasa bengang la sbb anak aku nangih aku tak leh nak wat pape. HOH.

Tanda-tanda baby kembung perut adalah seperti yg di bawah:
  • 2 minggu lepas bersalin dia tido je tapi masuk minggu ketiga baby nangih lain mcm biasa dan lebih kerap. tangisannya nyaring, more like screaming.
  • muka baby kemerah-merahan bila nangih. (sbb nangih kuat sgt)
  • tangan dan kakinya dok kuang kuit (bahasa org kedah ni) maksudnya dok gawang-gawang, tendang-tendang.
  • Perut keras
  • baby asyik nak jatuhkan badannya ke belakang (semasa kita dukung) dan menangih.
Kalau nak sure lagi, cuba check :
  1. Adakah baby anda menangih lebih dari 3 jam sehari? Hmm... nangih sokmo. Asal bangun je dia nangih. Dan dia lebih banyak terjaga dari tido.
  2. Adakah baby anda menangih mcm ni lebih dari 3 kali dalam seminggu ? Hmm.... aku notis sejak 2 minggu ni, dia mmg sgt kerap menangih. Payah la nak buat keja lain sbb asyik dok kena dodoikan dia je.
  3. Has your baby cry like this for more than 3 weeks ? Ahh.... dekat2 betul la tuh. Pandanglah daku , sudah seperti zomba!!!
TAHNIAH!!!! Baby Auni ada colic. Ceceng..Ceceng....

Jadi... ini adalah tips nak hilangkan kembung perut baby / mententeramkan baby anda.
  • Jalan-jalan naik kereta. Sbb baby sgt suka suasana dlm kereta yg diam dan sejuk.
  • Movements..any movements like swinging, walking, bouncing, boh dlm baby carrier ka...
  • Buaikan dia... sambil nyanyi lagu "LAila Namamu Teratas"..... hihihhi
  • Gripe water. Ini Abah aku yg suggest soh bagi Auni minum. Dia kata Gripe water jenama Wood's telah digunakan sejak turun temurun lagi, kepada aku semasa aku sebesar Auni sehinggalah kpd adik ku yg bongsu. Berkesan nampaknya. Auni tido lena pas minum tu.
  • Bedung. (ini tidak berkesan kpd Auni as she hates it!)
Bila baby kembung perut ni, susah oooo... Letih aku nak menjaganya. Kesabaran sgt teruji. Nasib baik la ada Hubby jadi bolehla kami take turn nak dodoikan Auni yg meragam. Alhamdulillah, skang ni lepas minum Gripe Water tu, Auni tido nyenyak walaupun aku letakkan dia atas tilam. Takyah nak dodoi dah.

Bayangkanlah kalau baby Auni meragam bila Ayah dia takda, yakni aku dan Auni berdua sahaja di KL nanti? Sapa boleh bagi jaminan kat aku yg Auni takkan meragam, takkan sakit? Ataupun sapa boleh jamin aku akan sihat walafiat tanpa sakit? Kalau Auni sakit takpe la aku ada bleh jaga. Kalau aku plak sakit, sapa nak jaga AUni?

Lu pikirla sendiri...

25 Sep 2009

AUni dah sebulan.

Sedar tak sedar, Baby Auni dah pun sebulan lebih. Walaupun aku tension gak melayan karenah dia yg lately asyik meragam je, terubat juga jiwa tensi aku bila tetiba je dia senyum tatkala aku membebel nak tidokan dia.

Hahha.. selalu dia senyum time tido - bila 'kak wi' dia dtg main ngan dia. Tapi, hari ni dia sengih setiap kali aku pandang tepat ke mata dia sambil berborak2. Dia dah mula tunjukkan minat pada benda2 berwarna, tv... bila baringkan dia, dia akan pandang tv yg terpasang tu. Maknanya mata dia dah nampak objek.

Fizikalnya makin kuat. Tido dah makin buas. Dia suka tido mengiring dan dia dah boleh pusing2kan badannya ke kiri dan kanan. Dia bleh angkat kepala dia bila ditiarapkan. Hmm... seronoknya bila tgk dia.

Tapi, baby Auni ada ruam kat kepala and perut. Kecian anak ibu...

Azli and Wana baru je balik beraya dari umah aku. Hahha... beshnye ade org beraya.

24 Sep 2009

Chronicles of Pantang - Part 6 : 'Manja ka ni?'

Pada suatu hari...

Aku terpandang satu beg plastik berisi 'biji' nih. Aku tau la benda alah ni adalah benda yg paling tak sedap tapi paling 'power' di muka bumi dalam aspek mengetatkan apa yg longgar. Despite its bad looking figure, siap ada bijik2 , kerrrras plak tu. Buat tembak2 ngan senapang mainan pun boleh buta bijik mata mangsa, tapi buah ni banyak khasiatnya. HAHA.. Banyak jugak buah ni Mak tinggalkan utk aku. Ada satu hari Mak rebuskan , buat basuh 'Ms. V' (nama panggilan untuk 'tuuuuttt') .

Untuk basuh bahagian sulit, boleh pakai air rebusan daun sirih, daun inai atau buah manjakani. Yg tu ramai yg tau. Kalau taktau boleh le tanya. Yg aku nak citer ni pasai buah manjakani. Pengalaman aku sendiri pakai menda nih.

Semasa dlm pantang, elok makan manjakani ni. Yg cuci tu, cucilah. Yg makan pun, makan juge. Aku nak citer bab makan manjakani ni. Cara-caranya, aku rebus le dulu menda ni. Kalu tak moh rebus, masa tanak nasik tu boh le dua tiga bijik dalam nasik yg dekat2 nak masak. Tapi, kalu nak selamat, rebus le sampai kulit dia pecah. Senang nak makan.

Kali pertama makan manjakani --->> Sebelum aku masukkan dalam nasik yg tgh ditanak tu, aku ketuk dulu bijik tu sampai retak sikit. Baru aku boh dalam periuk nasik. Masa nak makan, buah manjakani tu dah terbelah kecik2. Aku amik sikit, kepal2 dlm nasik, kasi tebal2 dan terus makan.

HAsilnya, suapan pertama dan kedua bersama buah manjakani tu berjaya. Bila masuk suapan ketiga aku dah 'BRRUUUEEKKK!!!' beserta pakej lelehan air hidung ngan air mata. Nasib baik le jahitan bersalin aku dah baik. Kalau la time awal2 bersalin aku makan macam tu, muntah lak bleh tertetas pe jahitan aku...

Rasanya pahit Nauzubillah. Nak hilangkan pahit tu bukan nye senang. Rasa cam nak telan je asam jawa sepeket! Tapi, aku hilangkan juge dgn meneruskan makan nasik, (lepas muntah) sambil teguk air neskepe.

Yg kelakar tu, Cayangku tanya kenapa aku muntah. Tak sihat ke? Aku main angguk je, tanpa menceritakan kisah sebenar kenapa aku muntah. Hehe.. mana de bohong. Mmg aku tak sihat pe? DLM PANTANG maaaa........... Sebenonya, aku muntah sbb telan manjakani tu lah. Malas nak citer je. Huhuhuhuauauuahuahuau... Kaber line

Kali kedua plak --->> Lepas rebus manjakani tu, buah tu dah pecah. Aku gentel, buang kulit dia, amik isi jek. Gentel kecik2, sorokkan dlm nasik yg dikepal pastuh TELAN dgn pantasnya. Kalu boleh tak kunyah nasik tu, LAGI BAGUS! Haa.... selamat. Boleh le makan 2 biji manjakani kalu macam ni.

Sekarang, aku dah boleh makan dah menda tu walaupun masih lagi terkemut-kemut dan terhegeh-hegeh nak telan. Aduhai... siksanya nak baik balik ye.

Oni-Chan yg lorat



My family (except Angah) was here last night. Tapi dah balik dah pagi tadi. Abah ke Kuantan pada hari raya kedua sbb nak survey rumah sewa di sana.

Oh, have I told you that Abah has been transfered to Kuantan by this October?

Pasni, aku dah tak de balik Sik lagi. Dah takde dah ulang balik umah berek. However, Angah still stay sana sbb dia mengajar. Dia dah beli rumah kat sana (with Abah's help lahh..) sebaik saja Abah dpt tau dia ditukarkan. Rumah tu akan jadi tempat Alang dan Linda menyinggah bila depa cuti. Alang sambung blajo di UNITAR Alor Setar dan Linda pis undergoing 6 months training on Tailoring sponsored by KEDA.

As for Kimi, dia kekal la di Grik tu sampai habih SPM. Mak plak kena minta posting kat Kuantan la. Jadi yg dok Kuantan cuma Mak, Abah dan Adik aje. Yg lelain, diorang bleh singgah mana diorang nak : SIK - LUMUT - KL - KUANTAN.

Sekarang nih aku baru je lepas tidokan Oni-chan. Dia ni payah nak tido. Kalau letak dia atas tempat dia , tak denye dia nak tido. Kalu nak kasi dia tido dengan senang, she needs to be put on your chest. Cara tu je yg paling mujarab utk dia tido. Tapi, most of the time dia tido ikut suka hati dia je. Kengkadang mendongak pun boleh. Nyenyak lak tido camtu!

camni ye cara tidokan Oni-Chan...

But, bila letak dia atas tilam sebaik saje dia tido, mula le dia menguit. Kejap kejap keluar bunyi pelik2. Bunyi brek la, bunyi transformer la (aku reka je bunyi tu) tapi Auni suka buat bunyi pelik2 sbb nak tarik perhatian Mak Ayah dia.

dekat di hati...


Daripada aoa yg aku baca, baby mmg suka tido meniarap. Tapi, aku risau gak sbb dia kecik lagi. Bila dia meniarap cam ni , dia tido nyenyak sangat. KAlau ditidokan melentang, dia slalu terkejut. NAk bedungkan, dia tak suka. Lagi lambat dia tido.

Walaubagaimanapun, bila Oni-Chan meragam, Ayah dia pandai la dodoikan. Tido gaya macam ni di'jaya'kan oleh Ayah nya la... Kalau aku, mmg tak tak reti nak wat. Huuhhuuhuu...

22 Sep 2009

Ewah-Ewah Raye vs Pantang


SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.

Tahun ni tak de persiapan sgt. Maklum ajelah aku masih dlm tempoh berpantang. Aku dah pun selamat kembali ke Lumut dan tempoh berpntang aku berbaki 13 hari lagi. Walaupun tak dapat menikmati makanan bertemakan hari raya , tapi aku boleh jamah rendang yg mak masak. Kuih raya pun aku makan gak. Sikit2 je... takleh bebanyak.

Berat aku turun 11kilo selepas bersalin. Skang menjadi 59 kilo. Tapi aku masih lagi nak turunkan - nk jadikan 50 kilo je. Bleh kan? Cemana pun, aku masih lagi nampak gumok. Amik masa 3 ke 4 bulan juge la nak fit balik camni. Haiya!

Aku tgh berpikir ni. Boleh dikatakan merenung masa depan gak la. Dengan input2 yg aku terima dari sedara-mara terdekat, walaucamana pun aku kena pikir juga hal ni dan bukan takat pikir je - aku kena come out dgn decision sekali. Hoohh... susah juge camni. Tapi, keputusan yg bakal aku buat kali ni mmg betul2 berserah kepada Allah je. Sebenonya, kalu dipandang secara halus, tak susah pun nak wat keputusan ni. Kalau aku yakin sepenuhnya dgn ajal dan maut, jodoh dan rezeki semuanya atas kehendak Yang Maha Esa, aku sudah tentunya tak terhegeh2 pikir bebanyak cam ni. Tapi, ada bisikan2 halus mewarnai jiwa. Perhitungan aku dikelabui oleh rasa tidak tidak selamat, rasa tamak, sayang (kpd menda yg tak pasti...). Tidak ketinggalan juga 'nasihat' kengkawan dan ahli keluarga aku. Hai.. nasihat ahli keluarga pon ada banyak version sbenornye.

Bio ape pun keputusan yg bakal aku ambil, aku berharap keputusan tu di atas jalan yg diredhai. Aku perlu yakin. (skang ni, tak yakin !)

I can't write about this further. Tunggu je lah kalau ada input2 terkini. Nanti aku akan utarakan juge apa yg merunsingkan haku....Aku blom habih pantang. So, kena la rilek2.

Akhir kata, Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga. Ha.. tgk gambo terkini aku. Ada cam kurus ke? Aku dah membongkok lak skang. Hishh.... kena berbengkung 24 jam la camni.

Chronicles of Pantang - Part Semput plak~

9/18/2009, 11:38 PM - THE 29th Day.

I am not feeling so good. Selsema dan badan rasa panas. 2 nights back, my chest felt heavy and stuffed. Probably because of the food I have taken. Today, it gets worse. So I decided to go to clinic to find out why.

Cuma demam dan selsema biasa. Nothing uncommon. Badan lemah sebab kurang rehat. Tido tak cukup apatah lagi aku dlm tempoh berpantang. The wet season here in Sik adds some flavor to my unstable health condition. Doc bagi ubat.

At 1700, aku makan ubat selsema dan ubat angin yg diberi doc. By 2000, I felt pain on my chest. By 2100, mata aku rasa panas dan start berair. 15 minutes later I realized that I may be having complication due to the medicine given. Mata aku bengkak terus.

I have experienced this before. Therefore, I did not wait long to call Cayang yg masa tu tgh pi Pekan Sik dgn adik2 nak gunting rambut. He must bring me to the hospital as soon as possible or otherwise, aku akan mati lemas! Allergies could trigger an athma attack.

By 2200, aku dah sampai ke hospital and was taken inside to the nebulizer section. I was given nebu to inhale ( oh boy.. The feeling was soothing….~) and an injection to cure my allergy was also given. Everything was done in about an hour. Lepas tu, athma aku terus hilang. Cuma mata aku je bengkak lagi tapi dah tak gatal2 dan berair dah. Aku dh boleh bercakap tanpa masalah. Batuk pon tak.

Tapi.. Kesan2 nebu tu cam biasalah… aku akan menggiigil dan rasa mengantuk teramat. So…. Aku harap cayang boleh le menjaga auni malam ni sementara aku tido…..

Auni dan angin bush-bush.... Tet!

9/15/2009, 2:16 AM - It is in the middle of night now and I suddenly have trouble sleeping. I think I had a bad dream just now but I couldn't remember what it was about. Let's not talk about the dream. I had something bigger in my head now.

It is Baby Auni. Dia kerap muntah lepas minum susu. Sebelum ni ada gak muntah2 tapi sejak 3 hari ni, makin kerap dan banyaklah muntahnye. Everytime dia menyusu, dia sengaja biarkan susu meleleh bebanyak dari mulutnye. Tingkahnya semacam dia tak suka susu tu, and mcm terpaksa minum. Susu badan aku dah makin sikit and Auni bebal setiap kali cuba menyusu badan. Auni meragam especially bila malam and perut dia selalu ada bunyi2 mcm masuk angin. Maybe perut dia masuk angin tu yg dia meragam dan muntah susu.

Nak kata Auni sakit, setiap kali muntah dia tak nangih. Lepas muntah je dia mcm lega sangat. Elok je dia tido lepas muntah tu. Dia menangis bila lapar. And I wonder kenapa dia tak mau tido atas tilam - asyik nak beriba je. Dia terus tido bila dipeluk dan didodoi. Abah dah nak buatkan endoi utk dia. Hmmm…. Jenuh le nak riba berendoi bagai nak oiii…..

Kepalanya dah dicukur habis. Dah botak! Dia sgt comel dgn kepalanya yg bulat tu. Alhamdulillah…. Anak aku comel dan putih kulitnya.

Mengenangkan Auni, dan ragamnya, aku jadi risau. Macam mana la aku nak teruskan life dgn dia sengsorang tanpa Cayang di sisi? Kalau Auni meragam, muntah2, demam ke… bolehke aku handle sendiri? Skang, masa pantang aku dok ngan Mak. Kalau Cyg takde, Mak ada tolong jaga Auni. Skang ni, Cyg dah balik habihkan cuti sampai raya nanti. Dia pun dah tau Auni punye meragam tu camne. Skang dia ada aku lega sikit. Boleh aku berehat sekejap. Amik masa untuk tido tanpa gangguan biarpun Cuma for couple of hours. Jadilah…. Tu le pentingnya suami bersama-sama menjaga baby.

Maybe kerisauan aku ni membuatkan aku mimpi bukan2 kot? Tgk, skang aku dah takleh tido. Tadi, 2 kali Auni muntah. Berturut2. Hari ni aku tukar susu dia. Sebab aku tgk dia cam tak suka susu Lactogen. So aku tukar le pakai Dumex. Dah dia muntah2 jugak, lagi kerap plak tu, Abah soh pakai susu lama dia. Hemm… jam 1 pagi tadi, Auni nyusu. Muntah jugak. Tapi sikit je. Muntah masa aku sendawakan dia. Mmg le time burping baby may muntah , tapi tak de la sampai muntah belambak2 camtu.. Aduhai, risaunya akuuuuuu……………………. Kesian anak aku.

Doa tak putus2 aku panjatkan kepada Allah agar dipermudahkan segalanya untuk aku dan keluargaku. Kupohon agar Dia tunjukkan aku jalan dan murahkan rezeki aku. Sesungguhnya aku terima hakikat di mana tempat aku ditakdirkan mencari rezeki. Atau maybe aku ditakdirkan tidak perlu mencari rezeki dan berbakti sbg isteri sebagai mana selayaknya. Haih… aku masih takleh solat. Kalau aku boleh, aku dah buat istikharah dah. Aku dah buat solat hajat. Hati aku kadang2 kuat, dan most of the time tak kuat!! Hep Hep Hep!

Angah dah jualkan henponnya tuh dgn harga $600. Aku bagi kat Cyg henpon tuh. Kebetulan henpon dia dah jahanamun daa. Aisey… tak sanggup la aku nk pakai henpon expressmusic 5800 yg canggih sedangkan henpon lama aku tu elok gi (walaupun ada time bengongnya dtg) dan henpon Cyg pulak yg jahanam. So, bagi jelah dia pakai. Mmg aku niat nk bagi dia pon, tapi sbb tamak haloba dan dengki nauzubillah, aku cam kedekut lak nak bagi. Haahahaha.. Amek ko. Bila aku dah bagi dia henpon tu, lega plak hati aku ni tgk dia. Yelah.. Henpon lama dia tu mmg dah bertahun2 dia pakai tak tuko2. Laki aku ni jenis cermat orgnya (kalau bab harta la… bab duit aku rasa tak cermat kot) Tak ralat le bagi henpon tuh kat dia pon. Boleh le dia guna camera henpon tu wat tangkap gambo pokok2 kat kem! Kuang Kuang Kuangg……….


Ala…….lagipun henpon tu bukan idaman aku. So, aku tak kesah. Aku tetap nak Sony Ericsson yg baru tu. W995 kot. Haha.. Aku kan pencinta SE. Ceceng ceceng….!~ (Iklan Tune Talk)

Hoh… aku dgr laki aku berdengkur. Punye la kuat sampai ke luar nih bleh dgr. Tadi, tetiba je dia meracau ape ntah dlm tido. Bunyi mcm mengagah je. Maybe dia mimpi agah Auni kot. KEHEKEHEEEKEEHhh…. Sekejap jek Kalu lama aku dh rakam dah tadi. Hah, laki aku kalo letih musti tido bercakap. Letih sgt le tu, mengasuh Auni.

Chronicles of Pantang - Emo tak pepasei. wakakak...


9/4/2009, 10:56 PM - Internet masih takleh pakai lagi. Stressnya…… Hari ni Auni dah berusia 14 hari. Auni dah tak macam masa memula lahir dulu. Masa memula lahir dia asik tido je. Sekarang, dia tido siang, malam dia asyik bangun. Dan sekarang, dia dah kurang berak. Sehari 2 kali je. Tapi, sekali berak tu selambak la plak.

Esok 15 Ramadan. Malam ni pun malam cerah. Bulan dah penuh. Esok musti langit malam lebih cerah. Langit Ramadhan. 15 Ramadhan means Auni pun sudah 15 hari. Auni pandai buat mimik muka. Muka dia sgt sweet even when she sleeps. She always look smiling. Muka teran berak pun cute jugak. One thing about her, bila dia meneran, tak kisah le teran pape pun, muka dia mmg cepat merah padam. Dia dah tak suka dibedung lagi. Tokwan dia bedung ketat, dia akan berusaha mencari jalan untuk membebaskan tangannya. And she tried very hard!

I bet Auni rindu Ayah dia. Dia asik nangih je nih. Riso lak aku. I have to keep on eye dia pnye pusat lak. Nampak cam ada bleeding. Hmm…

Susahnya….. Entah camana la life aku bila aku dan Auni berseorangan di KL. Sad to say, I am considering to quit my job in KL, and work in Lumut- kalau Malakoff taknak tukarkan aku ke Lumut. Nak wat camana? Auni needs her Ayah. I need my husband too. I am not strong enough to handle things on my own, especially Auni. Kalau aku sengsorang, boleh. But, this is involving raising a human being. I have to choose. Auni or my job? Aku takleh biar Auni camni…. Kesian dia. Kesian aku. Though I lke the idea about being a strong mom, but, this time I have to admit - I have weakness. I cant be forever strong and independent. I have to admit, I need my husband somehow.

God, help us.

Chronicles of Pantang - PArt 4

I'm still trying to log into the internet. Entah la apa masalahnya. Dah sangap nak masukkan entrée baru dlm blog and fesbuking. Kalau ada internet, boleh le aku load gambo Auni nih. And takdelah aku sangap sbt nak main SMS ngan laki aku. Dia pon leh main game dgn aman tanpa perlu layan SMS aku.

Aku dah call 100, nak tanya pasal masalah streamyx nih. Dimaklumkan (by mesin operator la…) katenye Streamyx tgh enhance service. And mmg tgh ader problem sket especially kalo nak bukak laman web yg berpangkalan di US. Pendek citer, sume masalah tu maybe boleh selesai by 10th Sept ni. Jenuh gak la nak tunggu sampai seploh haribulan. Apa laa yg aku nak buat?

Aku rasa aku buleh repair sniri, tapi aku tenggelam punca lak. Pegang ni tak betui. Picit ni tak jalan gak. Hampeh toi.

Auni dah tido dah. Kemain banyak lagi susu dia minum. Skang dah pandai - nak minum susu panas je. Susu yg dah sejuk takmoh. Pastu, dia dah minum banyak susu badan. Especially bila malam, time dia nak tido. Tapi, susu badan tak cukup, so kena tambah pulak susu botol. Baru dia 'belahak'. Kalo dah dok menguit la sampai ke pagi.

Bila lah aku nak pulih seperti sediakala. Rimas lah dgn jahitan ni. Belum baik lagi. Selagi jahitan ni tak luruh, aku takleh nak bergerak aktif.

Rasa nak selsema lak. Buleh ke makan ubat selsema ek?

Chronicles of Pantang - PArt 3

Ni catatat aku sepanjang aku kat Sik. Al-maklum je lah line tenet takde kat sana....



31st August 2009 -Today is the 10th day. Aku berpantang mcm biasa. Hari ke-8, ada Mak Bidan datang tgk aku. Dia urut2 urat aku yg keras ni. Urut bersalin belum lagi dpt dibuat sbb jahitan aku belum baik lagi. Hmm.. Peha kanan aku masih sakit2. Gilo sakit bila dipicit kaki aku ni. Dari peha sampai ke tapak kaki. Paling tak tahan, tapak kaki loh. Geli campur sakit weh. Hadoii… Aku kalo bab pantang makan ni takpa, bab urut nih yg tak besh.


Hari ni juga merupakan hari aku ber'pisah' dgn Hubby. Wuu… sedihnya. Dah lama dah tak dok jejauh. Dah naik lemak le katakan. Haha… maka hari ni aku dan Auni akan ber'duaorangan' la saperti sebelumnya. Bezanya, dulu Auni ada dlm perot, skang Auni ada kat luar perot. :-)
Selama 10 hari bersama Auni sgt mengujakan. Biarpun letih, aku gembira dan puas. Auni milik aku. Bukti kasih dan sayang aku pada suami. Dan Hubby pon sgt gembira dgn hadirnya Auni. Dia yg bancuhkan susu Auni bila Auni terjaga malam2. Dia dodoikan Auni tido. Aku nampak dia letih sgt. Sejak mula puasa sampai ke hari ni, dia belum tido nyenyak lagi. Jadi, kepulangan dia ke Lumut hari ni membolehkan dia berehat dan tido nyenyak. Hopefully.
Internet di Sik tak da. Aku pun tak sure kenapa. Angah kata dia belum cancel lagi akaun streamyx dia. So, aku tak daya menahan bosan dan keterujaan nak menulis. Jadi aku catatkan dalam diari harian aku dulu. Kendian lah aku copy paste dalam blog.
Berpantang cara kampung, best. Paling best, time mandi. Mandi air rebusan daun inai, daun capa, serai dan memacam daun. Tak berapa best, tapi wajib buat, Bertungku. Adeh… berat betul la tungku tu. Macam angkat berat lak. Tapi, aku lebih suka bertungku sendiri drpd di;tungku'kan oleh mak bidan. Huuhh.. Gilo kejam dia tikam perot aku ni. Dah le panas tungku tu. Mmg le aku ni anak org bandar kan..tak tahan panas. Mak Bidan tu kata, org yg rajin bertungku ni kat perot dia siap berparut2 dek melecur terkena tungku panas tu.
Dah jadi satu hal lak perot berparut kan? Takyah la.. Buat pe la nak nyeksa diri rupa tu.
Hoh… Auni dah panggil. Aku chow dulu. Rindu Hubby…

27 Aug 2009

Chronicles of Pantang - Part 2

I really in the stable emotions when my mother-in-law is around. Dengan Ma (panggilan untuk Mak Mertuaku) dia layan aku best-best. Hehhe... Aku dah mula bertungku. Dia yg sediakan tungku tu untuk aku. Pastu, dia masakkan ikan merah kukus, taruk daun mengkudu dan ntah pape la lagi. Ma mmg pandai bab2 nih. Kalu Mak aku lak, dia bab2 sediakan makanan je dia buat. Pastu, dia nak bawak balik aku sbb dia dah sediakan org utk mengurut dan menguruskan aku.

Ma ajak aku balik pantang kat Kelantan, tapi jauh sgt bagi aku. Dah le aku takleh nak travel. Pastu, kalu aku balik Kelantan mmg susah le hubby nak dtg jengok. Bukan hubby je, mmg tak de sape nak jengok aku dah. So, aku decide dok Sik je lah... walaupun aku tidak membayangkan macam mana lah keadaan berpantang kat sana. Dah le umah 2 tingkat. Haihh...

Semalam.. Auni meragam. Aku tak sure kenapa, tapi aku rasa dia sakit perut. Masuk angin kot. Brapa kali dia terjaga. Kesian dia.

Hari nih, Auni dimandikan Tok nya. Auni suka mandi rupanya. Senyap je bila dpt mandi. Sebelum mandi, Auni kena jemur dgn Ayah nya dulu utk kurangkan kuning. Lepas tu, siap2 nak bawak pi HATL utk ujian darah lagi sekali. Kali ni Ayah dan Mak Long nya je pegi. Ibu nya tinggal.

Skang, Auni tido. Hubby kata dia nangih sekejap, pastu dia diam dah. Hmm.... camtulah dia.Harap2 tak de papelah. Insyaallah.

26 Aug 2009

Baby Auni dan Kuning


26th August : - Hari ni bidan datang melawat rumah utk check aku dan baby Auni. Sedih dan sangat risau bila dpt tahu Auni kena kuning dan dia perlu dibawa ke HATL utk ujian darah. Patutlah Auni asyik tido je - salah satu tanda kuning.

Jam 2ptg, aku dan hubby bawa Auni ke HATL. Hati risau Allah je yg tau. Sebenarnya aku dah dapat agak anak aku kuning, tapi aku tak sure. Bila aku tanya org, even my own parents pun ckp dia tak kuning. Ada yg ckp, kuning sikit je. My heart knows best. Mmg betul le apa yg aku rasa tu. Jangan le marah aku kalau aku risau terlebih ke hape... Mmg naluri mama-mama mmg camtuh.

Auni dibawak misi masuk dlm bilik utk diambil darah. Sayu hati aku ni bila dgr Auni nangih. Auni amat jarang menangih. Kalu dia nangih, comel je bunyinya. Tapi, nangih dia yg ni sangat memedihkan hati aku. Walaupun setakat amik darah ja... aku tetap sedih. Kontrol ni.. aku rasa nak menangih sama. Sejak aku bersalin, walaupun aku gembira dalam kesakitan, ada rasa nak nangih, aku tak nangih pon. Tapi, yg ni mmg confirm tak bleh tahan. Auni nangih lama jugak. Hubby nampak mata aku dah berair, walaupun aku punya tahap cover line tu tinggi gak. Dia ckp mak pesan time dlm pantang ni takleh nangih. Biasalah , amik darah mmg le sakit. Sbb tu la dia nangih. Boleh bayangkan tak kalau Auni tak nangih bila kena amik darah?

Huu... mmg le sgt betul apa yg dikatakan tu.

Hubby gosok2 kepala aku. Pehtu dia duduk kat sebelah. Alah.. dia pun riso sama gak ngan aku. Aku tau. Tak lama pastu, sorang misi baju askar kaler hijau kuar bawak Auni. Auni dah tak nangih. Dia senyum, walaupun ada secalit air mata kering di mata kirinya. Dia tgk aku, macam tak de pape pun berlaku. Aku tgk tangan kiri dia ada plaster. Huu.. sedih. Dah le tangan dia halus je, dah kena tebuk ngan jarum. Haihh...

Kami balik umah untuk tgu keputusan ujian darah tu. Jam 4.30pm, hubby dpt call dari spital yg AUni mmg ada kuning, tapi tak teruk sangat. Auni kena pegi hospital balik utk amik darah lagi sekali bagi tujuan pemantauan.

Aku taktau. Patutkah aku rasa lega dengan berita tu?

Susu badan aku dah mengalir semalam. Tapi, Auni tak mahu menyusu badan sbb dia biasa dengan botol. Lagipun, puting susu ibu dia sgtlah kecik dan tak 'setaraf' dgn puting botol susu yg dia minum tu. Tak leh le nak marahkan dia. Kan Kan....

Jadi, untuk bagi Auni minum susu ibu jugak, aku kenalah pam susu boh dalam botol. Gila sakit woo pam susu. Haihh.... Abah lak beli pam yg manual. Punye le lembab nye, nak kena pam. Aku soh beli yg bateri punye, ntah hape kena Abah aku tu dia taknak beli. Bengang la pulak aku. Dah le susu baru2 nak kuar. Lama pulak aku nak pam sampai botol tu penuh. Cobaan betui.

Skang, Abah dan Mak dah balik. Mak Mentua aku lak sampai bersama kakak ipar & husband dan juga Adik Ajim. Sonok la hubby mak dia dtg. Senyum je sampai telinga. HAhaha... Senyum tu la yg aku nk tgk tu. Kalu dia senyum senang hati tu maknanya senang le juga aku nak suruh dia wat pe pon. Hiiihhiii....

25 Aug 2009

The Chronicles of Pantang - Episode 1



hari ni aku mula sesi urut. tapi, cuma urut untuk keluarkan susu je. sudah 5 hari, susu masih belum keluar. aku pun dah rasa seram sejuk. urat dah sakit2. dah le sakit kaki yg lepas tu tak baik lagi. bila bersalin, lagi bersimpul-simpul urat betis aku. kaki aku yg beso dinosor ni, bengkaknya belum surut.

mak dan abah dah sampai semalam. bukan main seronot dapat tgk cucu sulung. memacam nama panggilan depa dok pikir utk diri snir. apalah yg bakal cucu depa ni panggil kat depa. padahal, si auni ni lambat lagi nak boleh bercakap. ehehe.... Mak nak jadi OPAH. Abah nak jadi Tok Chei. Tok Chei tu sama lah dengan Tok Wan, tapi versi Sik punyo. HEHE.. esok kite tgk la Mak Mentua aku nak pilih nama panggilan apa pulak.

Nasib baik MAk sampai. Aku dah mula rasa seram sejuk dah. Risau pulak kalu bentan. Mak hidangkan suma makanan. At least hubby dah bleh rehat dah. Kesian dia, ke hulu hilir cari macam2. Mandi pun tak mo. HUAHAUAHAHUA... Aku dah call MakCik Tipah semalam. Dia mmg Mak Bidan kat Navy base nih. Hubby amik kat umah dia jam 9am. Masa Cik Tipah tu tgk aku, dia bebel le sebab aku jalan laju sgt. Aku pon tak pasan laju camne. Jalan slow pun aku tatau mcm mana punya slow. Gear apa nak pakai. Aku rasa cara jalan aku tuh dah slow sgt dah. Nak bebal pon ada gak. HAHAHA... tapi sbb sakit tak abih lagi takleh nak buat apa la. Kan best kalo aku ada super power? Boleh gerakkan barang dari jauh je. Sangat berguna masa berpantang nih.

Walaupun cuma urut untuk kuarkan susu, sakit nye bleh tahan jugak la. Aku mmg sgt tak suka urut sbb mengikut pengalaman urut2 sebelum ni, pengurut tu suka komplen mengatakan tubuh badan aku ni sgt le keras dan pejal, membuatkan org yg urut tu terpaksa menggunakan tenaga yg banyak kalu nak urut. aku tgk Cik Tipah tu dah berpeluh-peluh dah urut aku. Aku lak penat menahan sakit. Aduyai. Sapo la kata urut ni best? Sambil urut2 tu, Cik Tipah pesan la memacam. So, aku pun bleh menuntut ilmu sesambil tu. Pastu, dia try picit2 kaki lak sbb aku ngadu peha kanan aku sakit. Haa.... yg bab picit peha tu lagi la menderita aku dibuatnya! Bayangkan la kaki sebesar dinosor, dia bleh jumpa plak urat yg bersimpul merata2 kat situ, sampai ke bontot dia picit. Selalu kalo org picit bontot rasa best kan? Haahahah... ini picit bontot , ko menjerit sakit! Hamek ko. Dia urut punyolah lamo kat situ, seluruh kaki kanan aku, sampai ke hujung jari. Dipicitnya bengkak kaki aku yg tak susut sejak ngandung dulu. Heemm.... naik ting tong kejap.

Lepas tu dia check perut lak. Dia urut sikit, kasi naik. Dia kata free servis. HAHAHAA... Dia taknak urut bersalin lagi kat aku sbb aku dah nak balik kampung. Tapi dia pesan la... "urut sengkak rahim ni mmg sakit tau! Mesti kamu melalak nanti."

Ohhh... tidawwwkkkk!!! Dia urut ciput tu pun aku dah ber'adeh'an dah!

So far, berkenaan makan di kala berpantang, I really don't have problem with that. Aku pantang seperti yg sepatutnya. Tak kisah pun makan ikan talang dgn kuah sayo air je. Kalau tak pantang pun, sawi air tu dah mmg faveret aku. Lada hitam mmg dah aku makan selalu. So, aku tak bebal sangat kalu bab makan nih. Cuma, tgk murtabak tu je cam best. AHAHA.. aku cuma takleh minum teh je. Sebab aku banyak angin. Nasi? Nasi makan juge. Aku suka nasik lembek2 sikit - panas2. Dah sedap dah tu.

6 jam selepas urut, aku bukak stokin - kaki aku dah tak bengkak dah. Yeeehaaa... aku dah berjaya menguruskan kaki aku!!!!!!! dah ringan rasa kaki. Alhamdulillah. Pastu, berak aku pun dah lawas. Aku mmg camnih. Kalu after 'event' besar2 yg menimpa tubuh badan aku, aku musti kena urut. Kalu tak urut, urat sakit, takleh berak. Dulu, masa aku eksiden dulu pun aku kena urut baek punyo. Baru leh makan, berak, kencing.... tido. Kalu tak, adeh adeh la aku sampai ke sudah. Nasib baik dulu Abah soh urut. Kalu tak lagi teruk gamaknya sakit badan aku time beranak kan? Sekarang, pas urut kaki tu sket, aku dah leh buang air beso dengan penuh perasaan... walaupun terpaksa berdiri.

La ni, Mak dan Abah kuar gi jenjalan kat pekan Setiawan. Katanya nak pi bank. Tinggallah aku ngan Auni dan hubby. Kenapa aku leh blogging dan fb? I just can't help myself. Kalu ada something yg exciting, I love to write it down. I like to share.

It's fun!

24 Aug 2009

AUNI ALWANI - 22-08-2009 - you are finally in my arms.



Aku mula rasa contraction sejak sahur di pagi Sabtu, iatu hari pertama datangnya Ramadan. Aku dah tak boleh nak tido lansung walaupun aku cuba tido lepas sahur. Hubby lak hari tu duty.Mak dan Abah masih di Lumut, bercadang nak balik Sik hari tu.

Jam 10am, aku dah rasa makin sakit. Tu pun aku sempat lagii borak ngan Mak. Dia bagi briefing pasal jamu yg dia belikan untuk aku. Mak nak dtg balik ke Lumut 25hb nanti dan teman aku sampai bersalin. Yg bestnya, Mak aku dah siap pakai tudung nak balik je. Just tunggu Abah aku bangun tido je. Adik2 suma dah ready.

Aku puasa masa tu. Cuba jugak nak puasa. Aku rasa sakit ku makin kerap, tapi tak ada pun sebarang tanda yg turun.. Aku musykil jugak. Kesakitan apa kah ini?

Kebetulan, aku on YM, nampak Kak Huda online. Dia suggest aku pi spital, no matter wat pain was it. So, aku pi jugak Berbekalkan semangat kental. Hahaha.. nasib baik hubby masih ada di umah.

Aku terus ke unit bersalin. Lepas 'disoal-siasat' butir-butir kesakitan dan tanda2 yg aku alami, aku dibawa masuk untuk ujian. Lepas di'seluk' which is sangat tak best, rupanya laluan sudah 3 cm terbuka. Aku perlu ditahan di wad hari tu juga. Estimation time untuk aku bersalin adalah around 8pm to 9pm.

Masa tu aku rasa berdebar , tapi hepi. Aku senyum je sepanjang masa. Berkat doa aku setiap hari agaknya agar Allah mengurniakan aku keberanian, dan hilangkan ketakutan menempuh kesakitan semasa bersalin. Dia memberikan aku courage yg sgt besar. Tak sedikit pun rasa risau menerjah pikiran aku. Yang aku pikir, tak lama lagi Auni akan bersama aku. Sepanjang contraction, aku beristighfar, doa Nabi Yunus dan selawat ke atas Nabi tak aku tinggalkan. Setiap kali sakit, aku kuatkan semangat bahawa kesakitan itu membawa anak aku lebih dekat dgn aku. Aku tau aku takkan sakit lama kerana aku pergi dengan redha dan kasih sayang suami dan keluarga.

Aku dihantar masuk wad 1 untuk tunggu sampai 'laluan' terbuka sehingga 4 cm. Aku ingat lagi, masa tu sudah jam 1 tengahari. Hubby balik sekejap, nak gtau Mak dan Abah ttg aku. Baju dah salin dah. Pakai baju pink kalerrrrr..... pastu aku baring le kat katil tu dgn tenang dan sakit. HAHA... Tu pun, aku leh sempat beramah mesra dgn mak kepada patient yg sdg teman anaknya yg sedang menanggung sakit bersalin. Dia tanya aku dah makan ke, aku ckp belum. Cuma minum air sikit buat bukak puasa je. Kebetulan, anak dia taknak makan sbb dia dah bawak lauk dari umah. Dia bagi nasik hospital tu kat aku soh makan dan dia berikan aku air. Huu... leganya aku dpt makan. Makcik tu layan aku membuatkan aku rasa mcm Mak ada kat situ.

Anak dia, kalu tak silap Idah namanya panggilannya, bertuah sbb Mak dia ada di situ. Suami dia pun ada skali bagi sokongan moral. Best.. Bila dia sebut sakit je, suami dia akan pegang perut dan gosok-gosok. Gosok2 belakang. Huu... hubby takde kat sebelah. Dia duty. Tapi, kalau dia ada pun, aku rasa tak sanggup nak bagi dia tunggu aku lama2. Silap2 aku jadi lagi mengada-ngada kot. Kuang kuang kuang...............

Nurse-nurse kat situ bagi layanan yg elok kat aku. Aku tak duduk kelas 1 sbb tak de kelas 1 kat sana. Tapi, wad berapa pun aku tak kisah, janji aku tak sorang2 menanggung sakit apatah lagi hubby tak de kat sebelah. Hmmm... kontraction masih berterusan. Letih, aku terlelap sekejap. Dan bila sedar, Abah dan MAk dan adik2 ada kat hujung kaki aku, siap leh kutuk2 kaki aku yg bagaikan disengat tebuan tu. Ceehh....!

Mak decided nak tinggalkan Kimi di umah. Tolong uruskan apa yg patut. Kimi boleh masak sikit2 so bolehlah dia sediakan makanan untuk aku. Dalam pantang, tak sedap pon tak pa kannn...? HAHAH....

Family aku balik tanpa sempat tunggu aku bersalin. Sebab esoknya Linda and Alang ada kuliah, dan Mak ada kelas tambahan. Tadahal la Mak. Malaysia Boleh! Hubby pun balik jugak. DIa sambung kijo kot. Tapi dia akan dtg balik bila aku dah masuk labor room.

3 jam kendian, sakit itu datang lagi. Bubur kacang hijau ada kat depan aku. Jamah sket. Pastu sakit lagi. Dah takleh nak jamah dah. Idah (patient katil depan aku) dah tak de kat katil. Dia dah kena masuk labor room sbb dah terbukak 4cm. Nurse dtg gtau aku, kalau sakit jalan sikit pi depan, nak 'seluk' skali lagi. Kalu terbukak 4cm, baru leh masuk labor room. Aku cakap "Baik Misi..."

Nurse-nurse kat situ suma cam heran tgk aku. Dah le bini navy, umah dekat HATL, apasal pulak mak buyung ni bersalin kat Hosp. Manjung? Kan ke dekat lagi HATL tu, depan umah dia je. HAHH.... AKu sengih je. Suka ati aku lah. Aku yg nak beranak kan. Tapi, sebenarnya ramai je bini navy bersalin kat Hospital Manjung. Aku suka nurse2 nya siap leh borak2 ngan aku, membuatkan aku lupa sakit nak bersalin.

Jam 4.30pm, aku jalan gi kaunter, cakap sakit ni dah makin kerap. Nurse check, dia kata dah terbukak 5cm dah. Aku dah bleh ready-readykan diri untuk masuk labor room.

"Awak dah leh call husband soh dtg. Dia bleh teman awak di bilik bersalin for moral support." Nurse tu gtau.

Mak ada bekalkan aku telur ayam kampung dan madu lebah asli. Dia pesan, sebelum masuk labor room, makan dulu telur ni, mentah2 campur ngan madu. Ini bagi memudahkan bersalin. Nak gtau, air selusuh pun aku tak minum. Aku hanya baca doa selusuh je berkali-kali. Pastu, doa2 lain tu aku main cakap Bahasa Melayu je. Tak de dah doa payah2. Dah mmg mission berdoa tu doa kpd Allah kan. Hati aku masih lagi tenang. heran jugak, apasal aku tak cemas. Bukan ke time ni patut rasa cemas ke?

Apa rasa telur ayam kampung? Hmm... makan mentah? actually, telur tu bila campur ngan madu lebah asli, tak bau apa dah. Aku telan slamber je, rasa manis melecaihhhh!!!! Haihh... Nak terkincit aku minum. Hahahahhaa...

Bila masuk labor room, Bidan yg bernama Komala yg menguruskan aku. Baik sungguh dia. Dia bagi briefing macam mana nak meneran dgn betui dan apa yg aku perlu buat. Aku tak rasa takut lansung bila dgr dia bercakap.

"Contraction tu mmg sakit, dan u akan sakit selagi u tak beranak. But, contraction is good to help u bersalin. Bila sakit, u teran OK. Kalu tak sakit, jgn teran. "

Sementara nak tunggu terbukak tu.... ada la gas untuk disedut bagi membantu aku menangani kesakitan. Hubby dah sampai dok sebelah aku. Borak-borak kejap. Mata aku dah stim ngan gas tanpa kusedari. Di minit-minit terakhir, aku minta hubby gosok2 sikit pinggang aku sbb aku rasa sakit yg teramat.

Tetiba, aku rasa nak meneran. Masa tu aku dok mengiring ke kiri. Memang confirm nak teran punyo. Hubby panik. Dia takut aku jatuh katil je. Komala masuk dlm bilik dan dia check, then dia minta hubby keluar sbb aku dah nak bersalin. 'Seluk' lagi satu kali.... Sudah buka 8cm. Komala bagi semangat lagi suruh sabar. segalanya lancar. Rahim aku lembut, dan tinggal 2 cam lagi baru kepala baby leh kuar. Kalau rasa tak selesa nak telentang, boleh mengiring. Dia panggilan doctor.

Doctor bernama Dr. Thomas. seperkara ttg doc ni, beliau mengingatkan aku kat Nesan. Haha.. mukanya nak sama, cuma doktor ni lebih hensem. hah, menyampah2 kat Nesan, skali doktor nye dpt muka cam dia. Hamek ko!

Sakit nak meneran sudah tiba lagi. Jam menunjukkan pukul 5.45pm. Labor room tu dah penuh dgn org, aku pun konpius yg mana satu doktor bertugas, yg mana tak bertugas, yg mana satu MA, mana satu misi... Aku kira ada la dalam 5 org dalam labor room aku tu. Suma dok bagi semangat. Yg aku kenal Komala ngan Dr. Thomas je.

"Ok.. good. Ok... good.... Sikit lagi. Dah nampak rambut dia dah. Teran lama sikit... Baby awak tersangkut kalu awak teran sekejap2..." kata Komala. Masa tu aku rasa dah lama sangat aku teran. Ntah berapa kali push dah. Aku rasa ada problem sbb diorang dok ckp2 apa ntah aku tak paham. Pastu, diorang pasang besi untuk aku letak peha aku kat atas tu, so lebih senang aku nak push.

Heemm.. memang senang nak push sbb aku takleh nak pegang peha aku sniri sebenornya. Aku dah lupa sakit suma, yg aku tau nak push je BILA SAKIT DATANG. Ada sorang Doktor hensem datang dok belakang aku, pangku belakang aku so that I can push more. Aku lak meneran ngan mata tertutup dan siap ketap2 gigi lagi. Geram pulak rasa bila teran tak kuar2.

"Nah. Gigit kain ni." Suara seorang lelaki yg memangku belakang aku muncul sambil tangan dia sumbat kain kaler hijau dalam mulut.

Aku pun gigit la. Membantu jugak. Tetiba je, aku rasa lain macam dalam mulut aku. Ape menda lak kasar2 nih?

Rupanya, tu serpihan gigi geraham aku yg pecah dek meneran penuh perasaan. Huuuu.... aku dpt rasa ngan lidah aku gigi aku dah rompong. Serpihahan tu berterabur kat kain yg aku gigit. Sempat lagi tu aku kutip gigi tu letak sebelah mesin ECG.

"Ape tu?" Dr. Thomas yg berdiri depan aku (depan tempat baby nak kuar ye....) tanya dengan muka heran.

"Tu gigi saya doktor. Gigi saya pecah, jatuh atas kain ni..." Dengan mata stim, letih, masih lagi slamber memberi jawapan, diikuti ketawa kecik org2 yg dok dlm bilik bersalin tu sekali.

"Teran sampai patah gigi? Tak cukup kalsium hang ni. Takpa, demi anak." Kata sorang misi tu sambil sengih. Aku pun sengih gak. Tapi, sambung balik teran.

Last nya, aku dah tak larat. Maybe laughing gas tu buat aku lemah kot. Sorang lagi doc masuk, kali ni doc pompuan. Betul la doc pompuan ni mmg agak kereks sket, tapi aku tak dulik pun. Dia soh bawak masuk vacum sbb baby dh lama sgt dah tersekat kat pintu. Nampak kepala sikit je. LAgipun kepala baby ngadap ke bawah. So, dia takleh napas.

Mendengar kata 'baby takleh napas' tu lah aku jadi kuat. Tetiba lak rasa sakit nak meneran tu dtg. Aku teran lagi , kali ni full swing punya teran dah. Suara-suara 'penyokong' dalam bilik bersalin tu buat aku tau yg apa yg aku buat tu betul (I mean cara teran aku tu betul sbb baby tu kuar...) Diorang gosok2 skali perut aku to help the baby out.

Aku rasa panas semacam. Doc pompuan tu tarik something keluar dan masa keluar tu, keluar jugak skali rasa sakit. Doc letak anak aku atas perut. Tapi dia tak berbunyi, and dia berwarna BIRU. Badan dia panas. Mata aku yg kabur2 dek pening stim gas tu masih nampak yg diorg tgh masukka tiub dlm mulut anak aku. Nak sedut lendir2... Then pastu, baru dengar suara. Sikit je nangih. Pastu dia diam. Bidan angkat anak aku, tanya "Tgk ni. Laki ka perempuan?"

"Perempuan..... "Lemah aku jawab, ada rasa nak nangih. Tapi tak nangih pun. Dia letak balik anak aku atas perut. I held her and called her nama for the first time - AUNI.

"Auni, Ibu mintak maap. Kesian anak ibu...."

Pastu aku dengar dia nangih then akak misi telah mengambilnya daripada aku untuk dibersihkan. Aku ditinggalkan dalam bilik bersama Dr. Thomas dan Komala bagi kerja-kerja 'pembaikpulihan' bahagian yg tak baik. HUUUuuhhhuuu.....

Selepas daripada tu, kehidupan aku dah tak sama mcm selalu. Seronoknya bila memandang anak yg aku lahirkan dengan susah payah. Alhamdulillah, Allah perkenankan doa aku. Masa hari lahir aku, aku berdoa agak Auni lahir segera. Dan aku pernah mendapat mimpi sehari sebelum Mak dtg, yg aku akan bersalin bila Mak dan Abah ada di Lumut.

Auni lahir 2 hari selepas hari lahirku. Lahir dengan penuh ketenangan, dan dilimpahi kasih sayang semua. Seperti namanya, Auni... yg bermaksud Ketenangan ku.

You are finally here with me.....

Ayah and Ibu love you so much.

22 Aug 2009

Contraction kot?

Sesungguhnya aku ketahui satu kalimah yang apabila dibaca oleh mereka-mereka yang ditimpa bala atau kesusahan, Allah akan lepaskan si pembacanya dari kesusahan. Kalimah tersebut ialah tasbih saudaraku Nabi Yunus AS “La ilaha illa anta subhaanaka inni kuntu minazzholimiin.”

Check-up terbaru aku (mungkin yg terakhir smasa mengandung) was on 20th of August 2009, Thusrday. Aku lambat update sbb masa tu hari sebeday aku dan aku sibuk ngan menda2 lain. Family aku sampai malamnya utk sambut hari kelahiran aku dan juga hari ulangtahun perkahwinan aku yg pertama.

Hari ni aku mula rasa contraction.Aku pun tatau la ni contraction betui2 ke memain ke tapi sakitnya mmg Allah je yg Maha Mengetahui. Tu pun, sempat lagi blog. Aku tak de turun pape tanda so far cuma hanya sakit ni je yg aku alami.

Nampaknya, sakit ni semakin kerap. Aku rasa aku kena pi spital la ni.

20 Aug 2009

20-08-2009

HAPPY BIRTHDAY TO ME.......

AND



HAPPY ANNIVERSARY TO US

Sudah berusia 26 tahun rupanya aku. Hmm... apa yg aku dah buat sepanjang tahun ni?

Kalau tahun lepas, aku berjaya mencapai misi - nak kawin di usia 25 tahun, pada tarikh yg aku mimpikan 20-08-2008, tahun ni aku bakal mencapai misi seterusnya, untuk menjadi seorang ibu.

Ya... di hari lahirku tahun ini, aku sedang menanti kelahiran puteri sulung kami dengan penuh debaran. Alhamdulillah.... Semoga semuanya dipermudahkan, InsyaAllah.

Tetiba Abah cakap nak dtg pulak hari ni. Itu hari cakap nak dtg 25hb. Hmm.. dia kata dia nak sambut besday aku kat Lumut. Beria-ia benar dia nak sambut kali ni. Elok jugak. AKu pun dah lama tak jumpa family. Tengah tunggu diorang sampai la ni. Jumpa kat KFC Setiawan kang. Aku pesan supaya diorang bawakkan barang2 yg aku tinggalkan di kampung hari tu, memandangkan aku akan berpantang di Lumut.

Actually, nak pantang kat mana pun tak sure sebenarnya, tapi hati aku ni kuat sungguh mengatakan yg AKU PATUT PANTANG KAT LUMUT. Aku tatau kenapa, tapi biasanya aku punya gerak hati tu kuat dan aku biasanya folo je apa yg hati aku kata. Well, selalunya tidak mengecewakan....

Cayangku Auni... bila nak keluar ni. Kesian Ibu.... Semoga anakku sihat walafiat. Ni tgh gerak2 nih. Haih...~

2 hari lagi nak posa.
Kepada seluruh umat Islam khasnya pembaca blog aku, SELAMAT BERPUASA. Semoga dapatlah korang posa penuh tahun ni. Yeyeyehh...

Aku? COnfirm la kena ganti posa pasni. Aiyaaa...

13 Aug 2009

Tanda-Tanda Sakit Bersalin

Perasaan risau dan resah adalah menjadi perkara biasa bagi seseorang ibu yang sedang menunggu saat kelahiran bayinya, terutama bagi ibu yang akan melahirkan bayi yang pertama. Ramai di antara ibu juga mengalami kesukaran untuk tidur pada saat sebegini. Sokongan suami dan keluarga amatlah penting pada ketika ini.

Untuk mengelak daripada kekecohan apabila tanda-tanda kelahiran muncul, puan dinasihatkan untuk membuat persediaan awal bagi beg dan barang keperluan puan ketika di hospital. Barang-barang untuk diri puan (baju, kain, tuala, berus gigi) dan juga untuk bayi puan perlu dikemas dan disediakan dua atau tiga minggu sebelum tarikh jangkaan kelahiran bayi puan.

Apabila masa semakin hampir dengan tarikh kelahiran, beberapa tanda boleh muncul yang menunjukkan kelahiran akan berlaku. Puan perlu tahu perkara ini supaya langkah yang tepat dapat diambil tanpa 'panik'.

Pada akhir tempoh kandungan, kekerasan perut rahim semakin kerap berlaku. Kekerasan ini berlaku tanpa diiringi dengan kesakitan. Keadaan ini dipanggil "Braxton Hicks contraction".

Beberapa tanda yang mungkin berlaku apabila proses kelahiran bermula adalah seperti berikut:

Show atau tanda: Keadaan ini berlaku apabila terdapat mukus (lendir) yang bercampur dengan darah di faraj. Pengeluaran mukus yang berdarah ini menunjukkan lubang serviks sudah mula terbuka yang menyebabkan mukus ini terkeluar. Tanda ini adalah yang paling awal (pertama) lazim berlaku.

Pecah air ketuban: Tekanan disebabkan oleh pengecutan (kontraksi) rahim menyebabkan pembocoran selaput karung bayi. Air ketuban tidak mempunyai warna tetapi berbau hanyir berbanding dengan air kencing yang berwarna kuning dan berbau hancing. Air ketuban ini keluar melalui lubang kebocoran dengan cara lelehan sedikit demi sedikit ataupun secara tumpahan air yang banyak. Air ketuban yang berwarna hijau menunjukkan bahawa bayi sudah pun membuang najisnya sebelum dilahirkan. Pembuangan najis (meconium) ini mungkin disebabkan oleh bayi yang lemas atau bayi yang terlebih matang.

Kesakitan di bahagian perut dan belakang seperti senggugut (tetapi kesakitan ini lebih teruk daripada senggugut). Kesakitan ini akan datang secara berkala. Kekerapan kesakitan akan berlaku sekurang-kurangnya setiap 10 minit. Tempoh kesakitan pula berlaku selama 20 hingga 40 saat. Apabila proses kelahiran sebenar tiba, kekerapan kesakitan semakin rapat iaitu setiap dua atau tiga minit sekali dan tahap kesakitan bertambah kuat. Puan perlu membuat persediaan untuk ke hospital apabila kesakitan kerap berlaku iaitu setiap lima dan 15 minit dan kesakitan ini tidak hilang apabila puan cuba berehat atau berjalan-jalan. Jangan panik kerana proses bersalin memakan masa yang agak panjang terutamanya bagi ibu yang akan melahirkan anak yang pertama (lazimnya lapan hingga 12 jam). Tanda-tanda ini tidak semestinya datang secara turutan seperti di atas tetapi salah satu mungkin datang terlebih dulu atau mereka muncul secara serentak.

Apabila puan mengalami tanda-tanda di atas, puan dinasihatkan tidak memakan makanan sebelum puan ke hospital. Keadaan ini penting kerana makanan yang dimakan sewaktu kesakitan dalam proses bersalin tidak dihadamkan dan tidak diserapkan. Proses penghadaman dan penyerapan makanan berlaku dengan lambat sekali apabila seseorang berada dalam kesakitan proses bersalin.

Ada juga salah faham mengenai cara mendapat tenaga untuk meneran apabila seseorang ibu itu makan sewaktu sakit untuk bersalin. Pemakanan yang tidak hadam boleh membahayakan ibu jika kelahiran dibuat secara pembedahan atau ada komplikasi yang memerlukan pembiusan umum (general anaesthesia).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram